2022. augusztus 16., kedd

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Hagyományos tojásírás a várban

Gyimesi mintákkal ékesített piros tojások készültek múlt hét végén a marosvásárhelyi vár Kádárok bástyájában. A Parapács Egyesület húsvéti vásárán zajlott hagyományőrző tevékenységről Kelemen Verát, a kézművesprogram irányítóját kérdeztük.

– A főtt vagy kifújt tojással hideg, kihűlt vagy kézmeleg állapotban dolgozunk, az íráshoz méhviaszt használunk. Az eszköz neve, amivel a műveletet végezzük, kesice vagy íróka. Miután megírtuk, piros festékbe mártjuk a tojást, pár percig benne hagyjuk, utána kiemeljük a fakanállal, és eltávolítjuk róla a viaszt, végül szalonnával fényesítjük. 

– Melyek a jellegzetes gyimesi motívumok?

– A legelterjedtebb a gereblyés, a fenyőágas és a cserelapis. A gereblyés az egyik legrégebbi minta, a gyimesi csángók munkájára utal. Amúgy valamennyi motívumnak megvan a maga jelentése. Mi most a gyimesbükki Antalné Tankó Mária mintáit használtuk. Az említettek mellett a békasegge nevűt is, mondanom sem kell, hogy ez a kamaszok nagy kedvence.

– A te gyermekeid szoktak tojást festeni?

– A 19 éves nagylányom besegít a húsvéti készülődésbe, a tojásírásba is. De a legkisebb, tízéves gyerekemet is érdeklik az ilyen kreatív tevékenységek, ő fiú létére szívesen fest tojást.

– Mi a kedvenc mintája?

– Modernebb dolgok, autó, mosolygó arc. Nekünk, felnőtteknek viszont az a dolgunk, hogy türelmesen, szépen visszatereljük a fiatal nemzedéket az igazi értékekhez, az eredeti forráshoz. 

 Fotó: Nagy Tibor