2021. június 17., csütörtök

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Koronavírus

Várhatóan a jövő év első negyedévében kapja meg Románia az első adagot a koronavírus elleni vakcinából – jelentette ki kedd este Klaus Iohannis. A Cotroceni-palotában adott nyilatkozatában az elnök azt mondta, első körben az egészségügyi dolgozókat, illetve a kockázati csoportokba tartozókat fogják beoltani, a teljes lakosság beoltására legkorábban tavasszal kerülhet sor.
Klaus Iohannis államfő kedden a járványkezelő intézkedésekről tárgyalt a Cotroceni-palotában többek között Nelu Tătaru egészségügyi miniszterrel, Raed Arafat államtitkárral, valamint Alexandru Rafilával, aki Romániát képviseli az Egészségügyi Világszervezetnél. Leszögezte, valamennyi európai országban rohamosan romlik a járványhelyzet, egyre nagyobb a lakosság megfertőződésének kockázata.
– Mindannyian nagy reményeket fűzünk ahhoz, hogy mielőbb sikerülni fog kifejleszteni egy biztonságos és hatékony vakcinát a COVID-19 ellen. A nemzetközi erőfeszítések azt igazolják, hogy mindenki nagyon szeretné már ezt az oltóanyagot – fogalmazott. Hozzátette, Románia is részese az Európai Bizottság által kötött megállapodásoknak, és amint elérhetővé válik a vakcina, több mint 10 millió adagot fog kapni az ország. Amiatt, hogy az óriási kereslethez képest alacsony a gyártási kapacitás, az európai államok több szakaszban kapják majd meg az oltóanyagot. – A legkedvezőbb forgatókönyv szerint Romániába a jövő év első negyedében érkezik meg az első adag – nyomatékosította.
Iohannis arról is beszélt, hogy előbb az egészségügyi dolgozókat és a kockázati csoportokba tartozókat oltják be. A teljes lakosság beoltására legkorábban tavasszal kerülhet sor – hangoztatta. Rámutatott, az EU keretében kötött egyezmények értelmében valamennyi európai ország egyszerre kapja majd meg az oltásokat. Az államfő szerint világos, egyértelmű és átlátható kommunikációra van szükség a koronavírus elleni oltással kapcsolatban.
Elmondta, hogy felkérte az egészségügyi minisztert, készítsenek egy tervet arra, hogy meglegyenek az oltások beadásához szükséges kellékek, illetve egyeztetett a tárcavezetővel a vakcinák tárolásával és szétosztásával kapcsolatos logisztikáról is. (Agerpres)