2022. augusztus 13., szombat

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

A legnagyobb magyarországi szemlén díjazták az Ariel színház előadását

Múlt hét végén a Kovács Ildikóról elnevezett, legjobb rendezésért járó díjat kapta a marosvásárhelyi Ariel színház Bartal Kiss Rita által rendezett Volt egyszer egy című gyerekelőadása Magyarország legnagyobb és legjelentősebb gyermek- és ifjúsági színházi fesztiválján, a X. Jubileumi Kaposvári Assitej Nemzetközi Gyermek- és Ifjúsági Színházi Biennálén. Az előadás 2019-ben elnyerte a FUX FESZT – Erdélyi Hivatásos Bábszínházak Fesztiválja nagydíját és a gyerekzsűri díját is.

A Volt egyszer egy című, négy év fölötti gyerekeknek ajánlott produkció Máté Angi meséin alapszik, a történeteket Markó Róbert alkalmazta színpadra, a marosvásárhelyi bemutatóra 2019. május 10-én került sor. Az előadásban Bonczidai Dezső, Cseke Péter, Gáll Ágnes, Gönczy Katalin, Halmágyi Éva, Máthé Rozália és Szabó Dániel lép fel, a produkció dramaturgja Markó Róbert, koreográfusa Györfi Csaba, zeneszerzője Kiss Erzsi, tervezője Sipos Kati. 

Bartal Kiss Ritával, az előadás rendezőjével, a zalaegerszegi Griff Bábszínház Blattner Géza-díjas művészeti vezetőjével lapunkban 2019 tavaszán, a premiert megelőzően közöltünk interjút, amelyben Nagy Székely Ildikónak a produkció rendezői koncepciójával kapcsolatos kérdésére válaszolva az alkotó elmondta: „Amikor az Ariel színháztól megkaptam a felkérést, tudtam, hogy a társulat 70. ünnepi évadának repertoárját képezi majd az előadás. Mi, bábosok mindig történeteket mesélünk, és a mostani előadás is erről szól. Az Ariel színészei fontos meséiket mondják el az összetartozásról, a különbözőségről, a kirekesztettségről, az elfogadásról. Máté Angi szép, költői nyelvezetében, metaforikus formában, didaktikus szándék nélkül közlünk történeteket a csendről, a ködről, a pocsolyáról, az égről, a sünről”. 

Lackfi János megfogalmazásában Máté Angi írásai „világújrateremtő”, egyszerre egyedi és erdélyi, gyermeki és művészi, csodásan hajlékony és mulatságosan naiv Máté Angi-nyelven beszélnek. A szerző két testvérkötetének (Volt egyszer egy, Ez egy susogó levél) különös, álomszerű és szürreális, mégis otthonos világát az Ariel színház hét színésze eleveníti meg, akik egyszerre mesélők, játszók és alkotók is a színpadon. Az előadás indítópontja a Volt egyszer egy kislány című mese, amelynek főszereplője bátran kisétál a félelmetes, mert üres világba. Jártában-keltében élményeket szerez és nyújt másoknak, benépesítve az üres világot, amely így, ismerősen már nem is annyira félelmetes.

Ami pedig a fesztivált illeti, Magyarország legnagyobb gyermek- és ifjúsági színházi fesztiváljáról beszélünk. Az Assitej Magyar Központ a gyermek- és ifjúsági színházak világszervezetének magyar egyesülete, 1971-ben jött létre. Alapvető célkitűzése, hogy Európa legjobb gyermekszínházi törekvéseit mutassa be Magyarországon, illetve a legjobb magyar gyerekelőadásoknak és szerzőknek nemzetközi ismertséget szerezzen. Tagjai között egyaránt vannak professzionális és amatőr színházak, társulatok. Legfőbb tevékenységük a kétévente megrendezésre kerülő Kaposvári Gyermek- és Ifjúsági Színházi Biennálé megszervezése, amely kulturális és művészeti programok, magyar és határon túli színházi előadások széles skáláját kínálja gyermekeknek, fiataloknak, családoknak. Az előzetesen kiválogatott előadásokat kerekasztal-beszélgetések, ifjúsági programok, workshopok kísérik.

Az idei, X. jubileumi fesztivál március 28-tól április 2-áig tartott Kaposváron. Az előadásokat Székely Andrea bábművész, rendező válogatta, a szakmai zsűri tagjai Sándor L. István, Harangi Mária, Lőrincz Katalin, Turbuly Lilla és Fándly Csaba voltak.