2020. július 3., péntek

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

A Kriterion Alapítvány kuratóriuma ebben az évben a művészettörténész, író, előadóművész Banner Zoltánnak adományozta rangos kitüntetését, a Kriterion Koszorút.

Gyergyószárhegyen, a díjátadó ünnepségen… Balról jobbra Hajdú Áron, Márton Árpád és Banner Zoltán


A Kriterion Alapítvány kuratóriuma ebben az évben a művészettörténész, író, előadóművész Banner Zoltánnak adományozta rangos kitüntetését, a Kriterion Koszorút. A díjátadó ünnepség jelentősége, hangulati töltete meghatványozódott azáltal, hogy Gyergyószárhegyen rendezték, a művésztelep idei Klasszikusok Alkotótáborának zárásakor, október 25-én. Sokan ott akartak lenni az eseményen, hogy együtt örüljenek a kitüntetettel, s lássák az alkotók mostani termését, amely ezúttal is maradandó élményt ígért, sőt, mint kiderült, nemcsak hozta az elvárt magas színvonalat, de mennyiségben is többet nyújtott, mint amennyire egy hét alatt számítani lehetett. A helybeliek mellett számos csíkszeredai, gyergyószentmiklósi, marosvásárhelyi érdeklődő, barát, szakmabeli, művészetkedvelő töltötte meg a kulturális központ kiállítótermét és tapsolt Bannernek meg a tizenkét alkotóművésznek.

A Kriterion Koszorút a kuratórium elnöke, Hajdú Áron, a BookArt Kiadó vezetője adta át az ünnepeltnek. Banner Zoltánról Márton Árpád festőművész és Nagy Miklós Kund művészeti író tartott laudációt. A díjazott köszönő szavait követően a táborzáró kiállítást is méltatta. Barabás Éva, Balási Csaba, Bardócz Lajos, Gaál András, Hunyadi László, Köllő Margit, Márton Árpád, Nagy Előd, Orth István, Petkes József és Szakács Imre alkotásai a szárhegyi művésztelep hőskorát, értékközpontú, humánus szellemét, helyi ízeit, zamatát varázsolták ismét az alkalmi galériába, olyan légkört teremtve, amely a jeles elődök jelenlétét is éreztette. Erről a táboralapító Gaál András is beszélt, emlékezve az indulásra is, amikor a most is jelen levő társak, Márton Árpád és Zöld Lajos társaságában mondhatni a semmiből hozták létre a nemzetközi hírűvé vált létesítményt. Majd a csíkszeredai-pannonhalmi festő a művésztelep vezetősége nevében is emléklapot nyújtott át az idei tábor résztvevőinek.