2020. július 4., szombat

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Liszt Ferenc születésének 200. és halálának 125. évfordulója alkalmából a Marosvásárhelyi Kulturális Központ október 14-e és 16-a között Liszt-hétvégét szervez Marosvásárhelyen.

Liszt-szobor Pécsett. Varga Imre alkotása


Liszt Ferenc születésének 200. és halálának 125. évfordulója alkalmából a Marosvásárhelyi Kulturális Központ október 14-e és 16-a között Liszt-hétvégét szervez Marosvásárhelyen. „Liszt Ferenc, a 19. sz. zeneművészetének egyik vezéralakja öreg korában is csak keveset tudott magyarul, de születésétől a sírig szívében és gondolataiban egyaránt magyar maradt. A marosvásárhelyi magyaroknak találkozniuk kell a művész életével, munkásságával” – hangsúlyozzák a szervezők, akik 16-án, vasárnap este ifj. Csíky Boldizsár zongoraestjével tisztelegnek a zeneszerző előtt. A Kultúrpalota nagytermében olyan Liszt, Chopin és Filtsch Károly-művek csendülnek fel, melyeket a nagyközönség csak ritkán hallhat. A zongoraestet követően pedig átadják az erdélyi magyar képzőművészeket megszólító Liszt Ferenc víziói című pályázatuk 1000 eurós fődíját. „A Liszt Ferenc víziói című pályázatunk célja Liszt Ferenc sokszínű munkásságának ismertetése, népszerűsítése, árnyalása a képzőművészeti alkotásokon keresztül, illetve a zene keltette gondolatok, érzések kifejezése a képzőművészet eszközeivel, a zene és képzőművészet kapcsolatának mélyítése” – magyarázzák a szervezők. Hangsúlyozzák, a pályázattal ugyanakkor bemutatkozási felületet is biztosítanak a fiatal képzőművészek számára, ugyanis a beküldött pályamunkákból a Liszt hétvégét megelőző héten október 10. és 16-a között kiállítás nyílik a G. Café kávézóban. A kiállítás hetén a G. Café, illetve Tutun kávézókban Liszt-pontot állítanak fel, ahol a vendégek Liszt-zenét hallgathatnak, tájékozódhatnak a zeneszerző életéről, vagy például CD-t nyerhetnek. „A Liszt-kávézó célja, hogy a Liszt-hétvégén túlmutatóan olyan fórumként működjön, amely a kettős jubileum alkalmából újjáéledő Liszt-kultuszt életben tartja és a marosvásárhelyiek számára Liszt magyarságát is közvetíti” – hangsúlyozzák a szervezők. Ugyanitt hallhatják a Grazioso vonósnégyes koncertjét 15-én este 19 órától.

Az ünnepi hétvége során külön célcsoportként kívánják megszólítani és bevonni az események sodrába a középiskolásokat, ezért 15-én, szombat délelőtt 10 órától a Kultúrpalota kistermében Liszt-vetélkedőt szerveznek, amelyen a város középiskolás diákjai mérik össze tudásukat.