2020. június 1., hétfő

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Gyakorlatilag kettévágják a nyári szünetet a labdarúgó 3., valamint a 4. ligából a megyei kupagyőzelem révén továbbjutott csapatok számára azzal, hogy a labdarúgó-szövetség a nyár közepére írja ki a Románia-kupa megyeközi szakaszának első fordulóját. Az indoklás szerint a sűrű bajnoki program miatt már szeptemberben be kell iktatni a naptárba a tizenhatoddöntőket, amikor az 1. ligás csapatok is bekapcsolódnak, másrészt szinte kényszeríti ezzel a sportágat irányító szerv, hogy a „kis” klubok ne vegyék komolyan a sorozatot, hiszen sokaknak elég komoly kihívást jelent ilyenkor összeszedni a csapatot, különösen azoknak, amelyek a nyári szünetben valamilyen okból kénytelenek jelentősen változtatni a kereten. Ebben a helyzetben vannak általában azok, akik az előző idényben a 3. ligában a mezőny második felében végeztek, netán kiestek, most pedig mégis játszaniuk kell az első megyeközi fordulóban, amelyre alig másfél hét múlva, július 31-én kerül sor. Nem csoda, hogy nagyon sok mérkőzést nem is rendeznek meg, mert időközben az érintett klubok visszalépnek, megszűnnek vagy nem tudnak kiállni. 

Bízunk benne, hogy a szövetség által az első fordulóban programált három Maros megyei csapatot ilyen veszély nem fenyegeti, egyébként július 31-én az előző idény három harmadik ligás csapata közül csak a Szászrégeni Avântulnak nem kell játszania, köszönhetően annak, hogy a mezőny első felében zárta a bajnokságot. Pályára lép viszont a Marosvásárhelyi MSE és a Radnóti SK, valamint a Maros megyei kupagyőztes Nyárádtői Unirea. A 3. ligába frissen feljutott Marosvásárhelyi CSM nincs az indulók között, hiszen már a megyei szakaszban kiesett. A három említett csapat közül kettő egymás ellen játszik, mégpedig a Nyárádtői Unirea az MSE-t fogadja. A 4. ligás csapat a pályaválasztó. Ugyanakkor Radnót Szászfenesre látogat, a Kolozs megyei kupagyőztes otthonába. A meccsek kezdési időpontja 17.30 óra, döntetlen esetén hosszabbítás és büntetők döntenek a továbbjutó csapatról.

Az 1. szakaszban összesen 38 mérkőzést vettek tervbe, a győztesek és a 3. ligában jobb helyen végzett további 22 csapat részvételével játsszák augusztus 14-én a 2. kört. A 3. kört augusztus 28-ára írták ki, ezen a 30 győztes mellett a maradék 13 3. ligás csapat és 11 2. ligás klub lesz érdekelt. A 4. körben aztán a többi kilenc 2. ligás együttes is indul, 18 meccset rendeznek.

Fotó: Fanatik

A párosítások

Az első négy körben, a tizenhatoddöntők előtt, a párosítást földrajzi szempontok szerint végzik el, az 1. körben az alábbi párokat alakította ki a szövetség versenybizottsága:

Viitorul Albeşti – Sănătatea Dărăbani, Viitorul Liteni – Şomuz Fălticeni, Unirea Mirceşti – CSM Paşcani, Bradu Borca – Karácsonkői Ceahlăul, CSM Vaslui – Viitorul Curiţa, Zernyesti Avântul – Mausoleul Mărăşeşti, Gergyószentmiklósi Jövő – Székelyudvarhelyi FC, Papolci FC – Kézdivásárhelyi KSE, Viitorul Ianca – Sportul Chişcani, Galaci Universitatea – Sporting Lieşti, CSM Râmnicu Sărat – CS Făurei, Pescăruşul Sarichioi – CS Medgidia, Victoria Cumpăna – Axiopolis Sport Cernavodă, Bărăganul Ciulniţa – Agricola Borcea, Bukaresti Steaua – CS Mihai Bravu, Vulturii Pasărea – Viitorul Domneşti, CS Blejoi – Flacăra Moreni, Négyfalusi Precizia – Szászhermányi AFC, Mostiştea Ulmu – CSM Olteniţa, Ajax Botoroaga – Sporting Roşiori, Recolta Gura Şuţii – Real Bradu, Minerul Costeşti – Unirea Bascov, CSM Slatina – Vediţa Coloneşti, CS Cârcea – CS Strehaia, Unirea Cruşeţ – Petrillai Inter, Dévai Cetate – Vajdahunyadi CS, Kiskrassói Voinţa – Lugosi CSM, Temesgyarmati Millenium – Győrödi-Szőlőtelepi CSC, Perjámosi Avântul – Pécskai Progresul, Nagydisznódi Măgura – Feleki FC, Diódi Voinţa – Gyulafahérvári Unirea 1924, Marosújvári CS – Alsógáldi Industria, Váradszentmártoni CSC – Tasnádi Unirea, Szatmárnémeti Olimpia – Zilahi SCM, Szászfenesi CS – Radnóti CS, Nyárádtői Unirea – Marosvásárhelyi MSE, Nagydemeteri ACS – Besztercei Gloria, Nagysomkúti Progresul – Dési Unirea.

Eredményjelző

Labdarúgó 1. liga, 2. forduló: Nagyszebeni Hermannstadt – Medgyesi Gaz Metan 0-2, Chindia Târgovişte – Konstancai Viitorul 0-1, FC Botoşani – FC Voluntari 4-1, Academica Clinceni – Kolozsvári CFR 1-4.

Az élcsoport: 1. Viitorul 6 pont, 2. Botoşani 4, 3. CFR 4, 4. Medgyes 4.