2020. március 30., hétfő

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

A száguldó cirkusz betörése a vasfüggöny mögé

Harminchárom éve, 1986 márciusában készült el a Hungaroring, amelyen öt hónappal később, augusztus 10-én került sor az első Forma–1-es Magyar Nagydíj versenyre.

Bernie Ecclestone, a Forma–1 akkori irányítója az 1980-as évek közepén döntötte el, hogy a versenysorozatnak terjeszkednie kell a vasfüggöny mögé. Az F1-es autós gyorsasági világbajnokságot üzemeltető szervezet (FOA) elnökének terveiben akkor még a Szovjetunió (főképp Moszkva), Kína, majd Jugoszlávia szerepelt, de végül magyar származású barátja, Rohonyi Tamás tanácsára Budapest felé fordult a figyelme.

Gyors érdeklődés, majd egy magyarországi villámlátogatás után a fővároshoz közeli Mogyoródra esett a választása. A versenypálya rekordidő, nyolc hónap alatt készült el. 1985. szeptember 10-én írták alá a szerződést, október elsején kezdődtek meg a munkálatok, majd 1986. március 24-én a Drapál Emlékversennyel felavatták a Hungaroringet. Az első Forma–1-es futamot 1986. augusztus 10-én rendezték a pályán. A versenyt Nelson Piquet, a Williams-Honda brazil pilótája nyerte meg honfitársa, Ayrton Senna (Lotus-Renault) és a brit Nigel Mansell (Williams-Honda) előtt.

A pályát a Formula 1 Gazdasági Társaság építette, és ennek vezetője gyakorolta az első öt évben a pálya vezetői jogait. Az első ötéves ciklus vége egybeesett a magyarországi rendszerváltozással, amelynek következtében – az anyagi nehézségeket áthidalandó – a versenypályát öt évre Bernie Ecclestone-nak adták bérbe, aki ennek fejében vállalta további öt verseny megrendezését.

Ez a gyakorlat végül egyik fél számára sem vált be. Így 1994-ben megkezdődtek az egyeztetések Bernie Ecclestone és a Hungaroring Sport Zrt. akkori elnöke, Berényi János között. A tárgyalások eredményeként a versenypálya tulajdoni jogait 1995 óta a Hungaroring Sport Zrt. gyakorolja.

Jelenleg 2026-ig szóló érvényes szerződés van a Forma–1-es Magyar Nagydíj megrendezésére a kereskedelmi jogok új tulajdonosával, az amerikai Liberty Media csoporttal.


A Hungaroring számokban

A Hungaroring Budapest központjától 19 kilométerre, Mogyoród határában található: a létesítmény természetes völgyben fekszik, karéjban lelátó öleli körül. A kiváló természeti adottságok miatt a nézőtér bármely pontjáról belátható a versenypálya 80 százaléka.

Az aszfaltcsík teljes hossza 1986-ban, az átadáskor 4,014 kilométer volt. Egy évvel később kisebb korrekciót hajtottak végre egy kanyarkombináció átvágásával, a járulékos előzési lehetőség biztosításával a versenypálya gyorsabbá vált, hossza azonban 3,975 kilométerre csökkent. Az 1997-es átalakítások során a célegyenes áthelyezése miatt ez a szám 3,971 kilométerre módosult. A Hungaroring 2003-as átalakítása során a célegyenes meghosszabbodott, így a versenypálya hossza ma 4,381 kilométer (grafika).

Az aszfaltot 2016-ban teljes egészében felújították, cserélték a vízelvezető szegélyeket és a rázóköveket is.

A pálya szélessége a célegyenesben 15 méter.

A versenypálya legalacsonyabban és legmagasabban fekvő pontja között a szintkülönbség 36 méter. A legnagyobb emelkedő 6,2 százalékos, míg a legnagyobb esés eléri a 7 százalékot.


Érdekességek a magyar ringről

A hét végi Forma–1-es Magyar Nagydíj örökranglistáját a címvédő, ötszörös világbajnok Lewis Hamilton, a Mercedes brit pilótája vezeti hat diadallal.

A 34 éves versenyző tavaly is győzött Mogyoródon, és már 2016-ban a Hungaroring történetének legsikeresebb F1-es pilótájává vált, akkori ötödik sikerével maga mögé utasította a hétszeres világbajnok német Michael Schumachert, aki négyszer győzött itt.

Az 1994-ben elhunyt legendás Ayrton Senna háromszor, a szintén brazil Nelson Piquet, a brit Damon Hill és Jenson Button, valamint a kanadai Jacques Villeneuve, a finn Mika Häkkinen és a német Sebastian Vettel kétszer, a brit Nigel Mansell, a belga Thierry Boutsen, a brazil Rubens Barrichello, a spanyol Fernando Alonso, az ausztrál Mark Webber, a finn Kimi Räikkönen és Heikki Kovalainen, illetve az ausztrál Daniel Ricciardo egyszer nyert Mogyoródon.

A technikás vonalvezetése és az elérhető alacsony átlagsebesség miatt nem ritkán a legendás monacói utcai pályához is hasonlított magyar ring a száguldó cirkusz több nagy alakjának pályafutásában is jelentős mérföldkőnek bizonyult. A közelmúlt sztárjai közül Fernando Alonso (2003) és Jenson Button (2006) itt szerezték első győzelmüket, és később megszerezték a világbajnoki címet is. A kilencvenes évek bajnokai közül Damon Hill is a magyar pálya dobogóján állhatott fel először a legmagasabb fokra, 1993-ban. És csak kevésen múlt, hogy négy évvel később egy világraszóló sikert arasson, amikor a domináns Williams előtt megszerezhette volna az azóta megszűnt Arrows istálló egyetlen futamgyőzelmét, de a technika nem bírta a megpróbáltatást. Még olyan versenyző is van a magyar ring győzteseinek sorában, akinek szintén bajnoki címeket jósoltak, de végül csak egyetlen futamgyőzelmet jegyezhetett fel az F1-es sikerlistájára: Heikki Kovalainen, aki 2008-ban nem kis szerencsével húzta be a győzelmet a Magyar Nagydíj futamán.