2020. szeptember 24., csütörtök

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Hagyományos évadzáró estjét tartotta kedd délután a marosvásárhelyi Kemény Zsigmond Társaság.

Hagyományos évadzáró estjét tartotta kedd délután a marosvásárhelyi Kemény Zsigmond Társaság, amelynek címe ez évben sem volt más, mint Lyukasóra. Gyurkovics Tibor népszerű televíziós vetélkedőjének mintájára és annak címével szervezi a KZST évek óta évadzáró szerepet betöltő estjét, melynek lényege, hogy a meghívott grémium tagjai magyar költők verseit olvassák fel, a közönségnek pedig ki kell találnia, hogy ki az illető szerző. A játék folyamán így érdekes információkat kapunk a költőkről, akiknek az életművére általában nem jellemző műveket olvasnak fel a meghívottak, ezzel is nehezebbé téve a feladatot.

A Kultúrpalota kistermében a „zsűri” részéről Kovács András Ferenc Kossuth-díjas költő üdvözölte a megjelenteket és mutatta be a feladványhozó bizottság – Nagy Miklós Kund művészeti író, főszerkesztő, Balási András költő, a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem tanára, Nagy Attila költő, főorvos, Székely Emese, a Református Kollégium igazgatója, Farkas Ernő Tanár Úr, Káli Király István költő, könyvkiadó – tagjait. A rejtvényfejtés a műsorvezető vizsgáztató baljáról kezdődött, elsőként Nagy Miklós Kund olvasta fel az adott szerző két limerickjét és elkezdődött a majd' két órán keresztül tartó, jó hangulatú, hol barkochba-, hol szellemi vetélkedőszerű, háromfordulós játék, amelynek során – mint kiderült – Nagy Miklós Kund Tóth István, Takáts Gyula (utóbbi, Kossuth-díjas költő volt az egyik, akinek kilétét a közönség nem ismerte fel) és Somlyó György, Balási András Kormos István, Petri György és Orbán Ottó, Nagy Attila Babits Mihály (idén halálának hetvenedik évfordulójára emlékezünk), Orbán Ottó és Szőcs Kálmán, Székely Emese Farkas Árpád, Hervay Gizella és Salamon Ernő, Farkas Ernő Nagy Gáspár, Lászlóffy Aladár és Baka István (verseiket egy '94-es antológiából olvasta fel és keserűen tanulságos párhuzamot vont a jelen, illetve az antológia kiadásának éve, korszaka, erdélyi magyarságléte között), Káli Király István Karinthy Frigyes, Zelk Zoltán és Vas István, míg Kovács András Ferenc Karinthy, Nemes Nagy Ágnes és Kálnoky László verseit olvasta fel.

A játékot követően a közönség soraiban ülő id. dr. Nagy Attila nyug. tüdőgyógyász fordult egy feladvánnyal a bizottsághoz: hozott versét Móricz Zsigmond egykori lapjában, a Kelet Népében olvasta, Farkas kerülgeti a tanyát címmel. Sem a zsűri, sem a közönség nem tudott megbirkózni a feladattal, a költő kilétét végül a feladvány feltevője árulta el: a XIX. századi szerző neve Berényi János főúr, magas rangú katonatiszt. A rendezvény Kovács András Ferenc felolvasásával ért véget: Kálnoky László Shakespeare-fordítás-paródiája (azaz formailag tökéletes halandzsaverse) méltóképpen zárta a jó hangulatú, évadzáró rendezvényt, amelyet követően a Káli Király István és Kovács András Ferenc által hozott köteteket adták át a szerzők kilétét eltaláló nyerteseknek.