2022. december 6., kedd

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Janovics Jenő méltatlanul elfelejtett alakja az erdélyi magyar közművelődésnek.

Janovics Jenő méltatlanul elfelejtett alakja az erdélyi magyar közművelődésnek. Nagyon kevesen tudják, hogy neki köszönhető a régi kolozsvári magyar színház mindkét épületének felépülése (az egyik ma a román operának, a másik az Állami Magyar Színháznak ad helyet) és az is, hogy Kolozsvár a múlt század elején az európai filmkészítés és filmgyártás egyik fellegvára volt. Hetvennél több némafilm készült Kolozsváron Janovics színházi és filmgyári igazgatósága alatt, közülük több világhírre tett szert. A virágzó színházi és művészeti életnek a második világháború, majd a kommunista diktatúra vetett véget, az egykor hatalmas, de megérdemelt vagyonnal rendelkező Janovics, számos megpróbáltatás után, mondhatni elszegényedve hunyt el. Teljes vagyonát a kolozsvári magyar színjátszás megmentésére fordította. Nevét viseli az Erdélyi Magyar Televíziót működtető Janovics Jenő Alapítvány, életéről, munkásságáról könyv is megjelent, alakját mégis kevésbé ismeri a mai magyar köztudat. Ezt kívánta megváltoztatni Zágoni Bálint fiatal filmrendező, aki dokumentumfilmet forgatott Janovics életéről. Az ETV és a Filmtett közreműködésével elkészült alkotás marosvásárhelyi bemutatójára a Stúdió Színházban került sor, ahol elsőként Szabó Éva, a televízió szerkesztője köszöntötte az érdeklődőket, majd dr. Gáspárik Attila, a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem rektora vette át a szót.
– Méltó dokumentumfilmet láthatnak Janovics Jenőről. Büszkék vagyunk erdélyi elődeinkre, de ebből a büszkeségből a film valahogy kimaradt. Pedig az erdélyi föld annyi művészt adott az egyetemes filmművészetnek, hogy felsorolásukhoz egy este is kevés lenne. De ez az első alkotás, amely Janovics Jenőről szól. Kevés alapos munka született róla, holott a magyar film irodalomközpontúsága neki köszönhető. Az olaszok a történelem, mások a burleszk felől közelítettek. Ő teret hagyott a fiataloknak, folyamatosan hozta őket Kertésztől Kordáig. Sok csapdát ma is el tudnánk kerülni, ha ismernénk a munkásságát. Kár, hogy neve az országos köztudatban még nem ismert, megismertetése további feladat számunkra.
A több mint egyórás, érdekfeszítő, korabeli felvételekben, fényképekben gazdag produkció megtekintése után a rektor Zágoni Bálinttal beszélgetett, aki elmondta: először a kolozsvári, egykor világhírű némafilmgyártás keltette fel az érdeklődését. – Ha tényleg olyan magas színvonalon művelték, akkor most miért nem tudunk róla szinte semmit? 5-6 év alatt körülbelül hetven film készült el, ma négy tekinthető meg közülük. Így vezetett Janovicshoz a szál. A filmből sok dolog kimaradt, teljes életművét nem lehetett belesűríteni, így én a filmes munkásságára és a társadalommal való kapcsolatára helyeztem a hangsúlyt. Azt, hogy például esztétikaprofesszor is volt és a filozófiai tanulmányok doktora, nem tárgyaltam. Miért ragaszkodott ennyire Kolozsvárhoz? Hiszen Munkácson született, és miközben mások menekültek, ő arra biztatta a társulatot, hogy mindenki maradjon. Ő is csak akkor menekült, amikor már tényleg muszáj volt, és akkor is csak Pestre, majd az első adandó alkalommal hazatért és Kolozsváron élt élete végéig. A hagyatéka is ott található, az EME egyik könyvtárában – hallottuk a rendezőtől, majd a közönség soraiból Lohinszky Loránd színművész emelkedett szólásra, aki elmesélte: '45-ben ott volt azon az előadáson, amelynek kezdete előtt Janovics (aki az egykori, ligeti színkörben – a mai kolozsvári magyar színház épületében – kapott betegsége miatt hunyt el) meghalt. – Fekete Mihály felment a színpadra és bejelentette Janovics halálát. A diktatúra által a magyar társulatnak „visszaadott” (a régi kőszínházban máig a román opera működik) épület a papírok szerint tökéletes állapotban volt, valójában még a fűtés sem működött benne, ez okozta az idős művész tragédiához vezető meghűlését. A kolozsvári színházi élet és filmgyártás egyik, illetve legjelentősebb alakjáról készített, Janovics Jenő, a magyar Pathé című alkotás az Erdély TV internetes honlapján bármikor megtekinthető. Ajánljuk mindenkinek, Janovics megérdemelné, hogy részévé váljon általános műveltségünknek.