2019. május 27., hétfő

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Napközis programmal bővül március elején

a Gyulafehérvári Caritas marosvásárhelyi Teréz Anya Nappali Foglalkoztató Központjának kínálata. Az időskori elmagányosodás elleni védőbástyaként 2003-ban létrehozott központ új kezdeményezéséről, illetve az eddigi tevékenységekről Kiss Gyöngyi projektfelelős számolt be lapunknak.

– A központba járó időseink közül többen jelezték, hogy a nálunk eltöltött órákat leszámítva egész héten egyedül vannak. Ez adta a napközis program ötletét, amelynek célja, hogy testi, lelki, szellemi felüdülést nyújtson, illetve – ami kiemelten fontos – a kortársakkal való együttlét lehetőségével ajándékozza meg az időseket. A programot a március 4–8. között zajló nyílt héttel indítjuk, amikor is bárki betekintést nyerhet, illetve bekapcsolódhat a Mărăşti utca 13. szám alatti központ életébe. A megszokott tevékenységek – torna, angol és német nyelvóra, filmklub, kézműves klub, számítógép-kezelési tanfolyam, a Reménység csoport tematikus találkozói és az Örökzöldek römis együttlétei – mellett számos új foglalkozással készülünk, lesz társasjátékozás, illetve rendhagyó irodalomórát, zenefelismerős játékot, karaokét is felkínálunk. A nyílt héten három meghívott is eljön: egy néprajzos szakember a farsangi szokásokról mesél, lesz gyógytorna-bemutató és -előadás, egy pszichológus pedig az időskori lelki problémák megoldására nyújt javaslatokat.

Fotó: Nagy Tibor


– Milyen forgatókönyv szerint zajlik majd a napközis program?

– Minden hétköznap reggel 9 órától 13 óráig tartanak a tevékenységek. A napot rendszerint tornával kezdjük, majd kávé-, teaszünet következik, azután pedig napokra felosztva indulnak a különböző foglalkozások. A programot a résztvevők igényei szerint alakítjuk. Eddigi tapasztalataink szerint az idősek nyitottak az újra, és nem kizárólag „nyugdíjas” programokra vevők, például a karaokéban is örömüket lelhetik. A napközis foglalkozásokkal párhuzamosan az eddigi tevékenységeink is folytatódnak, így, akinek kedve tartja, azokba is bekapcsolódhat. Ha pedig valakiknek sakkozni támad kedvük, arra is biztosítunk lehetőséget. Nagyon szeretném, ha a programok között a népdaléneklés, nótázás is helyet kapna, ugyanis az éneklés az a tevékenység, amely az agy legtöbb részét megdolgoztatja, ráadásul dalolás közben nem lehet félni. Ha az idő tavasziasabbra fordul, számos kinti tevékenységet is szerveznénk, az időseink ugyanis nagyon szeretik a szabadtéri programokat. Ugyanakkor már tárgyaltunk a Nemzeti Színház közönségszervezőjével arról, hogy időnként egy-egy esti előadásra is elvihessük a társaságot. Tervezzük továbbá, hogy a napközis program résztvevőivel minden hónapban megünnepeljük a születés- és névnapokat.

– Jelenleg hányan vesznek részt a Teréz Anya Központ foglalkozásain? 

– Hozzávetőlegesen száz–százharminc tagunk van, decemberben és a nyári hónapokban valamivel kevesebb. Többségében nők járnak hozzánk, de néhány úriember is bekapcsolódott a központ életébe. Jó lenne, ha a napközis foglalkozásokra is minél több nyugdíjas férfi is ellátogatna.

Józsa Gerő 6–7 éve hetente egyszer rendszeresen részt vesz a központ tornaóráin. Más helyekre is jár mozogni, társasági életet élni, de a remek hangulat miatt itt érzi magát a legjobban.

Józsa Gerő


– Amióta nyugdíjas vagyok, sokkal elfoglaltabb lettem, mint korábban – jegyezte meg mosolyogva a 74 éves úriember, aki régebb a központ német- és angolóráira is járt, jelenleg pedig két egyházi kórusban is énekel.

Tanászi Erzsébet szintén „törzsvendégnek” számít a Teréz Anya Központban. 

– Régebb az angol nyelvórákon is részt vettem, a számítógépes tanfolyamra és a kézműves foglalkozásokra most is járok – mondta az ápolt, mosolygós hölgy. Erzsébet saját kezűleg horgolt lábbelivel ajándékozta meg a tornacsoportot, amelynek együttlétei után mindig úgy érzi, hogy megfiatalodott.

– Azért is szeretek ide járni, mert sokat viccelődünk, nevetünk, talán túl zajosak is vagyunk – tette hozzá derűsen a nyugdíjazása előtt kereskedőként dolgozó hölgy, aki mindig is fontosnak tartotta, hogy emberek vegyék körül, és tudjon a világban zajló eseményekről. Ezt az igényét a Teréz Anya Központ tökéletesen kielégíti.

Tanászi Erzsébet
Kapcsolódó cikkek: