2022. augusztus 12., péntek

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Makfalván és Hármasfaluban, ha minden a tervek szerint történik, jövő hónapig sikerül befejezni a csatornahálózat fővezetékének a lefektetését. A beruházás értéke 4.500.000 lej, ennek az összegnek a 85%-a a környezetvédelmi minisztérium támogatásából származik, a többit a helyi költségvetésből biztosították.


Makfalván és Hármasfaluban, ha minden a tervek szerint történik, jövő hónapig sikerül befejezni a csatornahálózat fővezetékének a lefektetését. A beruházás értéke 4.500.000 lej, ennek az összegnek a 85%-a a környezetvédelmi minisztérium támogatásából származik, a többit a helyi költségvetésből biztosították. A munkálatokat előbb is befejezhették volna, de az első kivitelező cég gazdasági gondokkal küszködött, aminek következtében a polgármesteri hivatal más kivitelezővel kötött szerződést a munkálatok befejezésére. A két településen a főút két oldala mentén összesen 10 kilométer, a mellékutcákban 15 kilométer hosszú lesz a csatornarendszer fővezetéke.

Ugyancsak a munkálatokat kivitelező cég gazdasági gondjai miatt húzódott el a makfalvi sportpálya korszerűsítése. Egy éve kezdték el az öltöző és a 150 férőhelyes lelátó építését. A beruházás értéke 500.000 lej. De nemcsak Makfalva faluképe van változóban, hanem Hármasfalué is. Az iskola és óvoda környékén két hete láttak hozzá egy játszótér kialakításához. A szolokmaiak nagy örömére, az 577-es kormányrendelet alapján elkezdődött a 7,5 kilométeres út leaszfaltozása. Makfalva felől az úthossz felével már elkészültek, de pénzhiány miatt felfüggesztették a munkát. Makfalva polgármestere elmondta, hogy pályázatot nyújtottak be az erdei utak korszerűsítésére (szemlét tartottak a nagyaszói erdőkitermelő út, és a Szolokma–Siklód kitermelő út mentén) ebbe foglalták a csokfalvi Küküllő fölötti híd újjáépítését is.

Dr. Zsigmond Venczel polgármester harmadik mandátumának végéhez közeledik. Mi az, amit még meg szeretne valósítani?

– Tegyük hozzá, hogy utolsó mandátumom is, mert nem indulok a következő választásokon. Jelen időszakban egy pályázatot készítünk elő mezei utak korszerűsítésére, amelyet a Kis-Küküllő Menti Kistérségi Társulás Leader programja keretében szeretnénk benyújtani. Arra gondoltunk, hogy Erdőszentgyörgy–Makfalva–Kibéd között mezei utakat korszerűsítenénk annak érdekében, hogy a főút helyett a 11,5 km-es mezei úton közlekedjenek a traktorok, állat vontatta mezőgazdasági járművek. Így valamennyire tehermentesülne a települések közötti országút.