2024. july 2., Tuesday

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Labdarúgó-világbajnokság

Az argentin labdarúgó-válogatott kétgólos győzelmet aratott szerdán a lengyel csapat felett a katari világbajnokságon, így első helyen jutott nyolcaddöntőbe a C csoportból, míg riválisa – Mexikóénál jobb gólkülönbségével – veresége ellenére másodikként ugyancsak a legjobb 16 közé lépett.

Fotó: a FIFA World Cup közösségi oldal

A torna egyik legnagyobb favoritjának tartott argentin csapat az első perctől támadólag lépett fel, a lengyelek teljesen beszorultak a kapujuk elé, csak a védekezésre összpontosítottak, támadásépítésre nem maradt erejük, és kizárólag a kapusuknak köszönhették, hogy nem dőlt el már az első 45 percben a találkozó: Szczesnynek már a 10. percben nagyot kellett védenie Messi lövésénél, legnagyobb bravúrját pedig a 39. percben mutatta be, amikor hárította Messi – videobíró segítségével megítélt – büntetőjét is, így már a második 11-est védte ki ezen a vb-n. A túloldalon Martineznek egyáltalán nem akadt dolga.

Az európai csapat kettős cserével próbált frissíteni a folytatásra, de ez nem jött össze, mivel a rivális az első akciójából gólt szerzett: Molina elfutott a jobb oldalon, visszapasszolt a 16-oson belül érkező Mac Allisterhez, aki ugyan nem lőtt igazán jól, de 12 méteres kísérlete nyomán a jobb alsó sarokba gurult a labda (0-1). A vezetés birtokában is nyomasztó fölényben játszott Argentína, de ekkor már Lengyelország is vállalkozott néhány támadásra, első helyzetét pedig az 50. percben hagyta ki, amikor Glik fejese centikkel kerülte el a kaput. Ezt leszámítva viszont az argentinok továbbra is egykapuztak, ennek eredményeként a 68. percben Álvarez eldöntötte a három pont sorsát: Fernández középen vezette a labdát, majd odapasszolta az előtte álló Julián Álvarezhez, aki 12 méterről a bal felső sarokba lőtt (0-2). A lengyelek hiába táncoltak a kiesés szélén, nem tudtak újítani.

A lefújáskor úgy tűnt, Lengyelország kevesebb sárga lapjának köszönhetően jut tovább, de mivel a másik meccsen a hajrában Mexikó gólt kapott, így végül jobb gólkülönbségével lett nyolcaddöntős az európai csapat.

Jegyzőkönyv

 C csoport, 3. (utolsó) forduló: Lengyelország – Argentína 0-2 (0-0).

Doha, 974 Stadion, 44.089 néző, vezette: Danny Makkelie (holland).

Gólszerzők: Mac Allister (46.), Álvarez (68.).

Sárga lap: Krychowiak (78.), illetve Acuna (49.).

Lengyelország: Szczesny – Cash, Glik, Kiwior, Bereszynski (72. Jedrzejczyk) – Bielik (62. Szymanski), Krychowiak (83. Piatek) – Zielinski, Swiderski (46. Skoras), Frankowski (46. Kaminski) – Lewandowski.

Argentína: Emiliano Martínez – Molina, Romero, Otamendi, Acuna (59. Tagliafico) – Mac Allister (83. Almada), De Paul, Fernández (79. Pezzella) – Di María (59. Paredes), Messi, Álvarez (79. Lautaro Martínez).

 

Mexikó legyőzte a szaúdiakat, de mindkét csapat kiesett

 A győzelmi kényszerben lévő közép-amerikaiak játszottak gólra törőbben, az ázsiaiak jellemzően mélyen visszahúzva védekeztek és a kontrákban bíztak. Mexikó a fordulás után négy perc alatt két gólt is szerzett, de hiába került közel a továbbjutáshoz, több helyzetet nem tudott értékesíteni, csak lesgólig jutott. Sőt a szaúdiak a hosszabbításban szépítettek, ezzel elbúcsúztatták a mexikóiakat, akikkel legutóbb 1978-ban fordult elő, hogy nem jutottak tovább a csoportból.

Eredmény, C csoport, 3. forduló: Szaúd-Arábia – Mexikó 1-2 (0-0).

Luszail, Luszaili Nemzeti Stadion, 84.985 néző, vezette: Michael Oliver (angol).

Gólszerző: al-Davszari (95.), illetve, Martín (48.), Chávez (52.).

Sárga lap: al-Sehri (28.), al-Hasszan (34.), Tambakti (52.), Madu (81.), al-Amri (90+1.), Bahebri (90+7.), illetve Álvarez (16.).

Szaúd-Arábia: al-Ovajsz – Tambakti, al-Bulaihi (37. Sarahili), al-Amri – Abdulhamid, al-Hasszan (46. Madu), Kanno, al-Ganam (86. Bahebri) – al-Buraikan, al-Sehri (62. Alobud), al-Davszari.

Mexikó: Ochoa – Jorge Sánchez (86. Kevin Álvarez), Montes, Moreno, Gallardo – Pineda (77. Carlos Rodríguez), Edson Álvarez (86. Mori), Chávez – Lozano, Martín (77. Jiménez), Vega (46. Antuna).


Ausztrália legyőzte és elbúcsúztatta Dániát

 

Az európai együttes meglehetősen idegesen futballozott, szokatlanul sok technikai hiba csúszott a támadásépítéseibe. Az ausztrálok ezt kihasználva gyors kontrákkal próbálkoztak és egy mintaszerű ellenakcióból megszerezték a vezetést, amely végül számukra a biztos továbbjutást jelentette. Dánia egyetlen ponttal és egyetlen szerzett góllal búcsúzott a tornától, míg Ausztrália 2006 után, története során másodszor ünnepelhetett továbbjutást.

Eredmény, D csoport, 3. (utolsó) forduló:  Ausztrália – Dánia 1-0 (0-0).

Al-Vakra, al-Dzsanub Stadion, 41.232 néző, vezette: Mustapha Ghorbal (algériai).

Gólszerző: Leckie (60.).

Sárga lap: Behich (4.), Degenek (57.), illetve Skov (75.).

Ausztrália: Ryan – Degenek, Souttar, Rowles, Behich – Leckie (89. Hrustic), Mooy, Irvine, Goodwin (46. Baccus) – McGree (74. Wright), Duke (82. Maclaren).

Dánia: Schmeichel – Kristensen (46. Bah), Andersen, Christensen, Maehle (69. Cornelius) – Jensen (59. Damsgaard), Hojbjerg, Eriksen – Olsen (69. Skov), Braithwaite (59. Dolberg), Lindström.


Tunézia legyőzte a vb-címvédőt, de így sem kvalifikált

 

A már biztosan továbbjutó francia együttesben csupán Tchouaméni és Varane maradt a szombati, dánok elleni kezdőcsapatból, de így is kontrollálták a mérkőzést. Az ellenfelénél jóval motiváltabban kezdő tunéziai gárda így csak lesgólig jutott a szünet előtt. A második félidőben azonban nagyobb sebességre kapcsoltak az afrikaiak és megszerezték a vezetést. A franciák behozták sztárjaikat, a hátra lévő időben uralták a játékot, azonban nem sikerült egyenlíteniük. Bár Griezmann a 8 perces ráadás végén betalált, a gólt videózás után érvénytelenítette a játékvezető.

Eredmény, D csoport, 3. forduló: Tunézia – Franciaország 1-0 (0-0).

Al-Rajjan, Egyetemvárosi Stadion, 43.627 néző, vezette: Matthew Conger (új-zélandi).

Gólszerző: Hazri (58.).

Sárga lap: Kesrida (28.).

Tunézia: Damen – Gandri, Meriah, Talbi – Kesrida, Skíri, Laidouni, Malul – ben-Szliman (83. Abdi), Hazri (60. Dzsebali), ben-Romdan (74. Haleli).

Franciaország: Mandanda – Fofana (73. Griezmann), Konaté, Varane (63. Saliba), Disasi – Tchouaméni – Guendouzi (78. Dembélé), Camavinga – Veretout (63. Rabiot), Muani, Coman (63. Mbappé).

 

Kiélezett meccsen diadalmaskodott és lépett tovább

az Egyesült Államok

 

Az amerikaiak legyőzték, ezzel megelőzték az irániakat és a második helyen végeztek a B jelű kvartettben. A találkozót eldöntő találat az első félidő hajrájában született, egy szép támadás végén. A hajrában az irániak többször közel kerültek az egyenlítéshez, ám minden helyzetüket kihagyták, az utolsó pillanatokban pedig hiába reklamáltak büntetőt.

Eredmény, B csoport, 3. (utolsó) forduló: Irán – Egyesült Államok 0-1 (0-1).

Doha, al-Tumama Stadion, 42.127 néző, vezette: Mateu Lahoz (spanyol).

Gólszerző: Pulisic (38.).

Sárga lap: Hosszeini (77.), Hosszein Kanaanizadegan (84., a kispadon), Dzsalali (90+6.), illetve Adams (43.).

Irán: Bejranvand – Rezajan, Hosszeini, Puraligandzsi, Mohammadi (45+2. Karimi) – Ezatolahi – Nurollahi (71. Torabi), Hadzsafi (71. Dzsalali) – Golizadeh (77. Anszarifard), Azmun (46. Goddosz), Taremi.

Egyesült Államok: Turner – Dest (82. Moore), Carter-Vickers, Ream, Robinson – Adams – McKennie (65. Acosta), Musah – Weah (82. Zimmerman), Sargent (77. Wright), Pulisic (46. Aaronson).


Ecuador legyőzésével Szenegál nyolcaddöntős

 

A meccs elejétől érződött, hogy az afrikai együttes játszik győzelmi kényszerben a továbbjutást illetően. Ennek megfelelően a szünet előtti hajrában vezetést szerzett az Afrika-bajnok. A második félidőben váratlanul egyenlített Ecuador, sokáig viszont nem örülhettek a szurkolói, mert Szenegál azonnal visszavette a vezetést, és meg is nyerte a mérkőzést.

Eredmény, A csoport, 3. (utolsó) forduló: Ecuador – Szenegál 1-2 (0-1).

Al-Rajjan, Halifa Stadion, 44.569 néző, vezette: Clément Turpin (francia).

Gólszerzők: Caicedo (68.), illetve Sarr (44., 11-esből), Koulibaly (70.).

Sárga lap: I. Gueye (66.).

Ecuador: Galindez – Preciado (85. Porozo), Felix Torres, Hincapie, Estupinan – Alan Franco (46. Sarmiento), Gruezo (46. Cifuentes), Caicedo – Plata, Estrada (46. Reasco), Valencia.

Szenegál: Edouard Mendy – Sabaly, Koulibaly, Diallo, Jakobs –  Idrissa Gana Gueye, Ciss (74. Nampalys Mendy), Papa Gueye – Ndiaye (74. Dieng), Dia (90+5. Cissé), Sarr.

Kétgólos sikerével csoportnyertes Hollandia

 

Hollandia 2-0-ra legyőzte Katart, így két győzelemmel és egy döntetlennel az A csoport első helyéről jutott tovább a nyolcaddöntőbe, míg a házigazda együttes három vereséggel búcsúzott. A hollandok félgőzzel játszva is simán legyőzték Katart, amely képtelen volt veszélyt teremteni a rivális kapujánál.

Eredmény, A csoport, 3. forduló: Hollandia – Katar 2-0 (1-0).

Al-Hor, 66.784 néző, vezette: Bakary Gassama (gambiai).

Gólszerzők: Gakpo (26.), de Jong (49.).

Sárga lap: Ake (52.).

Hollandia: Noppert – Timber, van Dijk, Aké – Dumfries, de Roon (82. Koopmeiners), de Jong (86. Taylor), Blind – Klaassen (66. Berghuis) – Gakpo (82. Weghorst), Depay (66. Janssen).

Katar: Barsam – Mohammad (85. Hoder), Miguel, Huhi, Hasszan, Ahmed – Hatem (85. Alaeldin), Madibo (64. Budiaf), al-Hajdosz (64. Aszadalla) – Ali (64. Muntari), Afif.

 

Wales ellen is hozta a kötelezőt Anglia

 

Játék, de lelkesedés tekintetében sem tudott ellenfele szintjére emelkedni a búcsúzó Wales: Marcus Rashford két, valamint Phil Foden egy találatával Anglia nyomasztó fölényben futballozva nyert, és a csoport első helyéről jutott tovább. Ellenfele pedig egyetlen rúgott góllal, és ugyancsak egyetlen szerzett ponttal a csoport negyedik helyén végezve kiesett.

Eredmény, B csoport, 3. (utolsó) forduló: Wales – Anglia 0-3 (0-0).

Al-Rajjan, Ahmad bin Ali Stadion, 44.297 néző. Vezette: Vincic (szlovén).

Gólszerző: Rashford (50., 68.), Foden (51.).

Sárga lap: D. James (29.), Ramsey (61.).

Wales: Ward – N. Williams (36. C. Roberts), Mepham, Rodon, B. Davies (57. Morrell) – Ampadu, Allen (81. Colwill) – Bale (46. Johnson), A. Ramsey, D. James (77. H. Wilson – K. Moore.

Anglia: Pickford – K. Walker (57. Alexander-Arnold), Stones, Maguire, Shaw (65. Trippier) – J. Henderson, Rice (57. Phillips) – Rashford (75. Grealish), Bellingham, Foden – Kane (57. C. Wilson).


Közlemény 7 órával korábban

A gázár emelésének előjele 7 órával korábban

Erről jut eszembe 7 órával korábban

Miskolcon is remekeltek 7 órával korábban

Hírek 7 órával korábban

Széltündér, libbenő 7 órával korábban

Három a feszt! 7 órával korábban

Megsimogatni a lelkeket 3 héttel korábban

Választás 2024 3 héttel korábban

Épített örökségünk 3 héttel korábban

Épített örökségünk 1 héttel korábban

Műsorkalauz 2 héttel korábban

Épített örökségünk 2 héttel korábban

Ez a weboldal sütiket használ

A jobb szolgáltatás nyújtásának érdekében sütiket használunk. Az oldal jobb felhasználása érdekében kérjük, fogadja el a sütiket. További információ itt: Adatvédelmi tájékoztató