2021. november 27., szombat

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Másfél millió eurós beruházás Marosszentannán

Marosszentanna egykori konfekciógyárát a gyors profilváltás, illetve az átszervezés mentette meg a gazdasági összeomlástól, és a koronavírus-járvány sem jelentett akadályt az új úton való elindulásban. A németországi Aunde C&S Automotive Kft. három éve vásárolta fel azt az ipari egységet, amelynek felszámolás lett volna a sorsa, majd másfél millió eurós beruházással korszerűsítette az autóipari beszállító csoportosulás.

Egyazon időpontban hangyaszorgalommal dolgozó csarnoknyi embert régóta nem láthattunk testközelből. A sorozatgyártásra jellemző monoton gépzaj mögött azonban időnként zenei ritmus is felsejlett. A konfekciógyár felszámolását és a munkanélküliséget egy lelkiismeretes szakember hozzájárulásával, Florinel I. Barbasura vezérigazgató ötletei és nemzetközi kapcsolatrendszere révén sikerült megakadályozni, aki elhatározta, hogy kiaknázza az egységben és a tapasztalattal rendelkező alkalmazottakban rejlő értékeket, biztos megélhetést és folyamatos továbbfejlődési lehetőséget biztosítva számukra. Az új elektronikai és automatizálási technológiával, korszerű informatikai rendszerrel sikerült teljesen átszervezni a Marosvásárhellyel összenőtt község egykor Gerry Weber néven működő konfekciógyártó részlegét. A gépeket és berendezéseket belső hálózatra csatlakoztatták, ezáltal a teljes termelési folyamatot online követik.

Florinel I. Barbasura vezérigazgató a termelési folyamatot ismerteti


A szakma iránti alázat és elköteleződés

Előzetes bejelentkezés nélkül érkeztünk a vállalathoz, ennek ellenére a vezérigazgató rendkívüli nyíltsággal fogadott, és örömmel mesélt a vállalat múltjáról, megmentésének körülményeiről, az átszervezésről, az új technológia alkalmazásáról, annak elsajátításáról, a betanítási nehézségekről, az automatizált gépekre előírt környezetvédelmi engedélyeztetés bonyodalmairól, illetve a jövőbeli tervekről. 

Több mint húsz éve indult világhódító útjára a fővárosból szabászként induló, majd menedzsment és közgazdaságtudományt végzett ambiciózus fiatalember, közben a ranglétra különböző lépcsőfokain szerzett tapasztalatot, bizonyíthatta tudását, tehetségét. Alig 19 évesen figyelt fel rá a Gerry Weber, majd az Aunde Group vezetősége, és olyan nemzetközi cégcsoportokhoz került, ahol bővíthette szakmai ismereteit. Egy ideig Ukrajnában irányította a tevékenységet, majd következett Kína, ahol tizennégy évet töltött el vezető beosztásban, és mint mondja, a keleti kultúra igen nagy hatással volt rá. Az országba való visszatérését Sanghajban született gyermekei érdekében már 2013-tól fontolgatta, de közben a Gerry Weber cégcsoporttól Kína után törökországi ajánlatot kapott. 

Ellenőrzés

Fotó: Nagy Tibor


Felszámolás helyett profilváltás

Marosszentannán 2001-ben épült meg a nemzetközi piacon közismert Gerry Weber konfekciógyártó részleg, amelynek sorsa az alapító elhunyta után megpecsételődött. A jelenlegi igazgató 2017-ben került adminisztrátorként a marosszentannai Gerry Weber konfekciógyárhoz, és amint utólag számára egyértelművé vált, az alapító örököseinek szándéka az volt, hogy a cég felszámolásának ügyintézését lebonyolítsa. Szakemberként azonban felismerte az alkalmazottak minőségi munkájának az értékét, a sokéves tapasztalatukat, és elhatározta, hogy felszámolás helyett irányváltással menti meg a könnyűipari egységet. 2018-ban az autóipari beszállítóként ismert Aunde cégcsoport felvásárolta a konfekciógyárat, és komoly beruházásokat eszközöltek, az új technológiákat ismertették az alkalmazottakkal. Két hónapig nem volt termelés, ennek ellenére megkapták a havi bérüket, mivel egyetlen szakembert sem akartak elveszíteni, ez havonta egymillió lejbe került a beruházónak. Mivel nem volt termelés, hanem a beruházó finanszírozta a bérköltségeket, a romániai pénzügyi ellenőrök azóta is értetlenkednek és kutakodnak – mesélte. A pozitív termelési mutatók 2019–2020 között azonban már megmutatkoztak. Közvetlen menedzsment, állandó kommunikáció

A csőd szélére került ruhagyárnak egykor 330 alkalmazottja volt, nagy részüket azonban a bizonytalanság szele megérinthette, és távoztak, így jelenleg 230-an dolgoznak, de amint az igazgató hangsúlyozta, a bizonytalan helyzet ellenére egyetlenegy személyt sem bocsátottak el, mivel az alkalmazottak 90%-a több mint tízéves tapasztalattal rendelkezett. Közvetlen menedzsment, vízszintes szervezeti felépítés jellemzi a 2018-tól tulajdonossá vált marosszentannai székhelyű Aunde C&S Automotive Kft. autóipari beszállító új vezetési koncepcióját. A horizontális szervezeti struktúrában nincsenek középvezetők, menedzserek. Ebben a formában csak a felsővezetés és a közvetlen alárendeltségében lévő alkalmazottak vannak, akikkel folyamatos a kommunikáció. A 27.000 négyzetméteres összterületből 5.000 négyzetméter a termelési csarnok, ahol tizennégy gépsor van, az irodahelyiségek 950 négyzetmétert foglalnak el. Ma már automatizált szabászgépekkel, korszerű berendezésekkel készítenek hajszálpontos üléskárpitokat az autóipar nagyjainak, ugyanakkor automatizált befecskendezőkkel a Ford Puma személyautó első üléseinek hátlapját is előállítják. 

Szabászgép


Integrált környezetvédelmi engedély – akár a vegyiparban

A Ford autóhátlapokat készítő automatizált gépek az autógyártó megrendelésére készültek. A gond akkor adódott, amikor kiderült, hogy a román törvények értelmében a beszerelésük az integrált környezetvédelmi engedély megszerzéséhez van kötve, amit majd évente meg kell újítani, nagy halomnyi dokumentumot beszerezve még a városrendezési igazgatóságtól is. A bürokrácia lépcsőfokait Marosvásárhelytől Bukarestig többször is megjárva 2020 januárjában sikerült megkapni egy olyan környezetvédelmi engedélyt, amilyenre az Azomureş vegyi kombinátnak van szüksége – mesélte az igazgató azokat a kezdeti nehézségeket, amelyek egy Távol-Keletről érkező számára még felfoghatatlanok. 


Szabványminőség az oldallégzsákok működéséért

Az autóipar nagyjai a szerződéseket azt követően kötötték meg a marosszentannai részleggel, hogy pályamunkájuk a legjobbnak bizonyult, annak ellenére, hogy komoly versenytársak is jelentkeztek. Az első megrendelőjük, amely kárpitgyártásra szerződött velük, a BMW autógyár volt, azt követte a Mini Cooper, majd a Craiován összeállított Ford Puma. 

A MAN, DAF, Volvo stb. kamionok vezetőfülke-üléseire kerülő üléshuzat tartós, kemény anyagból és kifogástalanul kell készüljön, ahol a cérna minősége és szerepe, akárcsak a varrás szabványminősége rendkívül fontos. Amint a saját ismereteit is állandóan fejlesztő igazgató hangsúlyozta, az üléskárpitban elhelyezett, emberéleteket mentő légzsák ütközés esetén való aktiválását a szakszerű varrás, a cérnavezetés és a cérna minősége is befolyásolhatja. A hálózati szoftver jelzi a felmerülő hibákat, ugyanakkor tárolja is a készülő termékek adatait. Az alapján bármelyik autógyártó cég egy tragikus kimenetelű baleset nyomán lekövetheti a kárpit gyártóját, és amennyiben nem nyílt ki a beépített légzsák, azonosítani tudják, és felelősségre vonhatják a kárpit, a kárpitanyag, de még a felhasznált cérna gyártóját is. 

 Készül az autóülés kárpithuzata


Szükség van munkaerőre 

Kísérőnk a termelőcsarnokban zajló tevékenységeket ismertetve megjegyezte, hogy az utolsó generációs automatizált gépek sem helyettesíthetik az emberi munkaerőt, mindenik mellé szükség van embe-rekre, akik ellenőrzik, irányítják a folyamatokat, kijavítják, illetve megelőzik a hibalehetőségeket. Ezért korosztályra és végzettségre való tekintet nélkül alkalmaznak és betanítanak olyanokat, akik hosszú távon gondolkodnak, egyetlen feltétel a komolyság. A termelésben dolgozók havi bruttó javadalmazása 3.500–4.000 lej, amelyhez hozzáadódnak a jutalékok, étkezési utalványok és a szállítási költségek megtérítése 50 kilométeres távolságig. „Nem munkásként, hanem partnerként tekintek az alkalmazottakra, ezért a munkás, dolgozó megnevezést nem is használom. Olyanokat várunk, olyan emberekre van szükségünk, akiknek hasonlóképp szükségük van ránk” – fejtette ki a vállalat vezetője.

 Ford Puma-hátlap szerelése