2020. október 30., péntek

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

A globálisan elterjedt koronavírus-járványra való tekintettel a szervezőknek módosítaniuk kellett a 2020-as biennálé szervezésén. A járványhelyzet sajnálatos módon a G6 rendezvényeinek lebonyolítását is negatívan érintette, ennek eredményeként idén elmaradnak az előző években megszokott kiállítás-megnyitók, a kísérőrendezvények és a díjátadó gála.

A virtuális térbe költözött a 6. Székelyföldi Grafikai Biennálé kiállítás-megnyitója, az érdeklődők a G6 Facebook-oldalán (https://www.facebook.com/grafikaiszemle) tekinthetik meg a megnyitóra készült kisfilmet. A G6 kiállítása azonban látogatható a sepsiszentgyörgyi Erdélyi Művészeti Központban. 

Az elmúlt tíz év során a Székelyföldi Grafikai Biennálé széles körben teret adott a hagyományos és kísérleti grafikai művek bemutatására, mára szakmailag fontos tényezővé és széles körben ismertté válva felkerült a nemzetközi grafika térképére.

A biennálé 6. kiadása témája: a különböző nemzetiségű és kultúrkörhöz tartozó alkotók milyen válaszokat adnak globalizációs, politikai, gazdasági és egyéb társadalmi kérdésekre? Miként jelenítik meg közvetlen környezetük vagy saját személyes létük problémáit művészetükben, a kortárs művészi grafika nyelvén miként érvényesülhet hagyomány és abszolút megújulás? 

A kiállítás az Erdélyi Művészeti Központban tekinthető meg november 6-ig, keddtől péntekig 10 és 17, szombaton 10 és 18 óra között. 

A kiállítás online is megtekinthető a biennálé honlapján, az alábbi linken: https://grafikaiszemle.ro/online-expo-g6/.


Díjazottak

A biennálé fődíját, a Kurkó Árpád által felajánlott 2000 euró értékű díjat Mettrai Pongchomporn (TH) nyerte el a Parancsunk 3. és 5., valamint a Mások vagyunk 2. című alkotásaival.

A Nagy Pálról elnevezett Maros megyei díjat Liu FU (CN) kapta az Elveszett paradicsom című sorozatával. A Nagy Imréről elnevezett Hargita megyei díjat Supicha Sutanthavibul (TH) kapta Őrült ösztön című munkájáért, és a Plugor Sándorról elnevezett, Kovászna megyei díjat Tomasz Winiarski (PL) nyerte el a Perpetuum mobile: CII és CIV című műveivel. A három székelyföldi megye által felajánlott díjak értéke egyenként 1000 euró.

A Baász Imre-díj értéke 500 euró, ezt Rattana Sudjaritnak (TH) a Szüretelők útja 2 és 3 című alkotásaiért ítélte oda a zsűri.

Magyarország Csíkszeredai Főkonzulátusának díját Roxana Bloju (RO) kapta 6_20_8_11_19_24 című sorozatáért. Az egri Eszterházy Károly Egyetem Vizuális Művészeti Intézetének díját Ritli Róbert Roland (RO) érdemelte ki a Háború 3. elnevezésű munkájával. A Partiumi Keresztény Egyetem Partium Díját Szén András (RO) Bunyó című alkotása, míg a Gyergyószárhegyi Kulturális és Művészeti Központ által felajánlott díja Orbán Zsófia (HU) Egy héttel később című munkájáért kapta. 

A Magyar Képzőművészeti Egyetem díját Olesya Dzhurayeva (UA) kapta a Tavaszi nap Berlinben és Északi fény. Stockholm című munkáiért. A Zereda Művésztelep díját Szilágyi Rudolf (HU) érdemelte ki a Classical rehabilitation című sorozatával, a Pulzus Művésztelep díját pedig Pop Adriana Mihaela (RO) Vertikál című munkájával.

A 6. Székelyföldi Grafikai Biennálét Kurkó Árpád és a Bethlen Gábor Alap támogatta.

A katalógus megjelenését a Nemzeti Kulturális Alap támogatta. 

Az esemény a Kovászna Megyei Művelődési Központ, a Kovászna, Hargita és Maros megyei tanács, a Gyergyószárhegyi Kulturális és Művészeti Központ, valamint a Maros Megyei Múzeum közös szervezésében valósult meg.