2021. október 26., kedd

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Ausztria nemzeti standdal várta a látogatókat, Magyarország számos nagy- és kisvállalkozó standjaival volt jelen, de a kiállítótéren és a sátrak alatt voltak ismert német, olasz, angol, holland, lengyel stb. cégek standjai is.


Kolozsváron az Expo Transilvania kéthektáros kiállítóterületén május 4-8. között zajlott a 17. alkalommal szervezett mezőgazdasági, élelmiszer-ipari és csomagolástechnikai nemzetközi Agraria vásárral egybekötött kiállítás.

Kolozsváron az Expo Erdély nagyszabású rendezvényén a hazaiak mellett tíz ország mezőgazdasági termesztői, mezőgazdasági gépgyártói, terményfeldolgozói, állattenyésztői és az állattenyésztésben használatos felszerelések gyártói, állat-egészségügyi termékek előállítói mutatták be termékeiket. Az idei jellegzetesség, hogy Ausztria nemzeti standdal várta a látogatókat, Magyarország számos nagy- és kisvállalkozó standjaival volt jelen, de a kiállítótéren és a sátrak alatt voltak ismert német, olasz, angol, holland, lengyel stb. cégek standjai is. Megyénkből kiállítóként várta a látogatókat a Szászrégeni Juhtenyésztő és Kísérleti Állomás, húsjuhfajtákat mutattak be, amelyek a nemrég feljavított állománynak az egyedei és amelyek iránt kereslet van a piacon. A kísérleti állomás bemutatta kecskeállományából azokat az egyedeket is, amelyek tejtermelése nagy hozamú, köszönhetően az importfajtákkal való feljavításnak. Nagy érdeklődésnek örvendett a tófalvi Semtest BVN Rt. standja is, a tenyészbikára sokan kíváncsiak voltak, emellett az érdeklődők megismerhették a Semtest újabb szolgáltatásait, mint például szaporítóanyagok, folyékony nitrogén, a mesterséges megtermékenyítéshez szükséges felszerelések, berendezések forgalmazása. Megyénkből egyetlen tejfeldolgozó cég, a libánfalvi Miratod állította ki tejtermékeinek széles választékát, már az első két napon jelentős mennyiség fogyott el, ami bizonyítja, hogy azok jó minőségűek. A szászrégeni IRUM mezőgépgyártó vállalat a múlt évben az AGRARIA kiállításon mutatta be első ízben saját gyártmányú traktorait. Idén három típusú traktort vittek el a kiállításra, a gyártók véleménye szerint az erőgépek jó minőségűek, és főleg az áraik miatt nagy a kereslet irántuk.

Az Agraria iránt érdeklődők száma az évek során folyamatosan növekedett: 2008-ban 13.456, 2009-ben 16.053, 2010-ben 18.562 látogatója volt a vásárnak. A múlt évtől az EU-s szintű CENTREX (a Kiállítások Statisztikáját Nyilvántartó Nemzetközi Egyesület) nyilvántartja és követi az évente szervezett rendezvényeket.

Első alkalommal az Európai Bizottság a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Vezérigazgatóság (DG AGRI) révén olyan standdal várta a látogatókat, ahol felnőttekkel és gyerekekkel interaktív játékok és tesztek zajlottak a mezőgazdasági szakismeretekről, ahol olyan helyi pályázatokat mutattak be, amelyeket az Európai Bizottság szakintézete finanszírozott. A kiállítás minden napján programba foglalták a szakmai tájékoztatókat, kerekasztal-megbeszéléseket, találkozókat a hazai és külföldi szakintézetek képviselőivel. Ezek sorában a látogatók szombaton találkozhattak például Dacian Cioloş EU-s mezőgazdasági biztossal.

Ottjártunkkor múlt csütörtökön számos megyénkbelivel találkoztunk a kiállításon, ott volt a Megyei Mezőgazdasági Kamara munkatársainak zöme, Ileana Guşatu ügyvezető igazgatóval az élen, más megyei mezőgazdasági intézmények képviselői, de elbeszélgethettünk Torkos Sándorral is, a Beresztelki Álattenyésztők Egyesületének elnökével, aki elmondta, hogy a környékbeli állattartó gazdákkal együtt látogatták meg a kiállítást, és hogy tapasztalatokkal, sok új ismerettel térnek haza. Ugyanaznap Dán Péter doktorandus, a Marosszentgyörgyi Szarvasmarha-tenyésztő és Kísérleti Intézet kutatója is megosztotta velünk benyomásait, meggyőződvén arról, hogy a kiállítás valóban hozzájárul a mezőgazdaságban dolgozók látókö-rének, szakmai ismereteinek gyarapításához, a jövőbeli fejlesztési lehetőségek alaposabb felkutatásához. Talán ez az Agraria vásárral egybekötött kiállítás legnagyobb hozadéka – vélekedett Dán Péter.