2020. május 30., szombat

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Harmadjára is élőlepke-kiállítás a kolozsvári Botanikus Kertben

Új helyszínen, hosszabb programmal, ugyanakkor az elmúlt évek bevált módszerei mellett kitartva rendezi szeptember 11-e és 30-a között a Lepkék a levegőben élőlepke-kiállítás harmadik kiadását a BBTE Biológia és Geológia Karának Taxonómiai és Ökológiai Intézete, Magyar Biológiai és Ökológiai Intézete, valamint az Alexandru Borza Botanikus Kert.

Míg az elmúlt két esztendőben a kolozsvári Botanikus Kert Akvárium nevű melegháza adott otthont az élőlepke-tárlatnak, a kiállítás idéntől a kaktuszok téli otthonául is szolgáló üvegházba költözött, amely a lepkék és a látogatók számára egyaránt előnyösebb térkialakítást tesz lehetővé.

A kiállítás két kurátorának, dr. Cristina Craioveanunak, az egyetem Taxonómiai és Ökológiai Intézete munkatársának, valamint dr. Macalik Kunigundának, a BBTE Magyar Biológiai és Ökológiai Intézete oktatójának az volt az elképzelése, hogy az Amazonas-medencében őshonos lepkefajokat mutatnak be, a térségben dúló ökológiai katasztrófára irányítva a látogatók figyelmét. Ugyanakkor az sem titkolt szándékuk, hogy az egzotikum felől a lepkeállomány hazai helyzetére tereljék a figyelmet, megmutatva, hogy a lepkék olyan ernyőfajoknak tekinthetők, amelyeknek jelenléte vagy eltűnése egy területről sok mindent elárul az adott ökoszisztéma állapotáról. A 15 amazóniai lepkefaj mellett ezért 6-7 Kolozsvár környéki kaszálókon föllelhető faj is képviseli magát a kiállításon, régi fényképeken pedig megelevenednek azok a városkörnyéki tájak is, amelyek néhány évtizede még számos lepkefaj otthonául szolgáltak. A legfiatalabbak természetismereti és természetvédelmi interaktív tevékenységeken vehetnek részt, illetve mikroszkóp alatt is megfigyelhetik a tárlat már elpusztult főszereplőit, ami szintén hozzájárulhat ahhoz, hogy az esemény túllépjen az egzotikus látványosság szintjén.

A lepkék keltetéséhez és életben tartásához szükséges körülmények biztosításáról, valamint a látogatók kalauzolásáról a kurátorok mellett közel harminc önkéntes biológus- és ökológushallgató gondoskodik. A feladat nem egyszerű, hiszen a keltetősátrakat éjjel-nappal 30 °C körüli hőmérsékleten kell tartani, a páratartalom nem eshet 60% alá, illetve figyelembe kell venni a kiállításra elhozott fajok sajátos táplálkozási szokásait is. A trópusi fajok – eltérően a nálunk honosaktól – nem mind nektárevők, vannak köztük rothadó gyümölcsök levét szívogatók is.

Nagy lepkeházat megjárt látogatók visszajelzései alapján a Lepkék a levegőben című élőlepke-kiállítás egyik nagy erénye az, hogy a tárlat nem reked meg esztétikai szinten, a személyre szabott vagy kis csoportos tárlatvezetések során az érdeklődők részletesen megismerik a kiállításon szereplő fajok alaktani jellegzetességeit, betekintést nyernek táplálkozási és szaporodási szokásaikba, valamint azokba az ökológiai tényezőkbe, amelyek fennmaradásukhoz elengedhetetlenek. A tárlatvezetések igény szerint három nyelven, románul, magyarul és angolul történnek, a kiállítás a hét minden napján látogatható délelőtt 10 és délután 5 óra között. A kurátorok felhívják a figyelmet, hogy érdemes akár többször is ellátogatni az üvegházba, hiszen szinte napról napra változik az éppen repülő lepkeállomány faji összetétele.