2019. szeptember 20., péntek

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Két marosvásárhelyi csapat is első díjas lett

Gondolatban – és papíron – Fanyűvő, Messzelátó, Villámgyors bőrébe bújtak és más, Benedek Elek mesevilágához kapcsolódó próbákat is derekasan kiálltak a Kőrösi Csoma Sándor anyanyelvi vetélkedő negyedikes döntősei, közöttük több Maros megyei diákcsapat. A felső tagozatosoknak Sütő András nyomába kellett eredniük az országos döntőn. Mind a kisdiákok, mind az 5–8. osztályosok mezőnyében megyénkbeli csapat vitte el az első díjat. A sikerről az érintett pedagógusokkal beszélgettünk. 

A tehetségpróba a 27. magyar nyelv napjai részeként május 10–12. között zajlott az Anyanyelvápolók Erdélyi Szövetsége (AESZ) szervezésében, a rendezvénysorozatnak idén a nagyenyedi Bethlen Gábor Kollégium adott otthont. A megmérettetésen Maros megyéből három negyedikes csapat vett részt: Marosvásárhelyről a Művészeti Szaklíceum és a Liviu Rebreanu Általános Iskola, Dicsőszentmártonból a Traian Általános Iskola egy-egy háromfős csapata. Legügyesebbeknek Póra Annamária tanítónő művészetis diákjai – Kommer Eszter, Engel Soma, Gombocz Klára –, a Könyvmolyok csapat bizonyult. 


Öt perc a varázserőre

– Az országos megmérettetést a körzeti, a városi és végül a megyei szakasz előzte meg. Ez utóbbin másodikok lettünk, a nagyon ügyes dicsői Szólovagok csapat – Doszlop Tamás, Molnár Tamás és Szelcuzan Sara –, Szász Irén tanítványai megelőztek. A gyermekeknek nyolc nyelvi próbát kellett teljesíteniük, majd olvasási próba és dramatizálás következett. Tudtuk, hogy az országos döntőn változik a forgatókönyv, dramatizálás helyett fogalmazás lesz. A Napsugár gyermeklaptól kapott feladatokkal készültünk fel a megmérettetésre, a tavaszi vakációban is gyakoroltunk. Nagy örömömre gyönyörűen egymásra hangolódtak a gyermekek, élvezték a különféle szójátékokhoz, szólásmondásokhoz kapcsolódó feladatokat, a fogalmazásokat pedig fel is olvasták egymásnak. A tulajdonképpeni vetélkedőn, az olvasási próba után, a felolvasott meserészletek szereplőinek bőrébe bújva azt kellett pár percben megírni, hogy hogyan hasznosítanák csodás képességeiket a versenyzők – mesélte Póra Annamária, akitől azt is megtudtuk, hogy diákjai a vetélkedő után csalódottan vették számba hibáikat, és meg sem fordult a fejükben, hogy övék lehet az első díj.

– A vetélkedő nagy tanulsága számukra az volt, hogy nem kell feltétlenül tökéletesen teljesíteni a győzelemhez – összegzett a pedagógus.

Sütő nyomában

Míg a kisdiákok megmérettetésének tematikája a nagy mesemondó születésének 160., halálának 90. évfordulója alkalmából Benedek Elekhez kapcsolódott, az 5–8.-osok Sütő András nyomában címmel vetélkedtek. A felső tagozatosok feladatait sok éve Simon György marosvásárhelyi magyar szakos tanár állítja össze. Az anyanyelvi versenyen negyedszázada tevékenykedő pedagógus idén két Maros megyei csapatot kísért el Nagyenyedre. 

A marosvásárhelyi Liviu Rebreanu Általános Iskola hatodikosaiból összeállt, Nagy Szilvia Bella, Szabó Eszter, Tamás Kristóf alkotta csapat – A rúnák árnyékában,  Albert-Búzási Margit tanítványai – egy évvel korábban, ötödikesekként is képviselték tanintézetüket az anyanyelvi vetélkedőn – tudtuk meg Simon Györgytől. A pedagógus a Sütő András nevéhez, alakjához fűződő feladatokról is beszámolt, amelyek között összetett szavakból álló madárnevek felsorolása, névsorlánc, szópiramis is helyet kapott. Ugyanakkor a versenyzőknek Nagy- előtagú erdélyi városneveket és idegen szavak magyar megfelelőit is meg kellett találniuk.

A hatodikos csapat felkészítő tanára, Albert-Búzási Margit szerint az anyanyelvi vetélkedő mind a diákok, mind a tanárok munkájában egyedi színfoltnak számít.

– Úgy gondolom, hogy szükség van olyan tevékenységekre, melyek során diákjaink kilépnek a hagyományos tantárgyi keretekből, és valami újjal, izgalmassal foglalkoznak. Ráadásul a csapatmunka olyan készségeket, képességeket fejleszt, amelyekre napjainkban egyre nagyobb szükségük van. Ez a verseny kitűnő alkalom arra, hogy diákjaink nyelvi és irodalmi tudása élményszerűen gazdagodjon, maradandó ismereteket szerezzenek – vélte a pedagógus.

A három diák a vetélkedő kiegészítő programjairól is beszámolt. Szabó Eszter kedvence a filmforgatás volt, amelynek során bepillanthattak Aranka György életébe. Nagy Szilvia Bella a versenyre való felkészülés remek hangulatáról beszélt, és azt is megjegyezte, hogy mivel másodjára vett részt társaival a megmérettetésen, úgy érzi, nagyon jó csapatot alkotnak. Tamás Kristóf így fogalmazott:

 – Azért is jó ezen a versenyen részt venni, mert mindig új helyszínt csodálhatunk meg kincses Erdélyországban, és felfedezhetjük természeti és történelmi értékeinket.