2020. január 22., szerda

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Mérnöki szemlélet és informatika

Lejárt a pótérettségi, és a jövő héten a pótfelvételi vizsgákat is megtartják azokon az egyetemeken, szakokon, ahol üres helyek maradtak. A Sapientia EMTE koronkai campusában járva meglepetten hallottam, hogy az egyik legjobb távlatokkal kecsegtető, a rendkívül korszerű és a világ minden táján nagyon népszerű infokommunikációs hálózatok és rendszerek (távközlés) mérnöki szak iránt nagyon szerény volt az érdeklődés, így a pótfelvételi vizsgára 12 tandíjmentes hely maradt.

– Miért érdemes ezt a szakot választani? – kérdeztem Molnár László egyetemi adjunktustól, aki éveken át ezen a területen dolgozott, és tisztában van a lehetőségekkel.

– Az életünket teljesen átszövi az újgenerációs technika, mind a magánéletünket, mind tevékenységeinket, amelyek közül nehéz olyant találni, amelyben az elektronikus kommunikációnak ne lenne fontos szerepe. Gondoljunk a tanulásra, az ipari és gazdasági tevékenységekre, mezőgazdaságra, orvoslásra, és hosszan sorolhatnánk tovább azokat a területeket, ahol az okoshálózatok kulcsszerepet játszanak. Az emberek többsége már kevésbé a könyvekből, inkább elektronikus forrásokból informálódik. 

– Mindez kétségtelen, de mondjuk el konkrétan, hogy ezen a szakon mit tanul a diák, és a négy év elvégzése után milyen lehetőségei vannak az elhelyezkedésre? 

– Mobiltelefon, táblagép, számítógép, számítógépes hálózatok, el egészen műholdas technikáig, ezeket a rendszereket mérnökök tervezik, tesztelik, hozzák piacképes állapotba és működtetik. Őket nevezzük infokommunikációs szakmérnököknek. Nagyon jól kell tudják az informatikát, mert ezek a hálózatok szakosodott számítógéprendszerek, de az informatika mellett jól fel kell legyenek készülve elektronikából is. Nemcsak programozni kell tudjanak, hanem azt is jól kell ismerjék, hogyan működnek azok az eszközök, amelyeket ők terveznek és programoznak. A közvéleményben az él, hogy a legjobb választás az informatika, mert a három év elvégzése után könnyen lehet jól fizetett állást találni. Aki azonban elvégez egy infokommunikációs, számítástechnikai, automatizálási szakmérnöki egyetemet, egy évvel többet kell tanulnia, de nagyobb fizetéssel talál nagyobb távlatokat kínáló állást. Ezek a mérnöki szakok ugyanis azt jelentik, hogy a végzős hallgató a programozáson kívül ahhoz is ért, amit programoz, azaz az informatikán kívül azoknak az eszközöknek a tervezését és működését is megtanulja, amelyeket az informatikusok programoznak.

A mai világban a rendszerek bonyolultsága megköveteli a mérnöki szemléletet, ami lehetővé teszi, hogy átlássanak egy-egy tevékenységet, megtervezzék, működtessék azt. Ezért párosítanak ma jó néhány szakmát a mérnöki képzéssel.

– Kik tanítanak az infokommunikációs hálózatok szakon? 

– Képzésünk szintje magas, vetekszik a többi egyetemével, sokat emel rajta az, hogy Münchenben vagy Budapesten élő egyetemi oktatók is betanítanak hozzánk. A diák–tanár kapcsolat személyes, az egyetemi élet príma.

– Miből kell felvételizni?

– Választani lehet a matematika, az informatika és a fizika között. Iratkozni szeptember 9–10-én lehet 9-től 16 óráig, 11-én, szerdán 10 órakor lesz az írásbeli vizsga a három választható tantárgy egyikéből.