2022. december 2., péntek

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Svédországban is meghalt egy ember a Németországban kitört hasmenésjárvány áldozataként.

Svédországban is meghalt egy ember a Németországban kitört hasmenésjárvány áldozataként.

Egy svéd kórház kedden közölte, hogy május 29-én vették fel az ötvenes éveiben járó pácienst, aki Németországból tért vissza. A borasi kórház illetékesei szerint a nő halálát az EHEC baktérium okozta. Az Európai Unió illetékesei azt közölték, hogy a német hatóságok a spanyol Almería és Málaga régióiból származó uborkát jelölték meg mint a fertőzés lehetséges forrását, és vizsgálnak egy harmadik szállítmányt is, amely Dániából vagy Hollandiából származik. Brüsszelben arra is emlékeztetnek, hogy a szállítási lánc hosszú, a spanyol uborka útközben is megfertőződhetett.

A dán állat-egészségügyi és élelmiszer-hatóság kedden azt közölte, hogy a hét végén elvégzett vizsgálatokban nem bukkantak EHEC baktérium nyomára.

„Tehát semmi sem utal arra, hogy dán uborka a súlyos E. coli-járvány forrása, amely Németországban, Dániában és Svédországban fertőzött meg betegeket” – közölte a dán hatóság.

Hollandia bejelentette, hogy a német piaci korlátozások miatt gazdáinak pénzügyi segélyezését kérvényezi Brüsszeltől. Eddig még nem találtak fertőző baktériumot a holland terményekben, a vizsgálatokat folytatják, az eredményt kedden hozzák nyilvánosságra. A holland gazdák nagyrészt a német piacra szállítanak, az uborka, paradicsom és saláta német exportjának értéke 1,1 milliárd eurót tesz ki.