2021. április 11., vasárnap

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Hét eleji adatok

A március 1-jei, hétfői adatok szerint Maros megyében 14 koronavírussal fertőzött diák szerepelt a nyilvántartásban, a pedagógusok, valamint az iskolai kisegítő személyzet tagjai közül pedig 21-en – tájékoztatta lapunkat Camelia Irimie Matei, a Maros Megyei Tanfelügyelőség sajtószóvivője.

Maros megyében március 1–5. között 442 tanintézetben zöld forgatókönyv van érvényben, azaz minden gyerek jár iskolába, óvodába, 143 intézményben pedig a sárga forgatókönyv szerint zajlik az oktatás, azaz csak az elemi osztályosok, valamint a végzős osztályok járnak be reggelente. Négy tanintézetben vörös besorolás szerint folyik az oktatás, mind a négy Székelyvécke községben van, itt ugyanis a prefektúra hétfői jelentése szerint a fertőzöttségi arány meghaladta a négy ezreléket. 

Továbbá a Maros Megyei Tanfelügyelőség március első hetére szóló összesítése szerint megyénkben tizenöt tanintézetben vannak osztályok, óvodai csoportok, amelyek online tanulnak ebben az időszakban. Ezeknek mintegy fele marosvásárhelyi, a többi pedig vidéki településeken működő oktatási intézmény. Mint megtudtuk, a szóban forgó csoportok közül nem mindenik amiatt kényszerült online oktatásra, mert az adott közösségben felütötte a fejét a vírus, hanem vannak helyzetek, amikor a pedagógus kérésére vagy teremhiány miatt tanulnak otthonról a diákok.

A tanfelügyelőség jegyzéke szerint a mezőmadarasi Pataky Ágotha általános iskola harmadik-negyedik összevont osztályába járó 17 gyerek is ebben a helyzetben van. Érdeklődésünkre Kovács László iskolaigazgató elmondta: a szóban forgó osztály tanítónője egészségi szempontból veszélyeztetettnek számít, emiatt kérte, hogy online tarthassa meg az órákat. A listán szereplő másik tanintézet a marossárpataki Adorjáni Károly általános iskola, amelynek a nyolcadik osztályos diákjai tanulnak otthonról a héten. Mózes Sándor iskolaigazgatótól megtudtuk, ez esetben sem a fertőzés felbukkanása tette indokolttá az online oktatást, hanem az intézmény felújítása miatt ideiglenesen teremhiánnyal küszködnek, emiatt egy osztálynak otthonról kell tanulnia.