2024. august 19., Monday

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Kérdések a katonai rendeletek kapcsán

A koronavírus-járvány megfékezése a cél

Az új típusú koronavírus-járvány megfékezése érdekében hozott megszorító intézkedések betartását célirányosan ellenőrzi az országos rendőrség, a csendőrség, a helyi rendőrség és a katonaság. Egyre több bírságról érkezik jelentés, a katonai rendeletek azonban nem mindig egyértelműek, ezért olvasóink kérésére megpróbáltunk tisztázni néhány kérdést. 

Az első katonai rendelet életbe lépése óta országszerte 200.000 alkalommal róttak ki büntetést mintegy hetvenmillió euró értékben, ezért sem árt betartani a rendeleteket, mivel jelentéktelennek tűnő kihágásokért is tetemes bírságokat szabhatnak ki. 

Az elmúlt hetekben elég gyakori volt a káosz, példának okáért a társállatokat sétáltatók számára elvileg lehetővé tették az egyéni nyilatkozat nélküli sétáltatást, a belügyminiszter által kihirdetett módosítást azonban azóta sem alkalmazzák, az ellenőrzések során kérik az egyéni felelősségvállalási nyilatkozat felmutatását. Egyébként a 65 év fölöttiek számára a 4. katonai rendeletbe iktatták a 20–21 óra közötti kutyasétáltatást, abban az időpontban elvileg nem szükséges az egyéni felelősségvállalási nyilatkozat. A kérdés csupán az, hogy erről van-e tudomása az ellenőrző szervek tagjainak is?

Az Országos Stratégiai Kommunikációs Csoporttól azokról a helyzetekről tájékozódtunk, amelyek az olvasóink (esetleg a bírságot kiszabók – sz. m.) számára sem egyértelműek. Amint elöljáróban kifejtették, a kevésbé sürgős, halasztható utazásokat azért tiltották meg, hogy csökkentsék a tünetmentes vírushordozó személyekkel való érintkezést, ezzel az intézkedéssel pedig a koronavírus-járvány terjedését késleltessék, ezért is szigorították a rendeleteket és emelték a bírságokat.

– Mi a teendője annak, aki 14 napig önkéntesen vállalt otthoni elkülönítést, és lejárt a két hét? – kérdezte egyik olvasónk.

– Amennyiben nem hatóság rendelte el az elkülönítést, bármikor elhagyhatja az otthonát, ha a katonai rendelet 3. és 4. pontjának feltételeit teljesíti. Vagyis halaszthatatlan orvosi ellátásra szorul, illetve kiskorú vagy idős, beteg, esetleg fogyatékos személy gondozásában kell segítenie, akárcsak egy családtag elhalálozása miatt. Abban az esetben, ha a hatóság rendelte el az otthoni elkülönítést, a két hét letelte után a közegészségügyi igazgatóságot (DSP) kell tájékoztatni az időszak leteltéről, a további esetleges utasításokat ez a hatóság adja ki.


Autójavító műhelyt és autómosót is felkereshetnek

– Autószervizbe vinném a járművet, megtehetem? – kérdezték.

– Az autójavító műhelyek tevékenységét, az autóalkatrészeket forgalmazó üzletek, a járművek képviseleti üzleteinek tevékenységét nem függesztették fel az eddig egymást váltó egyetlen katonai rendelettel sem, kivételt képeznek azok, amelyek a nagyáruházakban bérelnek helyiséget. Abban az esetben, ha olyan meghibásodás jelentkezik, amely a biztonságos közúti közlekedést veszélyezteti, az autójavító műhelybe, alkatrészforgalmazóhoz vagy képviseleti üzletbe is elmehet a jármű tulajdonosa. Hasonló esetben az egyéni felelősségvállalási nyilatkozat 2-es pontját kell bejelölni, amely a személyes szükségleti cikkek beszerzését célozza. Ha valaki alkatrészt vagy járművet vásárolt, az ezt bizonyító okiratot (számlát, szerződést, felhatalmazást stb.) is elkérhetik tőle az igazoltatás során.

– Felkereshetem-e az autómosót, ha tisztításra szorul a személyautóm?

– Ha a jármű tisztítása nem tűr halasztást, elvihető az autómosóba, de ebben az esetben is be kell tartani a katonai rendelet előírásait, ki kell tölteni az egyéni felelősségvállalási nyilatkozatot, a 2-es pontot bejelölve, amely a személyes szükségleti cikkek beszerzését célozza.

– Több száz kilométerre lévő vidéki szülői házunkba szeretne menni a család – férj, feleség és két kiskorú gyerek – a tavaszi munkálatok elvégzése végett. Mit kell bejelölni az egyéni felelősségvállalási nyilatkozatban? A távolság miatt lehetséges az utazás?

– Az eddig megjelent katonai rendeletek értelmében mezőgazdasági tevékenységek végzése céljával az országban bármekkora távolságra elutazhatnak. Ezt a kitételt azért foglalták a megszorító intézkedések közé, hogy a mezőgazdasági termelőket és azokat támogassák, akiknek fő jövedelemforrása a mezőgazdasági termelés. Ezt azonban nem lehet ürügyként felhasználni utazgatásokra mindazoknak, akiknek birtokában van egy adott terület, mivel a visszaélések miatt bírsággal lehet számolni. A nem sürgős utazásoknak az elkerülését azért vezették be, hogy a vírus terjedését megakadályozzák, és az emberek csak a valóban halaszthatatlan munkálatok elvégzése érdekében hagyják el az otthonukat.


Szakorvosi ellátás indokolt esetben

– A katonai rendeletek nyomán a kórházakban jelenleg csak a koronavírussal fertőzött emberekkel foglalkoznak. Mikor számíthatnak újra orvosi beavatkozásokra a sürgősen műtétre várók vagy az onkológiai kezelésre szorulók? 

– Az Országos Sürgősségi Szolgálat április 8-án közleményben magyarázta el a műtéti beavatkozások, kezelések és egészségügyi vizsgálatok felfüggesztésének elrendelését. Mint hangsúlyozták, az említett beavatkozások felfüggesztését nem lehet általánosan értelmezni, mivel a kezelőorvos által ajánlott vizsgálatok eredményének függvényében elvégezhetők. A tiltás nem vonatkozik a terhes nőkre, a daganatos megbetegedéssel kezelt betegekre, azokra, akik rendszeres ellenőrzésre kell jelentkezzenek a járóbeteg-rendelőkben, függetlenül attól, hogy állami vagy magánrendelőben kezelik őket. Következésképpen csak azokat az orvosi vizsgálatokat és kezeléseket függesztették fel, amelyek nem kötelező jellegűek és egy későbbi időpontban is elvégezhetők. A kezelés vagy beavatkozás elhalasztása a szakorvos véleményétől függ. Mindenik páciens egy egészségügyi iratcsomóval kell rendelkezzen, amelyből objektív módon kiderül az orvosi beavatkozás fontossága, akár kórházi beutalásról, akár járóbeteg-szakrendelésről van szó.


A nyilatkozat dátuma átírható

– Hol található az egyéni felelősségvállalási nyilatkozat formanyomtatvány? Kötelező papírformában felmutatni, vagy elegendő a telefonnal lefotózottat felmutatni? Mit tegyen az, akinek nincs internet-szolgáltatása?

– A 3. katonai rendelet előírásai szerint az egyéni felelősségvállalási nyilatkozatnak tartalmaznia kell a teljes nevet, a születési dátumot, a lakcímet, a távozás okát és a címet, a dátumot és az aláírást. Akár nyomtatott nyilatkozatot tölt ki, akár kézzel írja, a dátum és az aláírás nem hiányozhat. A kitöltött nyomtatványt akár le is fényképezhetik, és az ellenőrzés során azt mutathatják fel a hatóságoknak. A nyilatkozat modellje letölthető a belügyminisztérium honlapjáról a (https://www.mai.gov.ro/wp-content/uploads/2020/03/26MODEL-Declaratie-proprie-raspundere-2503.pdf), vagy a https://formular.sts.ro/ linkről.

– A vidéken élő idősebbeknek körülményes formanyomtatványhoz jutni és sokszorosítani, mivel a szaküzletek zárva tartanak. A dátum kijavításával újrahasználhatók-e a formanyomtatványok a gyakori orvosi kezelésre, üzletbe vagy gyógyszertárba tartva?

– Amennyiben az indok és az úti cél változatlan marad, a dátumot ki lehet javítani, a régit kihúzva újat írni, de fontos, hogy jól olvasható legyen az aktuális dátum. 


Engedmények a gazdálkodók számára

– Azok a 65 év fölöttiek, akik vidéken gazdálkodnak, és saját szükségletre termesztenek zöldséget, elhagyhatják-e a várost? Az egyetlen dokumentum, amellyel rendelkeznek, az a vidéki ház vagy terület tulajdonjogát bizonyító okirat.

– A 65 év fölöttiek a megszabott 11–13 óra közötti időintervallumon kívül is elhagyhatják lakhelyüket, amennyiben szakmai vagy mezőgazdasági tevékenységet végeznek. Ezt a kivételt is a mezőgazdasági termelés támogatása és azok érdekében vezették be, akik számára a gazdálkodás az egyetlen vagy a fő jövedelemforrás. Ez esetben sem használható ürügyként az utazgatás, amelyet bírsággal sújtanak, és az egyéni felelősségvállalási nyilatkozatot kitöltve fel kell mutatni egy esetleges ellenőrzésnél. 

– Karanténba kerülnek vagy otthoni elkülönítést vállalnak azok, akik a sárga veszélyzónából érkeznek, de az utóbbi 14 nap alatt egy vörös zónán is áthaladtak? A hatósági karantén az illető személy településén vagy abban a helységben található, ahová az országba való belépéskor érkezik?

– Az ország területére belépők esetében a hatóságok a saját felelősségre tett nyilatkozatok alapján döntik el, hogy milyen típusú elkülönítésben részesülnek. Mivel utólag ellenőrzik az információk valóságtartalmát, emlékeztetnek, hogy a hamis nyilatkozat bűnténynek számít. Március 24-étől a 3. katonai rendelet szerint minden külföldről érkező személy otthoni elkülönítésbe vagy karanténba kerül, függetlenül attól, hogy a vörös zónának nyilvánított országban hosszabb időt töltött el, vagy csupán áthaladt rajta. Az Országos Közegészségügyi Intézmény honlapján megtalálható azoknak az országoknak a listája, amelyeket vörös veszélyzónának nyilvánítottak, és az onnan érkezők 14 napos hatósági karanténba kerülnek. A karantén helyszínét a helyi hatóságok határozzák meg, és ugyanabban a megyében helyezik el, ahol a külföldről érkező személy lakhelye van.



Szünetel a gázszolgáltató ügyfélfogadása

Az E.ON Energie Románia gázszolgáltató a koronavírus terjedése miatt meghozott járványügyi intézkedések miatt múlt hónaptól felfüggesztette a pénztárak tevékenységét és az ügyfélfogadást. 

Az ügyfeleket felkérik, hogy információszerzésre vagy ügyintézésre használják az alternatív kommunikációs csatornákat. A fogyasztók otthonról online is kényelmesen megoldhatnak sok mindent az E.ON Myline révén. A telefonos szolgáltatás a call center 0800 800 900 vagy a 0800 800 366-os számain érhető el, ahol a Ioana néven bemutatkozó virtuális asszisztens a hét minden napján 24 órában egyszerű és gyors felvilágosítást nyújt a gáz- és villanyáram-számlákról. Ugyanakkor az E.ON-tanácsadók is telefonos felvilágosítást nyújthatnak hétfőtől péntekig 8–20 óra között.

 – Elektronikus úton a serviciiclienti@eon-romania.ro e-mail-címen lehet tájékoztatást kérni az ügyfélszolgálattól, az E.ON Myline pedig elektronikus kifizetési lehetőséget biztosít. Azok az ügyfelek, akiknek nincs Myline fiókjuk, az eon.ro/myline oldalon aktiválhatják.

– SMS-üzenetben a 0745-612-345-ös telefonszámra lehet küldeni a gázóra állását, igazolni a számla kifizetését, esetleg a hátralékról tájékozódni.

– Élő chatkapcsolatba lehet lépni az ügyintézőkkel a E.ON Myline fiókból vagy az E.ON Románia Facebook-oldaláról.

Az online szolgáltatásokról bővebben az eon.ro/servicii-online elérhetőségen lehet tájékozódni. A gázszolgáltató vállalat tiszteletben tartja a hatóságok által elrendelt óvintézkedéseket, és betartja ezeket a koronavírus-járvány terjedésének megfékezése érdekében. „Mindent megteszünk annak érdekében, hogy az elrendelt óvintézkedések ne legyenek hatással a szolgáltatás minőségére, ezért köszönjük megértésüket és felelősségteljes magatartásukat” – tájékoztatott az E.ON Energie Románia sajtóosztálya. 


Önkéntesek jelentkezését várják 

Telefonos segítő szolgálatot indít az RMDSZ Nőszervezete Erdély, Székelyföld és a Partium megyéiben, valamint a szórványmagyar közösségekben a Halljuk egymást! program keretében. A kezdeményezés célja, hogy megelőzzék a bezártság okozta elmagányosodást, és az egyedül élő idős embereket hiteles forrásból tájékoztassák. 

Ugyanakkor az, aki komolyabb problémákkal szembesül, de nem jelzi a hatóságoknak, vagy a szakembereknek, részesüljön hozzáértő segítségnyújtásban.

Az RMDSZ Nőszervezete elsősorban azoknak az időseknek a helyzetén szeretne könnyíteni, akiknek családja nem él itthon, vagy nem használnak számítógépet, internetet, esetleg nem értesülnek a helyi segítő lehetőségekről.

„Most rajtunk a sor, hogy visszaadjuk a törődést, és az idős emberekre odafigyeljünk. Ha szemtől szemben nem is tudunk, de legalább telefonon mellettük legyünk, biztassuk, támogassuk őket. Nagyon fontos, hogy pótoljuk azt a figyelmes, érdeklődő, barátságos hangot számukra, amely a kijárási tilalom idején az elszigeteltség miatt hiányzik a mindennapokból” – vallják a szervezők.

A program lényegét képező segítő beszélgetés nem minősül terápiás beszélgetésnek vagy lelkisegély-szolgálatnak. A cél a tájékoztatás, amely szakemberek által összeállított útmutató alapján történik. A projekt önkéntesei rendszeresen telefonálnak az ezt igénylő időseknek, akiket nemcsak meghallgatnak, de naprakész információkkal is ellátnak. Fontos, hogy minél több idős ember érezze: nincs egyedül, megoszthatja másokkal gondjait, meghallgatja őt valaki. A projekt első körben kilenc megyében indul.

Önkéntesek jelentkezését várják, akik szeretnének részt venni a projektben, és szívesen kapcsolatot teremtenek a szépkorúakkal. Jelentkezni online a Nőszervezet Facebook-oldalán is lehet. Azok az idősek, akik igénylik a szolgáltatást, Bogya Annánál, az RMDSZ Nőszervezete ügyvezető elnökénél jelentkezhetnek hétköznaponként 10-13 óra között a 0756-322-006-os telefonszámon. Amennyiben valaki ismer egyedül élő idős személyt, küldje el az illető nevét és telefonszámát üzenetben az RMDSZ Nőszervezetének Facebook-oldalára. A szervezet munkatársai gondoskodnak a további teendőkről. „Figyeljünk az idősekre! Itt az idő, hogy meghalljuk és meghallgassuk egymást!” – áll a közleményben. 

Ez a weboldal sütiket használ

A jobb szolgáltatás nyújtásának érdekében sütiket használunk. Az oldal jobb felhasználása érdekében kérjük, fogadja el a sütiket. További információ itt: Adatvédelmi tájékoztató