2020. május 30., szombat

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Kortárs magyar képzőművészek nagyszabású bemutatkozását rendezik meg június második felében a kínai fővárosban.

Kortárs magyar képzőművészek nagyszabású bemutatkozását rendezik meg június második felében a kínai fővárosban.

Harminchárom művész több mint 300 alkotása lesz látható június 20-tól a Kínai Szépművészeti Múzeum nyolc csarnokában mintegy 2600 négyzetméteren, két teljes szinten. A kiállított festmények, grafikák és szobrok mellett gobelin, tűzzománc, fotógrafika, fotó, és videó is reprezentálni fogja a mai magyar képzőművészetet.

Ez lesz az eddigi legnagyobb területű és legtöbb alkotót felvonultató reprezentatív magyar művészeti kiállítás Kínában. Alkotói: Bátorfi Andrea, Elekes Gyula, Fehér László, Ferencz S. Apor, Geréb Krisztina, Gyulai Líviusz, Györfi Sándor, Hauser Beáta, Incze Mózes, Jakobovits Miklós, Jankovics Marcell, Kelemen Károly, Kopacz Mária, Kós Károly Egyesülés, Kő Pál, Kubinyi Anna, Kuti Dénes, Lajta Gábor, Lustig Valentin, Makovecz Imre, Mara Kinga, Orosz István, Papageorgiu Andrea, Párkányi Raab Péter, Péterfy László, Raffay Dávid, Rádóczy Gyarmathy Gábor, Rényi Krisztina, Sánta Csaba, Somogyi Győző, Sulyok Gabriella, Szabó Ákos és Tóth-Kovács József – tájékoztatta az MTI-t a Forrás Galéria kedden.

A Magyar Művészet című kiállítást Szőcs Géza, a Nemzeti Erőforrás Minisztériumának kultúráért felelős államtitkára nyitja majd meg, s közreműködőként jelen lesz: Sebestyén Márta népdalénekes, valamint Bogányi Gergely zongoraművész.

„Régóta érlelődő folyamatok beteljesüléséhez kerültünk közelebb kínai látogatásom alkalmával” – fogalmazott Szőcs Géza Pekingben még márciusban, amikor arról tájékoztatott, hogy a kínai és a magyar kulturális tárca közötti kulturális csereprogram keretében a kínai szépművészeti múzeum vezetőivel megállapodott a nyár közepi kiállítás részleteiről. Mint mondta, ezt egy évvel később követi majd a kínai kortárs művészek budapesti bemutatkozása.

A programban magyar részről a budapesti Szépművészeti Múzeum és a Forrás Galéria vesz részt, míg a monstre vállalkozás kivitelezését a Forrás Galéria a Magyar Művészeti Akadémiával és a Székelyudvarhelyért Alapítvánnyal együttműködve végzi.

Azt, hogy a reprezentatív válogatásban erdélyi magyar művészek munkái is ott lesznek, a Forrás Galéria vezetői már a kora tavaszi marosvásárhelyi Boldogasszony kiállításuk alkalmával elárulták. Most konkretizálhatjuk a neveket: Elekes Gyula, Ferencz S. Apor, Incze Mózes, Jakobovits Miklós, Kopacz Mária, Kuti Dénes, Sánta Csaba.