2020. november 30., hétfő

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Az Európai Bizottság lezárta a vakcinabeszerzésről szóló tárgyalásait az amerikai Pfizer és a német Biontech vállalatokkal a koronavírus elleni oltóanyag európai biztosítására – közölte Eric Mamer, az Európai Bizottság szóvivője. 

Sztella Kiriakídisz egészségügyért és élelmiszerbiztonságért felelős biztos újságíróknak elmondta, hogy az uniós biztosok jóváhagyását követően dönthetnek a tagállamok arról, hogy milyen mennyiségben kívánnak oltóanyagot vásárolni az EU által aláírt szerződés alapján. Hozzátette ugyanakkor: az uniós bizottság terve szerint a rendelkezésre álló oltóanyagot arányosan fogják elosztani az egyes államok között.

Ursula von der Leyen bizottsági elnök hétfőn Twitter-bejegyzésében közölte, hogy nemsokára megállapodást írnak alá a két céggel, amelyek révén az Európai Unió akár 300 millió adagot is vásárolhat az oltóanyagból.

Az uniós bizottság már hónapokkal ezelőtt tájékozódó megbeszéléseket tartott több gyógyszer-

vállalattal, többek között a Pzifer-Biontech cégekkel. A testület szeptemberi tájékoztatása szerint a közös uniós beszerzésen alapuló tervezett szerződés lehetővé tenné, hogy valamennyi uniós tagállam megvegye az oltóanyagot, valamint azt is, hogy az alacsonyabb és közepes jövedelmű országok ingyen kaphassák meg.

Az EU június közepén fogadta el az úgynevezett európai oltóanyag-stratégiáját, amelynek célja, hogy 12-18 hónapon belül minden európai állampolgár számára magas színvonalú, biztonságos, hatékony és megfizethető oltóanyagokat biztosítson. Ennek érdekében a bizottság a tagállamokkal együtt előzetes piaci kötelezettségvállalásokat köt az oltóanyaggyártókkal.

A Pfizer és a Biontech hétfőn jelentette be, hogy az oltóanyag tesztelésének harmadik, befejező szakaszában gyűjtött előzetes adatok alapján kilencven százalék feletti hatékonyságot értek el. Mint írták, folytatják a munkát, és azzal számolnak, hogy november harmadik hetében lesz elég adatuk ahhoz, hogy kiváltsák az amerikai szakhatóság (Food and Drug Administration – FDA) rendkívüli engedélyét az oltás forgalomba hozatalához (Emergency Use Authorization – EUA). Tájékoztatásuk szerint idén nagyjából ötvenmillió, jövőre 1,3 milliárd adagot tudnak gyártani a BNT162b2-ből. 


Covid-hírek 

Antivirális szer az otthonukban ápoltaknak is 

Megváltozott az enyhe tünetekkel az otthonukban ellátott koronavírusos betegek kezelési útmutatója. November 8-án, vasárnap Nelu Tătaru egészségügyi miniszter bejelentette, hogy a családorvosok gondjaira bízott betegeket akkor kell kórházba irányítani, ha súlyosbodik az állapotuk. Az újdonság az, hogy az antivirális szert, amit csak a kórházban fekvő tünetszegény betegeknek adtak eddig, az otthon kezelteknek is felírják. Ezzel az eljárással a betegség súlyosbodását szeretnék megelőzni. Ugyanis hiába volna lehetőség az intenzív terápiás ágyak bővítésére, nincsen elég szakember, aki az oda beutalt betegeket ellássa. 


Gyorsteszt kutyákkal 

Azonnal felismerik a koronavírussal fertőzött személyeket az e célra kiképzett kutyák. A franciáktól indult módszert már több országban is fejlesztik, így például az oroszok, a németek és az angolok. Finnország repülőterén pedig már eredményesen használják is. Az északi országba érkező utasoktól vett mintát a kutya megszimatolja, és jelzi, ha fertőzött az illető. Arról nem szólnak a hírek, hogy mennyi időbe került egy koronavírus felfedezésére alkalmas kutya kiképzése, de szolgálatát sokkal egyszerűbb igénybe venni, és a kutya által végzett gyorsteszt gyors, és biztos diagnózissal jár.


Magyar szabadalom szerepe a vakcinában

43 ezer emberen tesztelték a Biontech és a Pfizer cég által az új típusú koronavírus ellen kifejlesztett oltóanyagot, amelyet a legígéretesebbnek tartanak a szakemberek. Az oltóanyag megalkotásában jelentős szerepe volt a német Biontech alelnöki tisztségét betöltő Karikó Katalin magyar biokémikus professzor szabadalmának.

Ahogy a Forbes júniusi Next különszámában olvasható, „…a szervezetünkben a géneket alkotó DNS-szakaszoktól a messenger RNS (mRNS) szállítja az információt arról, hogy milyen fehérjét kell a sejteknek elkészíteniük. A kódot az RNS-molekulát felépítő négyféle nukleotid sorrendje adja. Az elmúlt évtizedek kutatásaiból kiderült: a különböző vírusfertőzések ellen védelmet nyújthat az emberbe injekciózott megfelelő, szintetikusan előállított mRNS is. A szintetikus mRNS alapján a sejtek elkészítik a testidegen vírusfehérje megfelelő szakaszát, majd arra reagálva azt az ellenanyagot, amivel a szervezet képes leküzdeni magát a vírust, ha találkozik vele.

Az mRNS klinikai tesztelése jelenleg a kardiológia és az onkológia területén a legelőrehaladottabb, de fertőző betegségek elleni védekezésre is alkalmas. 

Nagy előnye, hogy belőle a vakcina sokkal gyorsabban elkészíthető más típusú eljárásokhoz képest.”