2022. október 5., szerda

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Először szerveztek ilyen tábort Székelybőben

Múlt héten Székelybőben kézművestábort tartottak a településen élő maroknyi gyerek számára. Kiderült, hogy hasonló foglalkozásokon még nem vettek részt, ezért minden percét élvezték és a továbbiakban is igénylik.


Első alkalommal vettek részt ilyen foglalkozáson a gyerekek,
 de nagyon ügyesek voltak, örömmel dolgoztak
  Fotó: Bői FórumA Székelybőért Egyesület által szervezett ötnapos táborba 15 gyerek jelentkezett, a legkisebb 7, a legnagyobb 17 éves volt. A korkülönbség ellenére mindenki megtalálta a helyét, nagyon jó csapat alakult ki. Első alkalommal rendeztek ilyen tábort a településen, a nemrég felújított művelődési otthonban megvan minden feltétel, meleg víz, világos, tágas termek, és mivel jó idő volt, a szabadban is sokat tartózkodhattak – mondta el lapunknak a táborvezető Papp Gyopár.

A gyerekek öt napon át délelőtt 10 és délután 6 óra között vettek részt a tevékenységeken: agyagoztak, üvegre, fára, kőre festettek, gipszet öntöttek, majd a gipszfigurákat dekupázstechnikával díszítették, a nemezelést is kipróbálták, s mindezek mellett sokat játszottak. Kiderült: az alig 80 fős település gyerekei még sohasem vettek részt hasonló kézműves-foglalkozásokon, ezért nagyon nyitottak voltak, mindent szerettek volna megtanulni, és ügyesen dolgoztak, az elvártnál jóval többet teljesítettek. Minden nap maradtak volna a foglalkozások után is, de erre nem volt lehetőség, mivel egyelőre nincsenek meg az ottalvós táborhoz szükséges feltételek. Ezért már eldöntötték, hogy jövő nyáron újból megszervezik, hosszabb időtartammal, ottalvósan, ha lesz rá lehetőség.

Akadtak olyan szülők, akiknek első nap fenntartásaik voltak, de második naptól minden gördülékenyen folyt, és csupa pozitív visszajelzés érkezett. Volt olyan szülő, aki annak örült a legjobban, hogy a sokat telefonozó, számítógépező gyereke néhány napra teljesen félretette ezeket az eszközöket, és csak a tevékenységekre, játékokra és a közösségre figyelt.

A látványtervező és pedagógus végzettségű marosvásárhelyi táborvezető elmondta: tavaly nyitott egy gyerekfoglalkoztató teret, ahol kézműves-tevékenységeket vezet és rajzot oktat, ezért érkezett a megkeresés és ötlet, hogy nem városi gyerekek számára is szervezzen tevékenységeket. Mivel már maga is tervezte, szívesen fogadta, örült az egyesület felkérésének.

A tábort szervező Székelybőért Egyesület elnöke elmondta: mivel egy ideje szünetel az évenkénti falunap Székelybőben, megszületett a gondolat, hogy a gyerekek számára nyári vakációs foglalkozásokat szervezzenek. Ismeri Papp Gyopár tevékenységét és rátermettségét, még a nyár elején egyeztetett vele erről, és a bői gyökerekkel rendelkező lány szívesen tett eleget a felkérésnek. Az egyesület a tagok adófelajánlásaiból és a rendszeres támogató Novaservice Kft. adományából ingyenessé tudta tenni a tábort, hogy minden bői gyereknek legyen esélye részt venni rajta – mondta el Szente Kinga elnök.