2022. január 25., kedd

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Eseménysorozat a román és magyar kultúra napján

Január 15-én kezdődik és 22-éig tart a Maros Megyei Múzeum által szervezett KultúrVásár 2022 című eseménysorozat, amely a román és magyar kultúra napját ünnepli. A rendezvénysorozat keretében lesznek január 15-én a román kultúra napi események, január 22-én pedig a magyar kultúra napja alkalmából szervezett rendezvények. 2011 óta Románia minden évben január 15-én, Mihai Emihescu költő születésnapján ünnepli a román kultúra napját, a magyar kultúra napjának megünneplésére pedig 1989 óta január 22-én kerül sor, annak emlékére, hogy a kézirat tanúsága szerint Kölcsey Ferenc ezen a napon jelölte meg dátummal a Himnusz kéziratát. 

Amint azt a kultúravásár szervezői írják, napjainkban a vásár hagyományos értelme megváltozott, helyét a városokban a bevásárlóközpontok vették át. Kikapcsolódási formaként azonban tovább él a vásár intézménye. A karácsonyi, a különféle termékeket reklámozó, vagy akár a helyi kézművesek és termelők áruját felvonultató vásárok újjáélesztették és újraértelmezték a hagyományos vásár fogalmát. A KultúrVásár 2022 elnevezésű eseménysorozatával a Maros Megyei Múzeum a vásárok kereskedelmi jellegén túlmutató rendezvényt szeretne létrehozni, amely a közösség vásárfelfogását alapjaiban változtatja meg – az eseménysorozat keretében a kulturális termékek és tevékenységek cseréjével járulnak hozzá a hagyományos vásárfelfogás és a kultúrák közti párbeszéd változásához. A január 15. és 22. közötti héten naponta 11-től 14 óráig a román és a magyar kultúra napjáról egyaránt megemlékeznek Marosvásárhelyen. A KultúrVásár 2022 keretében a következő múzeumi kiállítóterek látogathatók: Kultúrpalota, Toldalagi-palota, a múzeum várbeli épülete. Az eseményekre a belépés ingyenes, a részletes és teljes program a www.muzeulmures.ro honlapon található. Az alábbiakban a január 15-i rendezvényekről közlünk előzetes összefoglalót, a január 22-i eseménysorozatra a későbbiekben térünk vissza. 

A román kultúra napján, január 15-én, szombaton a következő eseményekre kerül sor: 11:00–11:30 óra: Eminescu. A román kultúra kiteljesedett alakja. 11:30–12:00 óra: Hommage on Mihai Eminescu’ s poetry. 12:00–13:00 óra: Grigorescu remekművei. 13:00–14:00 óra: Trei parale-koncert. 11:00–14:00 óra: Tudni akarok! Olvasni jó!

Szombat, 11:00–11:30 óra: Eminescu. A román kultúra kiteljesedett alakja. Felolvasó-előadás a Maros Megyei Könyvtár udvarán: Eugeniu Nistor, Iulian Boldea, Ioan Găbudean és Gheorghe Vintan.

11:30–12:00 óra: Hommage on Mihai Eminescu’ s poetry. Rendkívüli hangverseny a Kultúrpalota kistermében (második emelet). A kórus- és kamarazenei koncerten a Marosvásárhelyi Állami Filharmónia vegyes kara és a Tiberius vonósnégyes lép fel. Műsoron román zeneszerzők alkotásai: Marţian Negrea, Gheorghe Dima, Tudor Jarda, Vasile Cazan és Vasile Popovici művei Mihai Eminescu és George Coşbuc verseire.

12:00–13:00 óra: Grigorescu remekművei. Cora Fodor, a Maros Megyei Múzeum művészeti osztálya kutatójának előadása a Modern Román Művészeti Galériában, a Kultúrpalota harmadik emeletén. A galériában hat Nicolae Grigorescu-festményt állítanak ki és mutatnak be. A művek között a portréktól a tájképeken át a plein air kompozíciókig minden téma képviselteti magát. Nicolae Grigorescu mindenikben nagyot alkotott pályafutása során.

13:00–14:00 óra: A Trei parale együttes koncertje a Modern Román Művészeti Galériában, Kultúrpalota, harmadik emelet. A Trei parale a Kárpátok vidékére jellemző régi zene kedvelőit fogja össze, az együttes a hagyományos román zenét más, itt élő népek (zsidók, cigányok stb.) zenéjével ötvözi. Florin Iordan (fuvola, kobza), a Román Paraszt Múzeumának etnomuzikológusa felel a zenekar koncepciójáért. Mellette Daniel Pop tanár (ének, fuvola, kaval, doromb, ütőhangszerek), Beatrice Iordan bábszínész (kobza, ének) és Mihai Balabaş zenész (hegedű, nagybőgő). Elsősorban azokra a korabeli átiratokra támaszkodnak e zenei univerzum rekonstruálásában, amelyeket Anton Pann, a bizánci zene zsoltárosa és teoretikusa gyűjtött össze Spitalul amorului című köteteiben. A koncert a 18. század végétől a 19. század közepéig a moldvai és munténiai bojárok udvarában játszott régi román zene rekonstrukciója. Vannak kissé későbbi alkotások is, ezek a bizánci térhez erősen kötődő világot idézik.

11:00–14:00 óra: Tudni akarok! Olvasni jó! – tevékenységek a gyermekkönyvtárban. 

A vírushelyzetre való tekintettel az eseményen való részvétel regisztrációhoz kötött. A részvételi szándékot a pr@muzeulmures.ro e-mail-címen kérik jelezni. A helyek száma korlátozott (a terem kapacitásának csak 30%-a használható). A rendezvényeken csak a SARS-CoV-2 vírus ellen beoltott személyek vehetnek részt a második dózis felvételét követően számított 10 nap után, valamint a koronavírus-fertőzésen átesett személyek az átesést bizonyító (legkevesebb 15, legtöbb 180 napja kiadott) igazolvánnyal. A rendezvények teljes időtartama alatt kötelező a maszk viselése.