2020. július 8., szerda

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Oly mértékben hiányzik a fogyóanyag, hogy kénytelenek újra felhasználni az egyébként egyszeri alkalmazású kellékeket.

A Maros Megyei Sürgősségi Klinikai Kórházhoz tartozó Intervencionális Kardiológiai Klinikán a személyzet kénytelen újra felhasználni az egyszer használatos orvosi fogyóanyagokat, úgymint a katétereket – közölte tegnap a sajtó képviselőivel dr. Benedek Imre, a klinika vezetője. Hozzátette: az orvosoknak nincs más választásuk, nem hagyhatják meghalni a betegeket. A kórház szóvivője, Lavinia Cosma szerint, ha a fentiek igazak, a klinikavezetőnek viselnie kell a következményeket.

Dr. Benedek Imre szerint oly mértékben hiányzik a fogyóanyag, hogy kénytelenek újra felhasználni az egyébként egyszeri alkalmazású kellékeket, ahhoz, hogy megmentsék a betegek életét. „Az orvosainknak két választásuk van: vagy hagyják meghalni a beteget, vagy esélyt adnak nekik az életre azáltal, hogy egyszer használatos sterilizált katétereket és más anyagokat alkalmaznak a sebészeti beavatkozás során. Ön mit tenne ilyen drámai helyzetben?” – tette fel a kérdést a professzor lapunk munkatársának.

A Népújság kérdésére, hogy a beteg tud-e erről és ki vállalja a felelősséget ebben az esetben, nem kaptunk konkrét választ. A professzor szerint az egyszer használatos fogyóanyagok alkalmazása nemcsak az általa vezetett klinikán bevett gyakorlat, ez más osztályokon is így van. Benedek Imre elmondta, számtalan alkalommal jelezték írásban a kórház vezetőségének és a szaktárcának, hogy nem rendelkeznek a szükséges mennyiségű fogyóanyaggal, illetve sztentekkel, de a probléma nem oldódott meg. Sőt, a klinikavezető azt állítja, hogy a kórház menedzsere, dr. Florin Gomotîrceanu sürgősségi esetben, amikor elfogytak a sztentek, azt ajánlotta neki, hogy a megszokott beszállítótól vásárolja meg ezeket és utólag a kórház elszámolja az árát. Benedek Imre szerint a menedzser ezzel törvénytelenséget követett el, hiszen a szóban forgó sztenteket közbeszereztetni kell, nem pedig darabonként vásárolni. Utalt ugyanakkor a kardiológiai klinikán tapasztalható szakemberhiányra: 18 asszisztens helyett mindössze 5-en dolgoznak, akiket adott esetben (például ha éjjel sürgősségi esetben behívják őket dolgozni) az ügyeletes orvosok zsebből fizetnek.

„Igen, feketén dolgoznak az alkalmazottak, én magam tettem feljelentést már évekkel ezelőtt a munkafelügyelőségen, hogy túlterhelem beosztottjaimat. Ez a probléma ugyanis nem új keletű, évek óta jelezzük a kórház vezetésének, a sajtónak, de semmi nem oldódott meg” – nyilatkozta Benedek professzor. A tegnapi sajtótájékoztatón az is elhangzott, hogy a kardiológiai klinikán a nagyszámú beteg miatt a páciensek pótágyakon fekszenek vagy a folyosókon várakoznak. Benedek Imre szerint a menedzserrel való tegnapi beszélgetése során azt az ígéretet kapta, hogy az I-es belgyógyászat egyik kórtermét kiürítik és átadják a kardiológiának.

A klinikavezető kijelentéseit három civil szervezet (Kardiomed Egyesület, Magyar Demokrata Polgári Platform, Pro Legalitate Egyesület) képviselői – Nagy Dónáth Noémi, Moldován Kinga Emőke és Buzaş Colcer Gianina valamint Imre Erzsébet asszisztens – is megerősítették. A betegjogokért kiálló civil szervezetek képviselői szerint eddig mintegy 10 panasz érkezett a páciensektől.

A kórház sajtószóvivője, Lavinia Cosma az elhangzottakra reagálva hangsúlyozta, a kórház vezetése nem kérte Benedek professzortól, hogy újra felhasználja az egyszer használatos fogyóanyagokat. „Benedek doktor két országos kardiológiai programot is irányít, és tudja, hogy a szükséges fogyóanyagokra benyújtott igénylés nem oldható meg egyik napról a másikra, a közbeszerzési eljárás időigényes. Tudomásom szerint minden klinikán van megfelelő mennyiségű anyag, és ha valóban a kardiológián újra felhasználják az egyszer használatos anyagokat, a klinikavezetőnek – aki ezek szerint saját magát jelentette fel – viselnie kell a következményeket. Ami a sztenteket illeti, a menedzser nem utasította, hogy vásároljon közbeszerzési eljáráson kívül ilyen eszközöket, erre egy szakbizottság illetékes. Benedek professzor szeret időnként szerepelni a tévében, de elfelejti, hogy az ő felelőssége az is, hogy a betegforgalmat összehangolja, előjegyezze a pácienseket, ha nincs szabad ágy a klinikán. Nem hiszem, hogy alkalmazottaink közül bárkit is nem hivatalosan fizetnének, ezzel a panasszal senki nem kereste meg a vezetőséget. A kórház több alkalommal is versenyvizsgát hirdetett az asszisztensi állásokra a kardiológiai klinikára, de nem sok sikerrel. Vajon miért nem akarnak ott dolgozni az asszisztensek?!” – tette fel a kérdést a szóvivő.