2020. július 8., szerda

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

A meggyesfalviak amiatt háborogtak, hogy a Marosvásárhelyi Polgármesteri Hivatal a közelben lévő városi virágkertészet mellé költöztetett több roma családot.

Szerencsére nem fajult tettlegességig szombaton a meggyesfalviak tiltakozása, akik amiatt háborogtak, hogy a Marosvásárhelyi Polgármesteri Hivatal a közelben lévő városi virágkertészet mellé költöztetett több roma családot.

Közel száz felháborodott meggyesfalvi lakos gyűlt össze szombaton, hogy megfenyegessék és elüldözzék a több mint ötven roma nemzetiségű személyt, akiket azelőtti napon a városi virágkertészet közelébe költöztettek. Bár az ideiglenes megoldásként létesített „telep” nincs annyira közel a lakóházakhoz, a meggyesfalviak attól tartanak, hogy a romák garázdálkodni fognak a környéken. Emiatt gyűltek össze tiltakozni, mondván, hogy ha a polgármesteri hivatal nem távolítja el onnan a romákat, erőszakkal fogják őket elüldözni. A helyi rendőrség közbelépésének köszönhetően nem került sor tettlegességre.

Mezőről mezőre

Az összetűzést kiváltó előzményekről érdeklődve Valentin Bretfeleantól, a helyi rendőrség igazgatójától megtudtuk, csütörtökön átiratot kaptak a Marosvásárhelyi Polgármesteri Hivataltól, amely értelmében el kell költöztetni az Ady negyedbeli szociális lakások szomszédságában, a mezőn felhúzott barakktanyát, ugyanis akadályozzák az épülő új tömbház csatornarendszerének a kiépítésével járó munkálatokat.

– 53 roma személy lakott az illegálisan felállított viskókban, 7-10 gyerekes családok is vannak közöttük. Marosvásárhelyiekről van szó, akiket a helyi rendőrség egy hónappal ezelőtt írásban felszólított, hogy hagyják el a szóban forgó közterületet, ám ez nem történt meg. Pénteken a Salubriserv köztisztasági vállalattal közösen lebontottuk a barakkokat és teherautókkal elköltöztettük a romákat a virágkertészet, valamint az állatmenhely szomszédságában lévő területre, amely a város tulajdona. Építőanyagokat is a rendelkezésükre bocsátottak, hogy fedél legyen a fejük fölött. Ám a romák jelenléte felháborodást váltott ki a közelben lakók körében – számolt be Bretfelean.

Nem kell a segítség?!

Hogy elkerüljék a további összetűzést, a polgármesteri hivatal képviselői tegnap reggel a helyi rendőrséggel, a roma közösségek vezetőinek a kíséretében kiszálltak a helyszínre és felajánlották a romáknak a Băneasa negyedi szociális lakásokat, valamint a Raktár utca közelében lévő barakkokat. Ám a romák határozottan elutasították a segítséget, mondván, ők nem fizetnek lakbért. Ebben a helyzetben az önkormányzat újabb megoldást keres a lakhatási körülményeik rendezésére, ám ez idő alatt a helyi rendőrség állandó jelleggel jelen van a helyszínen, hogy megakadályozza az esetleges rendbontást.