2022. október 4., kedd

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Megyénket az állattenyésztési ágazatban országos rangsorolásban az elsők között jegyzik.


Megyénket az állattenyésztési ágazatban országos rangsorolásban az elsők között jegyzik, ebben jelentős szerepet vállaltak, vállalnak az állatorvosok is. Nem véletlenül Szovátán, a Danubius Szálloda konferenciatermeiben tartotta III. kongresszusát a Romániai Magánállatorvosok Patronátusa (PMVPR) április 29–30-án, amelyen részt vett dr. Bogdan Novenschi, a patronátus elnöke, dr. Muscalu Ilie alelnök és dr. Viorel Adronie professzor, a Romániai Állatorvosok Kollégiumának elnöke.
A rendezvény különleges jelentőséggel bírt, olyan témakörökben folytattak vitákat mint: A magán-állatorvosok finanszírozási tervezetei, Az állategészségügyben használatos gyógyszerek forgalmazásának szabályozásai, A PMVPR állat-egészségügyi politikái, Az állatorvosok stratégiai programja, A kisállatok nyilvántartására vonatkozó törvénytervezet. A részlegenkénti megbeszéléseken meghívottként részt vettek az Országos Állat-egészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Hatóság (ANSVSA), a Kisállattartók Országos Egyesülete, más intézmények képviselői. Továbbá megtudtuk, hogy a patronátus 2008-ban jött létre 17 alapító állatorvosi rendelővel és állategészségügyben vállalkozó céggel. A cél egy jól megalapozott országos érdekvédelmi szervezet létrehozása volt, amely az állategészségügyben dolgozók érdekeit képviseli az állami hatóságokkal szemben. Ugyanakkor tevékenységi programjaival hozzájárul a szolgáltatások minőségének emeléséhez, a tagok szakmai ismereteinek bővítéséhez tudományos szimpóziumok, tájékoztató jellegű találkozók szervezése révén. Amint dr. Bogdan Novenschi mondotta, nagy kihívás az állatorvosok számára Romániában a kisállatok, közismertebb nevükön a hobbiállatok nyilvántartásba vétele csipek beültetésével és mozgásuk követése. Az EU országaiban már jogszabály írja elő, hogy bármely macska, kutya stb. számára útlevelet kell kiállítani, csak így szállítható egyik országból a másikba. Mindez számos új intézkedés foganatosítását feltételezi, nem csupán az állami intézmények részéről. Külön szakmai csoportban vitatták meg a patronátus további pályázati lehetőségeit. Az elmúlt három évben 12 pályázatot nyújtottak be fejlesztésekre, bővítésekre, mindeniket megnyerték, ezeknek köszönhetően az országban ma 12 Toyota típusú, állategészségügyben használatos mentőkocsit vesznek igénybe. Megyénkbe nem jutott egy sem, mert a Maros Megyei Állatorvo-sok Patronátusa még nem tagja az országos patronátusnak. A PMVPR egy másik sikere, hogy a szakminisztériumban, az állategészségügyben használatos gyógyszerek forgalmazására vonatkozó jogszabály megalkotásában elfogadták javaslataikat. E tevékenységi területen főleg vidéken van javítanivaló, számos településen az állattartók még mindig nem állatorvos által ajánlott gyógyszert használnak. E téren sürgősen tenniük kell az állami intézményeknek is.
A tanácskozás második napján kerekasztal-beszélgetésekre került sor, amelyeken többek között a magánállatorvosok vállalkozási üzleti lehetőségeit keresték. A szállodai gyűléstermek előcsarnokában 12 cég állította ki az állatorvo-sok által használt berendezéseket, felszereléseket stb. Egyik standon a szakkönyveket kínáltak az érdeklődőknek.
Az állatorvosok napján köszöntjük a Megyei Állat-egészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Igazgatóság munkatársait is, hiszen ebben az évben sikerült újonnan épített, korszerű székházba költözniük, emellett hamarosan elkezdődik az igazgatóság laboratóriumának bővítése és korszerűsítése. A megyénkbeli állatorvosok pénteken a Víkendtelep egyik vendéglőjében ünnepeltek.