2020. július 8., szerda

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

A találkozások ünnepe Gyulakután

Múlt héten rendezték meg a községnapok idei rendezvényeit Gyulakután, amit egyértelmű sikerként könyveltek el a zárösszegzésben. Mindennap ezrek fordultak meg a rendezvényeken.

Már a testvértelepülések küldöttségeinek csütörtöki fogadásán is sok gyulakutai gyűlt össze, pénteken pedig a Székelyudvarhelyen élő, gyulakutai születésű,többkötetes Dósa Zoltán író újabb munkájának bemutatására hívták a lakosságot, míg a község borászai a tizedik mustrát tartották:  borverseny iránt az idén volt a legnagyobb az érdeklődés, Gyulakutáról, Kelementelkéről és a testvértelepülés Tófejről harminc gazda harminchét bormintát tett le a zsűri asztalára. A péntek esti hivatalos megnyitón Varga József polgármester az ilyen rendezvények közösségformáló, összekapcsoló erejét hangsúlyozta, illetve azt, hogy az ilyen események is erősíthetik a szétszóródott magyarságban az összetartozás tudatát.

Minden évben tartalmas programokkal várja hazatérő gyermekeit és vendégeit Gyulakuta 

Fotók: Gligor Róbert László Az ezt követő koncerteken már több ezer ember szórakozott, Homonyik Sándor és Vikidál Gyula igazán nagyot alkotott, míg a Pesti Party Show Band szinte háromórás előadásán minden műfaj helyet kapott, így méltán nyerték el a közönség szívét, végül szó szerint hajnalba nyúló szabadtéri buli következett. A szombat reggeli ébresztő ugyancsak tetszett a lakosságnak, hiszen nem mindennapi látvány volt a községen végigvonuló fúvószenekar, a huszárok és néptáncosok, és a néhol az utcára kivonulók szórakoztatására előadott néptánc. A néptánckedvelőket délután is a színpad elé várták, ahol a helyi óvodások moderntánc-bemutatója után nyárádmenti, felcsíki, vajdaszentiványi, mezőségi, szilágysági, ördöngösfüzesi és mezőmadarasi táncrendet láthatott a közönség a Magyari Csilla Edit munkája nyomán megrendezett találkozón, ahol nemcsak a helyi Szivárvány négy korcsoportjának, hanem a balavásári Vásár fellépésének is tapsolhattak a jelenlévők. Ugyancsak hatalmas sikert arattak a zumbázók és őket követően a 4 S Street, Krisz Rudi, a Holdviola és az Ottawan esti koncertjei, és nem maradt el a látványos tűzijáték sem a jellegzetes tűzesővel. Vasárnap már de. 10 órakor gyülekeztek a templomkertben a fél évszázaddal ezelőtt konfirmáltak, s míg ők ünnepeltek, a központi parkban sportrendezvények zajlottak. Mindhárom napon térzene, a gyerekeknek ugrálók, hinta, „kicsi vonat”, légvár nyújtott szórakozást. Voltak sörsátrak, lacikonyhák, lángost, kürtőst is lehetett vásárolni, s a bóvli mellett találtunk búzaházi kézműves mézespogácsát is, és kaphatók voltak a kendi Rózsa Csaba levendulatermékei és a kebelei Cseh János szörpjei, lekvárjai is. Elismerik a teljesítményt

Szombat délutáni ünnepi köszöntőjében Varga József polgármester az életük egy új szakaszát kezdő diákokat, az egyetemet befejező és az életbe kilépő egyetemistákat, az ezüsthajú és aranyszívű nyugdíjasokat köszöntötte, illetve tisztelettel adózott az ősök előtt, akik itt letelepedtek, és templomokat, iskolát építettek utódaiknak.

A magyarországi Pétervására polgármestere, Eged István tizenhét év óta követi Gyulakuta fejlődését, így bizton jelentette ki, hogy a község jó kezekben van, míg Horváth Zoltán, Tófej elöljárója a közös múlt ismeretére, a jelen megélésére és a jövőépítésre hívta fel a figyelmet. A község fejlődését méltatta Gyulakuta szülötte, Császár Károly Zsolt szenátor is, majd Kulcsár-Rabocskai Levente lelkész szólt az egybegyűltekhez.

A délután folyamán díjátadásra is sor került a színpadon. A pénteki borverseny vándorserlegét a kelementelki Orbán Ottó és a tófeji Soós László tudhatja a magáénak, négy bor arany-, 12 ezüst-, 13 bronzminősítésben részesült. Idén is díjazták a színtízes tanulókat: a 6. osztályos László Mátyást, a 7. osztályos Antal Sára Pannát és Marton Tamás Attilát, az oklevél mellé mindegyiküknek pénzjutalom is járt.  Elismerést nyújtottak át a helyi Biró Krisztiánnak, aki nemrég Szófiában világbajnoki ezüstérmet szerzett szabadfogású birkózásban, továbbá László Mátyásnak, a Kinder labdarúgójának, aki nemcsak a 2006-os korosztály, hanem nemrég egy bukaresti olasz tehetségkutató legjobb focistája is lett.

Vikidál és Homonyik nagy tömeget mozgatott meg, de a többi koncert is ezreket csábított a színpad elé         Fotó: www.facebok.com/Takács Mózes


Csúcsponton

Varga József polgármester egyértelmű sikerként könyveli el az idei községnapokat: az előző években is elégedettek voltak a helyiek, de soha annyi pozitív visszajelzés nem érkezett, mint most. Ahogy bármelyik városban, úgy falvakon is szükség van a szórakozásra a mindennapi munka közepette, s egy ilyen rendezvény nélküli év olyan, mint egy pihenés nélküli utazás. Gyulakután is nagy igény mutatkozik erre, amely tulajdonképp a hazatérés, találkozás, pihenés, szórakozás és az újrakezdés ünnepe – összegzett lapunknak a község vezetője.