2021. január 22., péntek

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Az Erdélyi Római Katolikus Főegyházmegye 2009-ben indított kreativitási vetélkedője folyamatosan bővülő versenykategóriákkal egyre nagyobb népszerűségre tett szert Erdély-szerte, így 2019-ben, a tizenegyedik alkalommal megszervezett fordulón 11 megyéből több mint 1200 diák vett részt. A 2019–2020-as tanévre tervezett tizenkettedik fordulóra a regisztráció 2020 februárjában zárult, és azt igazolta, hogy az érdeklődés nem maradt el a korábbi évekhez képest. 

A versenyszabályzatnak megfelelően a passzív kategóriákban elkezdtek beérkezni az alkotások, viszont a járványhelyzet miatt az áprilisra tervezett vetélkedőt már a szervező marosvásárhelyi II. Rákóczi Ferenc Római Katolikus Teológiai Líceum kénytelen volt elhalasztani, illetve ehhez hozzájárulást kapott a verseny megszervezésének anyagi feltételeit támogató Communitas Alapítványtól is. A regisztrálóknak kiküldött értesítésben ígéretet tettek a szervezők arra, hogy az első lehetséges alkalommal pótlásra kerül a forduló. 

Az új tanév újraindulása utáni korlátozások, majd az országos rendelkezés, az oktatás online térbe kerülése, a vetélkedők újabb felfüggesztése miatt a szervezők úgy döntöttek, hogy a sajátos helyzetnek megfelelően lemondanak az aktív kategóriák egy részéről (tánc, zene, sport, szavalat, dramatizálás), a korábbi években az aktív kategóriaként szereplő rövidfilm és irodalom kategóriák kivitelezését online formára alakítják át, s így e két kategória mellett a beküldhető alkotások (rajz, dombormű, fotó, plakát, naptár) díjazására kerítenek csak sort. A regisztráltak lehetőséget kaptak, hogy a járványhelyzet alatt elkészült alkotásokat véglegesítve azokat elküldhessék, s így a múlt héten a zsűrinek lehetősége volt ezek értékelésére, illetve díjazására november 21-én, a Keresztelő Szent János-plébániatemplomban tartott esti szentmisét követően. Annak ellenére, hogy a járványhelyzet miatt jóval kevesebb diáknak volt lehetősége részt venni a vetélkedőn, a szervezők pozitív eredménynek értékelik, hogy az idén is széles körű maradt az érdeklődés, hiszen hat megye (Bihar, Brassó, Kovászna, Hargita, Maros, Szatmár) 11 településéről, több mint 20 oktatási intézményből érkeztek alkotások. A díjazás követésére online közvetítést biztosítottak a szervezők, így a résztvevők legalább ebben a formában követhették az elért eredmények kihirdetését. 

A 2020-as egyházi tematika az eucharisztia éve volt, s a járványhelyzet miatt ez a tematika marad a következő évre is, amikor szintén tavasszal – amennyiben a korlátozások enyhülése ezt lehetővé teszi – kerül megszervezésre a 13. forduló. Így azok az ötletek, amelyekkel az aktív kategóriákban ebben az évben készültek a diákok, reményeink szerint 2021-ben használhatók lesznek. A versenyszabályzat kiírása folyamatban van, a szervezők azokat a megoldásokat igyekeznek beazonosítani, amelyek az aktív kategóriáknál is szükség esetén az online részvételt ugyanúgy lehetővé teszik, mint a jelenlétet nem igénylő passzív kategóriákban.

Tamási Zsolt