2021. június 20., vasárnap

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Ember és állat harmóniája

Míg a hőmérséklet nem csökken -10 °C alá, a legtöbb kutya remekül érzi magát a szabadban. Fagypont alatt azonban az idős, a kölyök, a kis testű és a vékony szőrzetű és alkatú kutyák fáznak, ezen az állatszerető gazdik segíthetnek. A hideg ellenére nem megoldás a benti házi kedvencet csupán pár percre a szabadba vinni, mert nem tudja levezetni az energiáját, elhízik, eltunyul. Az udvaron élő állatoknak is több figyelmet kell szentelni.

– A lakásban tartott kutyák hozzászoktak az állandó szobahőmérséklethez, ezért sok gazdiban felmerül a kérdés, hogy mínusz fokokban milyen időtartamú kutyasétáltatás javallott, és mire figyeljen a gazdi? Erről kérdeztük dr. Pálosi Csabát, a Noé Bárkája Kisállatklinika vezetőjét.

– A lakásban tartott kutyának rendkívül fontos a rendszeres testmozgás, a napi többszöri sétáltatás. Már ősztől fokozatosan hozzá kell szoktatni a hideghez, hogy a szervezete jól bírja a mínusz fokokat is. Amikor a kinti hőmérséklet hirtelen lecsökken, a szervezet nem tud elég gyorsan alkalmazkodni, ezért fokozottan kell figyelni rájuk. Az emberhez hasonlóan a kutyák hőérzékelése is egyedi, ezt a kutyasétáltatás során érdemes figyelembe venni. Az, hogy egy kutya számára mi jelenti a kellemetlen hideget, függ a korától, a méretétől és a szőrzetétől, de a fizikai kondíció és a szabadban végzett aktivitás mértéke is befolyásolja a hőérzetet. Például ha esős vagy nagyon szeles az idő, a hőérzet is csökken. Az északi fajták és a hideghez szokott kutyák bírják a hideget. Egy bernáthegyi, husky vagy malamut meg sem érzi a téli hideget, viszont ha lakásban és nem kint tartják őket, a szőrük elvékonyodik, és a gyakori fürdetéstől a természetes faggyúrétegük sem védi őket megfelelően. Ezért a nagy testűekre is figyelni kell télen, mert a városiasított életvitelük mellett már nem bírják jól a hideget. Nem kell nyírni őket télen, azonban ápolni, fésülni kell a bundájukat, hogy az egészséges maradjon, és védelmet nyújtson a hideg ellen.

Míg a bent tartott, fázós ebekre nagy hidegben séta idejére lehet kutyaruhát adni, a szabadban élő állatokra ez nem érvényes, ugyanis átnedvesedik a textília, és attól megbetegszik az állat. Nagy hidegben, megfelelő menedék és gondoskodó gazdi nélkül az állatok halálra fagyhatnak, mindenekelőtt a lábuk, farkuk, fülük fagy el – hangsúlyozta a szakember.

Téli séta 

Fotó: Tamás Csaba


Fázásra utaló jelek

– Milyen jelek utalnak arra, hogy fázik a kutya?

– Akárcsak nyáron a forró betont, télen a hideg betont kézzel meg kell tapintani. Amennyiben túl hideg az ember kezének, hideg lesz az állat tappancsának is, esetenként fagyási sérüléseket is szenvedhet. Nem az a legfontosabb, hogy mennyit bír ki az állat, hanem hogy hol van az a határ, ameddig kellemesen érzi magát. Ha az eb séta közben remeg, behúzza a farkát vagy emelgeti a tappancsait, jelzi, hogy elég volt a sétából, ideje hazamenni. Ha a lakásban élő kutya fázik kint, az időjárásnak megfelelően fel kell öltöztetni. Télen a séta előtt – ha az állat engedi – be lehet kenni a mancsát balzsammal vagy viaszos készítménnyel, amely megvédi a latyak, a hó és az útszóró só káros hatásaitól. A sétából hazaérve ajánlatos megtörölgetni a talpát, és alaposan megtisztítani a lábujjak közötti részt. A lakásban tartott kölyök, idős, kis termetű vagy egészségi problémáktól szenvedő kutyáknak extrém hidegben nem ajánlott sokáig a szabadban lenni, a szakember tanácsát kell kérni. Amennyiben sétáltatás közben az állat óvatosan lépked, megtorpan, illetve nem hajlandó a talajra lépni, akkor feltételezhetően fázik, ezért nem érdemes tovább erőltetni a sétát. A kihűlés első jele a remegés. Ha a kutya szemmel láthatóan remeg, mielőbb meleg helyre kell vinni, és felmelegíteni. A gyér aljszőrzetű eb szőrzete nem szigetel jól, az ilyen kutyák bundája nem feltétlenül elég, ezért nem árt felöltöztetni őket. Hosszabb sétákra és túrákra réteges, vízálló és megfelelően szigetelő öltözék javasolt. Télen előfordulhat, hogy extrém időjárási körülmények közepette nem tudunk hosszabb sétákat tenni, ezért hasznos olyan játékokat, rágcsákat beszerezni, amelyekkel elfoglalhatja magát az eb.


Infrapanel és fűtőfólia kutyaházba

A kint tartott kutyákról sem szabad megfeledkezni a hideg téli napokon, éjszakákon. Fontos a szigetelt kutyaház, amelybe szalmát ajánlott vastagon helyezni, amit időközönként cserélni kell. A pokróc nem megfelelő, mivel átnedvesedik, a kutyák sem szeretik kimondottan, többnyire kihúzzák az ólból. A bejáratára ajánlott szélfogót tenni, így bennreked az állat által termelt hőmennyiség is. A kutyaház méretét úgy kell kiválasztani, hogy a saját testhőjével tudja melegíteni. Ne legyen sokkal nagyobb az eb testénél, fel tudjon állni benne, illetve lefeküdni. Farkasordító téli éjszakákra azonban nem árt egy mellékhelyiségbe, fészerbe, kazánházba vagy pincébe beengedni a szabadban tartott állatot. Ez különösen érvényes az idősödő kutyákra, amelyeknek a vérkeringése nem megfelelő, így könnyen kihűlhetnek a végtagjaik. 

A kereskedelemben kaphatók infrapanelek, amelyek, a kutyaház belső felére szerelve, meleget adnak, illetve fűtőfóliák, amelyek ugyancsak kellemesen meleg fekhelyet biztosítanak a kutyaházban vagy hideg csempén heverésző kutyának. Érdemes jól szabályozható, egyszerűen beszerelhető infrapanelt beszerezni, amellyel a felelősségteljes gazda jó körülményeket biztosíthat az állatnak, ugyanakkor a napi fogyasztás nem haladja meg az 1 kWh-t. 

Infrapanel a kutyaházban