2020. február 24., hétfő

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Korszerű géppark és magyarul beszélő fiatal szakemberek

Az Egészségbiztosító Pénztár finanszírozása révén havi kétszáz betegnek tudnak ingyenesen komplex rehabilitációs kezelést nyújtani a marosvásárhelyi Dózsa György utcai Dr. Szász Rehab Center magánintézményben, viszont ennél jóval többre volna igény, hiszen hosszú a várólista, az előjegyzéstől számított várakozási idő mintegy két hónap. A néhány évvel ezelőtt megnyílt egészségügyi központban kellemes környezet, a rehabilitációban használt legkorszerűbb gépek, és egy magyarul beszélő, lelkes fiatal szakemberekből álló csapat fogadja a betegeket.

Dr. Szász János


A Dózsa György utcai klinikán a szakorvosok egyénre szabottan, az ellenjavallatok figyelembevételével ajánlanak komplex rehabilitációs, fizioterápiás kezeléseket a mozgásszervi, illetve egyéb bántalmakban szenvedő pácienseknek. 

 A rehabilitáció az a célzott tevékenység, amely hozzásegíti a veleszületett vagy szerzett betegségben vagy baleset következtében tartósan károsodott egészségű embereket a családba, a társadalomba való beilleszkedéshez, visszailleszkedéshez.

A rehabilitáció olyan szervezeti segítség, amit a társadalom nyújt az egészségben, testi vagy szellemi épségben ideiglenes vagy végleges károsodás miatt akadályozott személynek, hogy helyreállított vagy megmaradt képességei felhasználásával ismét elfoglalhassa helyét a közösségben. A rehabilitáció egészségügyi, pszichológiai, oktatási-nevelési, foglalkoztatási és szociális intézkedések tervszerű, együttes és összehangolt folyamata, mely egyénre szabott, az érintett személy tevékeny részvételével megvalósuló cselekvések sorozatából áll. A fizioterápia az egészségügyi rehabilitáció részekent a természetes és mesterségesen előállított energiákat alkalmazza a cél érdekében. 

Fotó: Menyhárt Borbála


Dr. Szász János főorvos, a rehabilitációs klinika alapítója és igazgatója elmondta, az Egészségbiztosító Pénztárral kötött szerződés értelmében van egy keretösszeg, aminek a megállapítása a felszereltség, valamint a személyzet létszámának és szakképzettségének függvényében történik. Az összeg havi 200 páciens ellátására elegendő, bár az igény ennél jóval nagyobb. A várólista elég hosszú, két hónapra előre lehet iratkozni. Ugyanakkor az a tény, hogy a biztosítóház mindössze négy procedúrát fedez naponta tíz napig, sokakat hátrányosan érint, ugyanis nem mindenki engedheti meg magának, hogy esetleg egy-két további procedúrát kifizessen, amennyiben az állapota indokolttá teszi. 

A másik hiányosság, hogy évente két alkalommal, hat hónaponként kaphat a beteg küldőpapírt fizioterápiás kezelésre. A fizioterápiában viszont az a szabály, hogy akkor lehet újrakezdeni a kezelést, amikor a szervezet visszaállt az eredeti állapotába, hogy tudjon reagálni rá. Ez az időszak pedig normál körülmények között másfél hónapra tehető. Nem összetévesztendő a balneoklimatológiai kezeléssel, ahol akár öt hónapig is eltart. A fizioterápiás kezelést nem lehet túladagolni, ha a szükségesnél több napig is kapja a páciens, egyszerűen nem reagál rá a szervezet, „elfárad” – mutatott rá a főorvos.

Magyar anyanyelvű fiatal szakemberek

Dr. Szász János elismerte, büszke arra, hogy közel negyven munkahelyet teremtett. A klinika személyzetének a kilencven százaléka magyar anyanyelvű, fiatal szakember. – Az volt a célom, hogy a frissen végzett fiataloknak itthon munkahelyet biztosítsak. Az orvosi egyetemen működik a hároméves fiziokinetoterápiás képzés, utána két év mesterképzés, a szakembereink ezen szak végzősei. Nagy része a fiataloknak székelyföldi, de mivel nálunk biztos munkahelyet találtak, „ittragadtak” Marosvásárhelyen. A kinetoterapeuták mellett két szakorvos dolgozik, és egy harmadikat előreláthatólag márciustól fogunk alkalmazni – tette hozzá a főorvos. Az állami szférában leépült ez a szakterület

A rehabilitációs klinika létrejötte kapcsán a főorvos, aki néhány éve a dicsőszentmártoni kórház, majd a Maros Megyei Klinikai Kórház igazgatói tisztségét töltötte be, elmondta, miután lemondott a kórházigazgatói tisztségről, született meg az ötlet, hogy egy rehabilitációs magánklinikát hozzon létre a zónában, amely a szívéhez közel áll, ugyanis a Dózsa György utca körzetében nőtt fel. Egy gyerekkori barátja ajánlotta fel 2014-ben a helyszínt, amit sikerült rendbe tenni, és az ötszáz négyzetméteres felületen kialakítani a korszerű, jól felszerelt egészségügyi központot több tornateremmel, majd szerződést kötni az Egészségbiztosító Pénztárral. A főorvos egy ötfős csapattal kezdte, majd az egyre növekvő páciensszám szükségessé tette a bővítést, illetve a fejlesztéseket, rövid időn belül igény mutatkozott a délutáni váltásra is. Jelenleg hétköznaponként reggeltől estig fogadják a kezelésre érkezőket. 

A rehabilitációs klinika szükségességéhez hozzátartozik az is, hogy bár egykor Marosvásárhely a rehabilitációs orvoslás jó hírű súlypontjának számított romániai viszonylatban, az évek során az állami szférában fokozatosan leépült ez a szakterület, előbb a Ligetben, majd a 2-es poliklinikán is megszüntették a fizioterápiás részleget. Jelenleg a megyeközpontban az állami szférában egyedül a sürgősségi kórházban működik még fizioterápiás járóbeteg-rendelő. Mindezek ellenére Marosvásárhely, az ország más településeihez viszonyítva, úgymond szerencsés helyzetben van, hiszen több mint tíz, a magánszférához tartozó egészségügyi központban férhetnek hozzá rehabilitációs kezeléshez az erre szoruló páciensek. A megye városaiban van Segesváron, Marosludason egy magán- és egy állami, Szászrégenben egy magánközpont, Dicsőszentmártonban pedig nem működik fizioterápia. 

– Szerencsére Vásárhelyen hagyománya van ennek a szakterületnek, az emberek hozzá vannak szokva. Például a Dicsőben töltött évek alatt tapasztaltam, hogy a páciensek fenntartásokkal fogadják a fizioterápia gondolatát. Vásárhelyen azért mutatkozik nagy igény rá, mert ismerik az előnyeit – mutatott rá a szakember. Mint mondta, abban, hogy így leépült ez a szakma, sok minden közrejátszik, a képzésben is hiányosságok vannak, ugyanakkor az is gyakori, hogy orvosok, akiknek nem szakterületük a rehabilitáció-fizioterápia, próbálják „tájékoztatni” a betegeket, hogy mi a teendő a különféle bántalmak rehabilitációja esetén.


Folyamatosan fejlesztik a gépparkot

– Próbálom a szakma színvonalát emelni, arra törekszem, hogy az itt nyújtott szolgáltatások eltérjenek az állami szektorban elérhetőktől. Miközben az állami kórházban kevés a gép, mi több mint ötven performáns géppel kezeljük a hozzánk fordulókat – fejtette ki dr. Szász János. Az általa vezetett klinikán kiemelt figyelmet fordítanak a géppark állandó bővítésére, fejlesztésére, nemrég a Start-up nation program keretében 44 ezer eurót lehetett megpályázni, ezt kiaknázva vásároltak nyolc új gépet, többek között magas intenzitású lézerkészüléket, sokkterápiás, krioterápiás, presszoterápiás berendezést. A többi gép olyan, amiből már van, de többet használják: az ultrahangos, rövidhullámú, ultrarövid hullámú, illetve presszoterápiás készülék. 

A leggyakoribbak a mozgásszervi bántalmak 

A fiatalok körében a testtartásproblémák, a gerincferdülés szorul leggyakrabban korrekcióra, a középkorúak esetében az ülő életmód, a túlsúly miatt kialakuló mozgás-szervi elváltozások, gerincproblémák miatt van szükség fizioterápiára, az idős korosztály tagjainak pedig a különböző eredetű, például csontritkulás miatti gerincdeformitások, valamint a gerinc és a végtagok degeneratív elváltozásai (szpondilózis, artrózis) okoznak panaszokat, amelyeket enyhíteni, kezelni kell. A fizioterápiás kezelés, ezen belül a gyógytorna feladata a beteg fájdalmainak csillapítása, a mozgásszervi funkciók helyreállítása, a lehető legteljesebb megtartása. A betegnek a számára egyénileg összeállított gyógytornát el kell sajátítania, és minden krónikus mozgásszervi betegség esetén otthon is rendszeresen végeznie kell ahhoz, hogy ezt a célt el lehessen érni. 

Dr. Szász János hangsúlyozta, miközben a reumatológia kizárólag a mozgásszervi megbetegedésekkel foglalkozik, a rehabilitáció minden szakterületet érint, számos más szakterületen válhat szükségessé mintegy következő fázisként a rehabilitáció, legyen az kardiológia, neurológia, ortopédia, baleseti sebészet, plasztikai sebészet vagy éppen tüdőgyógyászat. A hozzájuk forduló páciensek nagy részét a mozgásszervi megbetegedések teszik ki, de egyéb bántalmakkal küszködő, például műtéten átesett vagy kéz-, lábtörés, plasztikai sebészeti beavatkozás, agyvérzés után rehabilitációra szoruló betegek is kérik a segítségüket. Kézrehabilitációra például nagyon jól fel van készülve a Dózsa György utcai klinika csapata. Ugyanakkor gyakoriak a vállproblémák, ugyanis a váll egy tökéletlen ízület, nagyon kis megerőltetésre begyullad, és nehezen gyógyul. – Az első és legfontosabb a pontos diagnózis megállapítása, ezért előzetesen a beteg, amikor bejön, találkozik a szakorvossal, és megkeressük a neki legmegfelelőbb, személyre szabott kezelést. Úgy nem engedem el a beteget, hogy el ne magyarázzam neki részletesen, mi a gondja, milyen kezelésre van szüksége, illetve az pontosan mivel jár – szögezte le a főorvos. 

– A mindennapok tapasztalata sajnos arra utal, hogy sok páciens csak azután fordul a klinikához, miután az ismerősök ajánlásai alapján a gyógyszertárban kapható gyulladáscsökkentőket, illetve megkérdőjelezhető hatékonyságú fájdalomcsillapítókat sorra kipróbálta. Sokan nincsenek tisztában azzal, hogy kísérletezés helyett fontos lenne mielőbb szakorvoshoz fordulni, hogy az a diagnózis és a társbetegségek figyelembevételével eldönthesse, mi a legmegfelelőbb, személyre szabott kezelés.

A szakorvos hangsúlyozta, a fizioterápia során a cél az, hogy a beteg visszakapja a mozgásképességét, mert abban van átmeneti vagy maradandó „akadályozottsága” vagy éppen „fogyatékossága”, fájdalmat érez vagy gyenge.

– Ha a mozgáskorlátozás oka a fájdalom, akkor fájdalomcsillapítással, ha ízületi merevség, akkor fellazítással, ha pedig izomvédekezés, akkor izomellazítással kezeljük, megfelelő feltételt teremtve, hogy a kinetoterápia során visszanyerje mozgását.

A módszert betege válogatja, például fellazításra a legjobb a paraffin, de vannak idősebb személyek, akik esetleg magas vérnyomással, érelmeszesedéssel küszködnek, így esetükben ellenjavalt. Vannak páciensek, akik súlyosabb fogyatékkal élnek, esetükben már az is jelentős eredménynek számít, ha a rehabilitációval el tudják érni, hogy önellátóvá váljanak. A klinikán megforduló páciensek körében leggyakoribbak a gerincoszloppal kapcsolatos bántalmak. Ezen betegek kezelésében hatékony az a városszinten legperformánsabb nyújtógép, amivel a Dr. Szász Rehab Center szakemberei dolgoznak. – Amerikai szakemberek észrevették, hogy összehasonlítva a gerincsérvműtét utáni és nyújtás utáni eredményeket, a nyújtás sokkal hatékonyabbnak bizonyult – mutatott rá dr. Szász János főorvos. Mint mondta, a nyújtás folyamata nem fájdalmas, ellenkezőleg, megkönnyebbülést érez utána a páciens. A nyújtógép szenzorokkal működik, érzékeli az izomösszehúzódást, amellyel a szervezet védekezik, és bármilyen probléma merül fel, a gép azonnal leáll. 

A gerincbántalmak kapcsán a szakember kifejtette, a fiatalkorban tapasztalt derék-, illetve hátfájás a helytelen testtartásból ered. Ellenben ha valaki rendszeresen, évente elmegy a tíznapos rehabilitációra, és ennek keretében fizioterápiás kezelésben is részesül, tünetmentessé tehető, megszüntethetők a panaszok. Gerincferdülés esetén a kezelés legfontosabb része a masszázs és a gyógytorna, megtanítják a pácienst a helyes testtartásra és azokra a gyakorlatokra, amelyeket otthon is kell végeznie, ugyanis a tíznapos torna sokat segít, de nem oldja meg a problémát.