2020. április 5., vasárnap

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Tizenöt gólos sikert aratott a Marosvásárhelyi CSM női kézilabdacsapata a Marta otthonában. A nagybányai csapat kissé megerősödött a téli szünetben, győzelemmel kezdett Resicabánya ellen, az éllovas Köröskisjenő otthonában is viszonylag jól tartotta magát, ezúttal azonban nem tudta felvenni a versenyt a marosvásárhelyiekkel.

A nagy különbség a második félidőben alakult ki, szünetig viszonylag kiegyensúlyozott volt az összecsapás. A első félidő végén még csak két gól volt Mihaela Evi csapatának az előnye, azonban a második játékrészben hengerelt a marosvásárhelyi csapat, nem kevesebb, mint 13 góllal dobott többet, mint az ellenfele. A védelem és a kapusteljesítmény is jelentősen javult, a nagybányaiak mindössze öt gólt szereztek az egész félidő alatt. Sajnos, ezen a meccsen nem lépett pályára Târşoagă, aki az előző fordulóban megsérült a Köröskisjenő elleni rangadón, és egyelőre nincs hír arról, hogy mennyi időt kell kihagynia, holott alig tért vissza egy nyolc hónapos, térdkereszteszalag-szakadás okozta kényszerszünet után.

A győzelemnek köszönhetően a CSM megerősítette a második helyét a D csoportban, és egyre biztosabb lehet benne, hogy ott lesz a rájátszásban. 

A női kézilabda A osztály D csoportjában szombaton folytatódnak a mérkőzések a harmadik bajnoki kör utolsó fordulójával. A Marosvásárhelyi CSM hazai pályán szerepel, vendége a Temesvári Universitatea lesz. 

Fotó: Nagy Tibor


Jegyzőkönyv

Női kézilabda A osztály, D csoport, 14. forduló: Nagybányai Marta – Marosvásárhelyi CSM 16-31 (11-13)

Nagybánya, 200 néző. Vezették: Gabriel Biriş (Beszterce), Paul Coroban (Beszterce).

Marosvásárhelyi CSM: Ugran (Stan) – Ola 3 gól, Munteanu 3, Bucin 3, Darie, Moldovan 2, Bărăbaş 6, Ghemeş 6, Lăcătuş 2, Radu, Stângu 3, Sângeorzan 3.

Eredményjelző

A női kézilabda A osztály D csoportjának 14. fordulójában: Temesvári Universitatea – Resicabányai CSU 30-23, Nagybányai Marta – Marosvásárhelyi CSM 16-31, Köröskisjenői Crişul – Nagyváradi CSU 33-25. 

Légiósokkal erősít a CSM

Két légiós is csatlakozhat a Marosvásárhelyi CSM csapatához a folytatásban, a szakvezetés ugyanis a feljutást szeretné megcélozni, noha még nem világos, hogy milyen lesz az anyagi háttér a folytatásban. A keretnek nyilvánvalóan elsősorban átlövő poszton van szüksége erősítésre. A montenegrói Vanessa Agović már bemutatkozott a csapatban egy múlt heti barátságos mérkőzésen, amikor a Nagybányai Minaur volt az ellenfél, de a hétvégi bajnokin egyelőre még nem játszhatott. Agović a Budučnost Podgorica játékosa volt abban az idényben, amikor a csapat Cristina Neaguval Bajnokok Ligáját nyert, de ő, tekintve, hogy Neaguval azonos poszton, bal átlövőként szerepel, keveset játszott. Ugyancsak erősítenének a jobb átlövő poszton, amelyet világszerte a legnehezebb betölteni egy kézilabdacsapatban, hiszen erős lövésű balkezes az ideális  megoldás. Erre egy orosz játékost, Natalja Dansinát szemelték ki, a Dinamo Volgográd és a Kuban Krasznodar korábbi játékosát, aki a Bukaresti Dinamónál is megfordult. Esetében bonyolultabb az ügyintézés, de remélik, hogy hamarosan csatlakozhat a kerethez.

Mihaela Evi edző úgy véli, a két átlövő érkezésével és Stângu ismételt formába hozásával eléggé kiegyensúlyozott lesz a keret ahhoz, hogy bízhasson a feljutás kivívásában.

A kiírás a tavalyihoz hasonló. A rájátszásban az A osztály négy csoportjának első két-két helyezettje két csoportban folytatja, ahonnan ismét a két-két legjobb csapat jut tovább. A négy együttes (és ez eltér a tavalyitól) körmérkőzéses tornán vesz részt, amelyről a két legjobb feljut a MOL Virágok ligájába, míg a két további újabb esélyt kap az élvonalban 11-12. helyen végzett csapatokkal vívott pótselejtező tornán. (bálint)