2020. november 30., hétfő

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Ellenőrzik a kórházak tűzvédelmi engedélyét 

Mara Togănel prefektus elrendelte a tűzvédelmi engedélyek sürgősségi ellenőrzését a megye valamennyi fekvőbeteg-ellátó intézményében. A hétfőtől megkezdődött akcióról a megyei vészhelyzeti bizottság november 15-i ülésén döntöttek. „Megkértem a marosvásárhelyi Horea vészhelyzeti felügyelőség vezetőjét, hogy ellenőrizze a Covid-betegek kezelésére szolgáló helyszíneket. A jelentés tartalmazni fogja a megye valamennyi kórházának és kórházi részlegének a tűzvédelmi helyzetét, függetlenül attól, hogy milyen betegségeket kezelnek azokban” – olvasható a prefektus közleményében. Érdeklődésünkre a kormányhivatalból arról tájékoztattak, hogy a hét végére várják a sürgősségi ellenőrzés eredményét.


Pozitív a tesztek negyede

Az elmúlt 24 órában összesen 8262 fertőzést igazoltak, a nyilvántartott fertőzöttek száma 373.474-re emelkedett – közölte kedden a Stratégiai Kommunikációs Csoport (GCS). Összesen 186 új halálesetet jelentettek, ezzel az áldozatok száma 9261-re nőtt. 1174 fertőzött személyt ápolnak intenzív osztályon. Eddig összesen 253.244-en gyógyultak meg, így az aktív fertőzöttek száma 110.969-re emelkedett. Az elmúlt 24 órában 31.082 tesztet végeztek. Ez idáig 3.733.410 koronavírusteszt eredményét dolgozták fel Romániában. (Agerpres)


Az EU újabb oltóanyag lehetséges vásárlását biztosító megállapodást hagyott jóvá

Az Európai Bizottság egy újabb, potenciálisan hatékony oltóanyag lehetséges vásárlását biztosító szerződést hagyott jóvá a CureVac német gyógyszervállalattal – jelentette be Ursula von der Leyen, a brüsszeli testület elnöke hétfőn. A szerződés 450 millió adag oltóanyagra vonatkozik.

Hozzátette: a bizottság az Európai Befektetési Bankkal közösen finanszírozta a cég oltóanyag-kutatásait.

Közölte továbbá, hogy amennyiben hatékonynak bizonyul a vakcina, minden uniós tagállam egyszerre és egyenlő feltételekkel juthat hozzá népessége arányában. Az unió végrehajtó testülete előzőleg már négy gyógyszeripari céggel kötött megállapodást, és a Curevac után az amerikai Moderna biotechnológiai vállalattal is készül szerződni, miután  hétfőn a cég bejelentette, hogy kísérleti fázisban lévő oltóanyaga több mint 94 százalékos hatékonyságú.

Kiemelte: nem lehet még tudni, melyik vakcina lesz a leghatékonyabb, engedélyeztetésük előtt az Európai Gyógyszerügynökség alapos vizsgálatnak veti alá a különböző technológiákkal előállított oltóanyagokat.

Az EU június közepén fogadta el oltóanyag-stratégiáját, amelynek célja, hogy 12-18 hónapon belül minden európai állampolgár számára magas színvonalú, biztonságos, hatékony és megfizethető oltóanyagokat biztosítson. Ennek érdekében a bizottság a tagállamokkal együtt előzetes piaci kötelezettségvállalásokat köt az oltóanyaggyártókkal. (MTI)