2019. szeptember 17., kedd

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Megjelent Váradi Péter Pál és Lőwey Lilla 47. Erdély-albuma. Rendhagyó kötet, kissé más, mint az előzőek. De ez is ugyanolyan szép. A képeket és az eddigi szövegeket jegyző alkotópáros mellett 53 társszerző gondolatai, méltató sorai szerepelnek a könyvben. A lényeget a fotóalbum létrehozói így foglalták össze: „A kötetben a lélekkel látóknak adunk teret. Azoknak a kiemelkedő egyéniségeknek, akikre méltán vagyunk büszkék, akik maradandót alkottak, s közben vitték a magyarság hírét országszerte s tova. Ők voltak azok, akik a megtartandó végekért a legtöbbet tették. Az erdélyi végekért.

Helytálltak ott, a vártán. Ők voltak a segítőink, akik átlendítettek a buktatókon, ők voltak, akik biztattak, akik forrásokat, irodalmat ajánlottak, esetleg kísértek bennünket hegyre föl és völgybe le. S ha elkészült egy-egy kézirat, lektorálták, ajánlást vagy előszót írtak hozzá. Mert lélekkel (is) láttak. Éreztük, hogy mellettünk állnak, jó szándékkal nyújtanak segítő kart. A nyomdából kikerült könyvet örömmel, sajátjukként lapozták át, s elismerő szavakkal illették. Pedig az érdem az övék, ők nyitották rá szemünket a csodákra, az eseményekre, a szépségekre.

Nekik, a lélekkel látóknak (az élőknek és a holtaknak) is adózunk eme kiadvánnyal. A 46 fotóalbum Ajánlás-, illetve az Előszó-írójára emlékezünk: írásaikat, a művészi tollal megírt szövegeket egy csokorba gyűjtve adjuk közre. Az albumokat bevezető művészi szövegek egy-egy fotóalbumhoz készültek, de Erdélyről, Erdélyért szóltak. »A megtartandó végekért«.”

A kiadvány a rövidesen kezdődő Ünnepi Könyvhéten, június 13–16. között kerül közönség elé Budapesten a Duna-korzón (a Március 15. tér és a Vigadó tér között) a 16-os pavilonban.