2022. augusztus 12., péntek

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Ember és állat harmóniája

Ősszel és télen a sárban tapicskoló, láncra vert eb, nyáron a tűző napon rövid láncra kikötött házőrzők látványa elkeserítő az állatbarátok számára. Az életét méteres láncon élő eb sokszor már csak rekedt hangon, reményvesztetten vakkant, próbál reagálni a sétáltatott, boldog ölebek heccelésére. A szocializáltság hiánya pedig ritkán ugyan, de akár családi tragédiákba is fulladhat. 


Kútból kimentett házőrző Fotó: ISU– Állatkínzásnak számít, ha rövid láncon tartják a házőrzőt? – kérdeztük dr. Pálosi Csabát, a Noé Bárkája kisállatklinika vezetőjét.

– Az állatbarátok és a szakmabeliek egyöntetű véleménye szerint alapelv, hogy amennyiben a körülmények csak a kutya láncon tartását teszik lehetővé, jobb, ha nem tart kutyát az illető. Azoknál az állatoknál, amelyeket alkalmanként kötnek meg, oda kell figyelni, hogy a megkötve tartott állat számára is biztosítva legyen a zavartalan pihenés, a sérülésmentes mozgás, az ivóvízzel való folyamatos ellátás, valamint nyáron az árnyékos pihenőhely. Sajnos még ma is vannak olyanok, akik a kutyát egyszerű „jelzőként” kikötve, kennelbe zárva, vagy a hátsó udvarra száműzik, egyetlen elvárása a gazdának, hogy hangjával riassza el a betörőt vagy a ragadozókat. Ugyanakkor köztudott, hogy a kutya az egyetlen olyan állatfaj, melynek rendkívül fontos az ember társasága, és szüksége is van rá. Az emberre támadó kutyák viselkedésének vizsgálatakor a szakemberek olyan következtetésekre jutottak, hogy a komoly sérüléssel vagy akár halállal végződő esetek nagy részét a rosszul szocializált kutyák okozták, amelyeket megfosztottak attól a lehetőségtől, hogy megfelelő kapcsolatot alakítsanak ki az emberekkel. Ebből kiindulva tanácsos minden kutyának – még a nehezen kezelhetőnek is – legalább időnként biztosítani a szabad mozgást egy biztonságosan bekerített területen, figyelembe véve az állat mozgásigényét. Az alkalmanként megkötött állatokat is legalább naponta egyszer a láncról levéve ajánlott megfuttatni vagy megsétáltatni. Láncon tartás esetén fontos figyelmet fordítani arra is, hogy a lánc egy olyan nyakörvhöz legyen erősítve, mely nem okoz az állatnak fájdalmat, sérülést, és nem árt rendszeresen ellenőrizni, hogy szükséges-e állítani a méretén. Arra is figyelni kell, hogy a lánc ne tekeredjen tárgyak vagy egy fatörzs köré, ugyanakkor a kutya érje el a házát. Amennyiben a körülmények semmiképp sem teszik lehetővé a kutya szabadon tartását, akkor célszerűbb a futóláncos időszakos megoldást alkalmazni. 


Boldog, szabad házi kedvenc Fotó: Tamás Csaba– Az állatvédelmi törvény elnéző a láncra kötött ebekkel kapcsolatosan?

– Az állatok védelme érdekében hozott szabályok szabadban való helyhez kötés esetén a futóláncot írják elő, amelynek hossza legkevesebb 2 méter kell legyen. Kifeszített acélsodronyra akasztva a láncot az állat a sodrony hosszán közlekedhet, ezáltal nem érzi annyira korlátozva a mozgását. A 2004. évi 205-ös számú állatjóléti törvény előírásai értelmében az állattartóknak kötelességük megfelelő kutyaházat, élelmet, vizet, elegendő mozgásteret, figyelmet és orvosi ellátást biztosítani állataiknak. A kennelben tartott állatok számára a testméretükhöz igazított nagyságú kennelre van szükség, a megkötött állatok esetében pedig elvárás, hogy olyan anyagból készüljön a nyakörv, amellyel nem fojthatja meg magát, illetve általa nem szerez sérüléseket. A kennel vagy elkerített terület hatszor nagyobb kell legyen, mint a kutyaház. A felelős állattartás mellett az ember testi épségének védelmét kell biztosítani, és arra törekedni, hogy csak az tartson állatot, aki ezeknek a feltételeknek eleget tud tenni.

– A lánc és a kennel között melyik választás a megfelelőbb az állat szempontjából?

– Nem lehet azt állítani, hogy az időszakosan használt lánc rosszabb lenne, mint a kennelben tartás. Egy jól megválasztott futólánc, melyet ingergazdag környezetben helyeznek el, nagyobb mozgásteret biztosíthat a kutya számára, és nem zárja őt ki az emberekkel való kapcsolattartás lehetőségéből, ezáltal többet nyújt, mint egy udvar végében elhelyezett kennel. Másrészt, ha a kennel csak a kutya pihenésére szolgál, de a nap nagy részét szabadon töltheti a kertben, és rendszeresen sétáltatják, foglalkoznak vele, természetesen ideális. A lényeg bármelyik tartási mód esetén, hogy a kutyának biztosítani kell a gazdával együtt töltött időt, közös sétákat, játékot, azaz a szabad mozgás lehetőségét.