2022. január 25., kedd

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Olvasóink tájékoztatása érdekében és a helyzet végleges tisztázására Bíró Albint, a Biztosítási Felügyeleti Tanács tagját kérdeztük: mihez tartsák magukat a lakástulajdonosok?


Hivatalos forrásokra hivatkozva több fórumon elhangzott, hogy a kötelező lakásbiztosítások megkötésének határideje – többszöri halasztás után – 2011. július 15-e. Most felröppent a hír, hogy mégsem ez a határidő. Következésképpen nem büntethetők azok, akik ez időpont után elmulasztják a szerződés megkötését. Olvasóink tájékoztatása érdekében és a helyzet végleges tisztázására Bíró Albint, a Biztosítási Felügyeleti Tanács tagját kérdeztük: mihez tartsák magukat a lakástulajdonosok?

 

 Aki a július 15-i határidőt említi nem mond igazat 

 

Bíró Albin, a Biztosítási Felügyeleti Tanács tagja a Népújságnak elmondta: – A kötelező lakásbiztosításokra vonatkozó 2008. évi 260-as számú törvényt 2010 decemberében módosították. A törvény alkalmazására a belügyminisztérium és a felügyeleti tanács közös rendeletet adott ki, amely május 6-án jelent meg a román nyelvű Hivatalos Közlönyben. E szerint, az egyetlen törvényes alkalmazási norma szerint, a kötelező lakásbiztosítások megkötésének határideje 2012. augusztus 6. Aki a 2011. július 15-i határidőt emlegeti, az nem ismeri vagy nem akarja elismerni a törvényes előírást. A lakásbiztosítási törvény harmadik cikkelye értelmében biztosítás csak a normák megjelenését követő 90 nap után köthető meg, azaz 2011. augusztus 6-ától, míg a törvény 33. cikkelye kimondja, hogy a biztosításokat e dátumtól számított egy éven belül kell megkötni. A kötelező lakásbiztosítások megkötése idén augusztus 6-án kezdődik és jövő év augusztus 6-án ér véget. E határidő után bírságolhatók azok, akik elmulasztották a szerződések megkötését. Mint ismeretes, fa- és vályogházra 10, míg tégla- vagy kőházra 20 euróba kerül a biztosítás. A biztosítás földrengés, földcsuszamlás vagy árvíz kockázatát fedezi 10.000, illetve 20.000 euró értékben – mondta a tanács tagja.

Ellenőrizzék a kötvényeket!

Feltettük a kérdést, hogy eddig mi alapján kötötték a kötelező lakásbiztosításokat, ugyanis sokan kötöttek már biztosítást.

– A lakásbiztosítási piacon ezerféle termék van, lakásbiztosítást eddig is lehetett és ezután sem árt kötni. Tudomásunk szerint körülbelül 2 millió fakultatív és 500.000 kötelező lakásbiztosítási szerződés van érvényben. A biztosítók általában a kötelező kockázatok mellé fakultatív részt is társítottak, hogy a tűz, betörés, áztatás vagy robbanás kockázatát is lefedjék. Arra szeretném felhívni a figyelmet, hogy akik megkötötték a biztosításokat, vagy akik ezután készülnek megkötni, nézzék meg jól a kötvényeket, hiszen itt a lakás és a tulajdonosok biztonságáról van szó. Nyugaton a lakosság 90-95 százaléka anélkül köt biztosítást, hogy erre köteleznék őket, hiszen a kockázat fennáll és a javakkal nem lehet játszani. A biztonsággal nem árt élni! Biztosítást nem csak a PAID (a Katasztrófa-elleni Biztosítási Csoport) tagjainál lehet kötni, hanem más társaságnál is, aki a határidő előtt megkötötte a fakultatív biztosítást a három természeti katasztrófa ellen, az érvényes – mondta Bíró Albin.

Arra a kérdésünkre, hogyan történik majd az ellenőrzés, hiszen erről kevés szó esik, elmondta, hogy a PAID havonta küld jelentéseket a polgármesteri hivatalok, ingatlan-nyilvántartási osztályára. A két nyilvántartást összevetik, majd a polgármesteri hivatalra hárul a feladat, hogy ellenőrizzen és büntessen. Az azonban elképzelhetetlen, hogyan tudnak ilyen óriási volumenű ellenőrzést és főleg büntetést kiróni, amikor országszerte körülbelül nyolcmillió lakástulajdonos van!