2022. szeptember 24., szombat

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Örülünk, hogy a Bernády Ház vendégül láthatja ezeket a képeket.

Igencsak nívós kiállítás nyílt kedd délután a Bernády Ház emeleti galériáiban: Kortárs magyar fotóművészet 2010 címmel vándortárlat érkezett Marosvásárhelyre, amelynek anyagát számos magyarországi és határon túli magyar fotóművész munkája képezi – köztük nem elhanyagolandó számban vásárhelyi alkotók is találtatnak. A MAFOSZ, valamint a Magyar Művelődési Intézet és Képzőművészeti Lektorátus szervezte tárlaton 59 művész 76 munkája látható, a délutáni tárlatnyitón házigazdaként Nagy Miklós Kund üdvözölte a megjelenteket.

– Természetes dolognak tartjuk, hogy Marosvásárhelynek jeles fotóművész közössége van. Azokat is közéjük soroljuk, akik elszármaztak innen és jelenleg máshol aratnak sikereket. Ezen a kiállításon is számos vásárhelyi művész alkotását láthatjuk, itthonmaradottakét, elszármazottakét egyaránt és örülünk, hogy a Bernády Ház vendégül láthatja ezeket a képeket. Érdekes, hogy noha igen elterjedt a képek utólagos, számítógépes megváltoztatása, úgy tűnik, az elismert értékek még mindig a hagyományos fotótechnikákhoz kapcsolódnak.

A tárlat méltatójaként Bálint Zsigmond fotóművész hozzátette: – a Magyar Fotóművészek Világszövetsé-gének immár a tizedik kiállításán vagyunk. Ezt a tárlatsorozatot évente megrendezik, 2001-ben, a sorozat indításakor alakult a világszövetség. A tárlaton munkáikkal magyarországi és határon túli magyar fotósok vehetnek részt, a sorozat kezdetén a kiállítók közel ötven százalékát marosvásárhelyi fotóművészek alkották. Most is a résztvevők közel fele erdélyi. A kiállítás, minden évben elsőként a magyar fotográfia napján, augusztus 29-én nyílik meg Budapesten, onnan indul vándorútra. Idén is így történt, majd a Felvidék és Székelyföld következett. Mindegyik alkalommal megjelent a szerzőket és képeiket tartalmazó válogatás is, amely az utóbbi négy évben a tárlat teljes anyagát tartalmazó albummá bővült. A fényképezés, mint vizuális művészet, gondolatokat hordoz, sok kép készül úgy, hogy alkotója tudatosan keres témájához helyszínt, embert. Az idei 76 alkotást közel 1200 fotó közül választották ki – hallottuk a méltatótól, aki a tárlatnyitó végén a szóban forgó albumot adta át a helyi Fotóklub jelen lévő tagjainak.