2021. október 16., szombat

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Ottalvós és napközis táborok – gazdag és színes választék

A nyári vakáció a gyereknek pihenés, de a szülőnek sok esetben gondot jelent, hogy miként oldja meg a felügyeletét úgy, hogy csemetéje ne unatkozzon, vagy ne a képernyőt bújja, hanem tartalmas kikapcsolódásban legyen része. Erre kínálkozik kiváló megoldásnak a tábor, és úgy tűnik, hogy az ottalvós táborok mellett Maros megyében is egyre gazdagabb a kínálat a napközis foglalkozások terén, ahol reggeltől délutánig biztosítva van a gyerek felügyelete, ugyanakkor társaságban, izgalmas és fejlesztő programokban van része. A teljesség igénye nélkül próbáltunk néhány lehetőséget felsorakoztatni, a kínálat tematikában rendkívül változatos és ígéretes, viszont nem olcsó, több száz lejbe kerül a gyerek egyheti táboroztatása. 


Forcamp EgyesületA nyári szünet teljes időtartamára csak nagyon kevesen tudnak szabadságot kivenni, hogy a gyerekkel lehessenek, és sok esetben arra sincs lehetőség, hogy a nagyszülők bevonásával fedjék le a nyarat a családok. Ezért szükség van egy alternatívára, hogy a gyerekfelügyelet is meg legyen oldva, de ugyanakkor hasznosan, tartalmasan töltse a a szabadidejét, anélkül hogy naphosszat a tévét bámulná vagy az okostelefont nyomkodná. Erre kínálnak megoldást a nyári táborok, amelyek között a környékünkön is bőven akad ottalvós, illetve napközis lehetőség is. A tartalmas nyári kikapcsolódásra vágyó gyermekek és szüleik dolgát könnyíti meg egy hiánypótló internetes oldal, amely összesíteni próbálja azokat a táborokat, amelyeket az ország különböző részeiben szerveznek. A marosvásárhelyi Csatlós Károly és felesége, Tünde által létrehozott taborok.ro honlapon tematika, tájegységek, valamint aszerint is lehet keresgélni a meghirdetett táborok között, hogy milyen típusún – egynapos, bentlakásos, napközis – szeretne valaki részt venni.

Napközis táborok a vásárhelyi várban és ottalvósak Maroshévízen

– ezzel a kínálattal várja idén nyáron a különböző korosztályokhoz tartozó gyerekeket a marosvásárhelyi Forcamp Egyesület – tudtuk meg képviselőjétől, Gábosi Csengétől. 

A Forcamp csapata évek óta foglalkozik táborszervezéssel, idén kilenc ottalvós tábort szervez az egyesület maroshévízi munkapontján, a festői környezetben fekvő Farkaslak turistaházban, öt-hat, reggeltől délutánig tartó napközis tábort a marosvásárhelyi várban.

A maroshévízi helyszínen a nyár folyamán különböző életkorú gyerekeket várnak, számukra szakképzett oktatók segítségével szerveznek különféle tematikus: angol-, túlélő-, fotó-, íjász-lovas-, lego-, nemezelő-, kerékpáros-, illetve családi táborokat. A tematika mellett nagy hangsúlyt fektetnek a gyerekek személyiségfejlesztésére, az újfajta oktatási módszerek alkalmazására, a természet megismerésére, a szórakoztató programokra és nem utolsósorban a környezetvédelemre. Ugyanakkor olyan csapatépítő programokat szerveznek, amelyek hozzájárulnak a gyerekek, fiatalok fejlődéséhez, közösségben való boldogulásához.Forcamp EgyesületAzoknak a szülőknek, akik nem szeretnék, hogy egy hétig távol legyen a gyerekük, csupán a munkaidő alatt küldenék táborozni őket, kézenfekvő megoldást kínálnak a Forcamp Egyesület tematikus vakációs hetei, amelyekre a marosvásárhelyi várban kerül sor június végétől. A tavalyi kínálathoz képest idén új táborok is várják a tartalmas szórakozásra vágyó kiskorúakat a meghirdetett időszakokban, naponta reggel 8.30-tól délután 4 óráig.

Az 5 nap 5 téma tábort, amelybe a 6-11 éves korosztály jelentkezését várják, három alkalommal: június 28.–július 2., július 12-16., valamint augusztus 9-13. között szervezik meg, és a hét minden napján különböző tematikájú foglalkozásokat tartanak. Az íjásznap hagyományőrzés is lesz egyben, picit visszautaznak az időbe, és ostrom alá veszik a várat. Az alkotó nap újrahasznosítással bővül, míg a tudományok és nyelvek napján a kísérletezés mellett más kultúrák megismerésére is sor kerül. Az állatok és növények napját próbálják majd minél állatbarátabbá tenni, bogarakat, rovarokat vizsgálnak meg nagyítóval. Az olimpia napján a sportolásé lesz a főszerep, sportos csapatjátékokat játszanak a gyerekek.

A Zene-Vár zenés-mozgásos gyerektábor szintén a 6-11 éves korosztályt célozza meg, és erre július 5–9. között kerül sor. Az ötnapos zenetáborban a gyerekek kipróbálhatják magukat kreatív dalszerzésben, saját hangszert barkácsolnak, és a zene-ritmus-játék nevében olyan tevékenységekben lesz részük, melyek által fejlődik ritmusérzékük, zenei hallásuk, kreativitásuk, nyitottabbá válnak a zenére. A sokak által ismert Póra Zoli vezetésével látogatnak majd el a Zene-Vár szigetére, ahol vendégzenészekkel találkozhatnak, idegen nyelveken dalolhatnak, saját, furfangos ritmusokat alkotnak.

Szintén igen érdekesnek ígérkezik a 8-11 éveseknek szóló Színi-Mini drámajátékos hét, amelyet július 19–23. között tartanak a várban. Az egyesület egyik legújabb napközis tábora azoknak a gyerekeknek szól, akik szeretnék kipróbálni magukat különböző szituációs játékokban, szeretik a közösségi játékokat, vagy éppen bátorításra van szükségük, hogy kibontakozhassanak. A táborban a drámapedagógia módszerével dolgoznak, a gyerekeket önkifejezésre, együttműködésre, problémamegoldásra ösztönzik. Olyan közösségi játékokkal és szituációs gyakorlatokkal találkozhatnak, amely során fejlődik a beszéd- és mozgáskészségük, a kreatív feladatok – mint például a díszlettervezés és kivitelezés, arcfestés –, és amelyek inspirálnak és fejlesztik a fantáziát, kreativitást.

A Creactivity Egyesület is színes programokkal várja a vakációzókat

A marosvásárhelyi Creactivity Egyesület idei nyári kínálatában is több (ottalvós, illetve napközis) tábor szerepel, július 26-30. között megismétlik a gyerekek körében igen népszerű indián kalandtábort, amelynek a nyárádszentmártoni Lovasfogadó ad otthont. Szintén a Lovasfogadóban szervezik meg augusztus 9-13. között a Csupa T-esó – Tábor csak testvéreknek nevű programsorozatot, ahová 7-12 év közötti testvérpárokat várnak. Ugyanott zajlik augusztus 22-27. között a MÉKÚZ multikulti tábor, ahol a mozgástól az építészetig, a kézművességig, az újrahasznosításig és a zenéig számos tematika köré épülnek majd a 7-12 éveseknek szóló foglalkozások.


Forcamp EgyesületEzek mellett július folyamán egymást követik a nem ottalvós, napközis táborok, amelyekre Marosvásárhelyen, az egyesület Márton Áron utcai gyerekbarát székhelyén kerül sor, ahol naponta 7.45-16.45 óra között szerveznek érdekes, fejlesztő és egyben szórakoztató programokat a vakációzó gyerekeknek. A kínálatban szerepel a személyiségfejlesztő tábor, kalandosan; személyiségfejlesztő tábor, sok építéssel; személyiségfejlesztő tábor, újrahasznosítással; valamint a személyiségfejlesztő tábor, sok zenével.

A lófürösztéstől a növényszövésig – lovastábor Vajdaszentiványon

Az Art Equest Lovasiskola 7-17 éves gyermekek számára szervez ottalvós, nyári lovastábort július 19-24., valamint 26-31. között Vajdaszentiványon – tudtuk meg Jankovits Ferenctől, a vajdaszentiványi lovarda vezetőjétől. A két, izgalmasnak ígérkező tábor alatt Ferenczi Ildikó óvópedagógus foglalkozik majd a gyerekekkel, a lovasprogramok mellett népi hangszerekkel is megismerkedhetnek a résztvevők, illetve kézműves-tevékenységekkel is készülnek a szervezők, a lányok pártát, a fiúk kalapdíszt is készítenek majd, elsajátíthatják a legősibb fonástechnikákat, pl. a köröm-, valamint az ötujjas fonás módszerét, de emellett  szerepel a programban agyagozás, kukoricacsuhéból edényalátét-készítés, valamint növényszövés és az egyedi élménynek számító lófürösztés a Marosban is.


Art Equest LovasiskolaÉlménydús hetek az Erdő utcai szakkollégiumban

Nyári napközis élménytábort szervez a 6-12 év közötti gyerekeknek a marosvásárhelyi Gecse Dániel Református Orvosi és Egészségügyi Szakkollégium július 5-9., 19-23., valamint 26-30. között; hetente változó, izgalmas tematikákkal, szakképzett pedagógusokkal, sok játékkal és mókás programokkal várják a kis táborozókat. A foglalkozásokat a szakkollégium Erdő utcai székhelyén tartják naponta 7.30 – 16.30 óra között, a tevékenységek között szerepelnek többek között kísérletek, hagyományőrzéssel, illetve újrahasznosítással kapcsolatos programok, ugyanakkor hétköznapi és különleges mesterségekkel is megismerkedhetnek a gyerekek.