2020. május 30., szombat

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Ezernyi kutyaszépség megmérettetése

A marosvásárhelyi állatbarátok számára a szeptemberi hónap mindig tartogat egy különleges hétvégét, amikor szemet-szívet gyöngyörködtető látvány vár rájuk a Ligetben és a várban. 

Fotók: Nagy Tibor


A Maros Megyei Ebtenyésztők Egyesülete szervezésében idén 49. alkalommal mérettettek meg városunkban a „háziak” mellett több romániai városból és Európa számos országából, illetve a tengerentúlról érkezett négylábúak. 

A 14 éve Dracula Dog Show néven ismert nemzetközi kutyakiállításról ezúttal sem hiányoztak a különleges fajták, de természetesen jól ismert kedvencekkel is találkozhattak a Ligetbe látogatók.

Mint korábban hírt adtunk róla, a kétnapos szemlére rekordszámú nevezés érkezett, a nemzetközi zsűri ezernél több fajtatiszta egyedet értékelt, a két nap alatt összesen 4600 bíráskodásra került sor. Az érdeklődők két nemzetközi és négy hazai versenyen szurkolhattak a leginkább tetszésükre váló kutyaszépségeknek.

Szombat délelőtt a megszokott rendben zajlott a kifutókban a zsűrizés, a későbbi órákban sorra kerülő vagy a versenyen már túlesett ebek pedig a legnagyobb nyugalomban sziesztáztak vagy sétáltak a gazdikkal a liget fái alatt. Mindössze egy németjuhász-páros törte meg időnként területvédő ugatással a harmóniát. Rövid körsétánkon őket jobbnak láttuk elkerülni, a legtöbb versenyző azonban némi simogatás ellenében megengedte, hogy gazdájával, illetve felvezetőjével pár szót váltsunk.

Héra első versenye

A labradorok köztudottan a legbarátságosabb kutyafajtákhoz tartoznak, ez alól a marosvásárhelyi Bereczki Zoltán első ízben versenyző kutyusa, a 11 hónapos Héra sem kivétel. A szépséges kölyök engedelmesen várakozott, miközben gazdáját arról kérdeztük, hogyan készültek a megmérettetésre.

 – Mivel ez nem képességeket mérő verseny, az eb megjelenésén, illetve azon van a lényeg, hogy mennyire felel meg az eredeti fajtának. Fontos a jó kondíció, a fogak állapota. Különösebb felkészülésre nem volt szükség, mindössze arra igyekeztem odafigyelni, hogy a felvezetéskor hogyan követ – mondta Héra gazdája. A labradorkölyökről azt is megtudtuk, hogy az otthoni teret két kisebb testű kutyussal, egy csivavával és egy bichonnal osztja meg, továbbá két nem fajtatiszta, mentett kutyus is a lakó- és játszótársai közé tartozik.


A komondortenyésztő hitvallása

 – Magyar ember, magyar kutya – ez a jelmondata a szintén marosvásárhelyi Ballai Józsefnek, aki az egyedüli komondortenyésztő Romániában. Tenyészete jelenleg 12 egyedből áll, közülük egy hároméves többszörös bajnok szukát és egy két és fél éves, világszinten második, Európa-bajnok kant hozott versenyezni, a párost mind a hat versenybe beíratta. Beszélgetésünkkor az első megmérettetésen voltak túl, és az elvárásoknak megfelelően szerepeltek – tudtuk meg a tenyésztőtől, akit a fajta sajátosságairól, a tartással kapcsolatos tudnivalókról kérdeztünk.

 – A komondor az egyik legismertebb pásztorkutyafajta, eredeti feladata tehát a nyájőrzés volt, de urbanizálódott világunkban változott a szerepköre. A családi vagyont élete árán is védelmezi – mondta Ballai József, majd a fajta gondozása terén azt is kiemelte, hogy a hosszú szőrzetből elég naponta egy-egy tincset elsimítani, fésülni pedig nem szükséges. A komondor nem hullatja a szőrét, legfeljebb egy-egy tincset ejt el, amit könnyű észrevenni és eltakarítani. Mozgásigénye nem nagy, a napi sétának viszont nagyon örül – tette hozzá a négylábú szépségek eredeti létformáját öltözetével tükröző tenyésztő. 

Tizenéves felvezető

A versenyre felsorakozó felnőtt handlerek, azaz felvezetők sorában messziről feltűnt a 14 éves Korós Bálint. Az Egerből érkezett fiú egy barátja másfél éves drótszűrő német vizslájával vett részt a megmérettetésen. 

 – A szüleim foxterrier és ausztrál juhászkutyák tenyésztésével foglalkoznak, így én már kiskoromban megtanultam, hogyan kell kutyákat szépségversenyekre felkészíteni. Otthon naponta 4-5 kutyával gyakorolok, mindenikkel külön-külön egy-két órát. Jutalomfalatokkal szoktatom őket arra, hogyan kell szépen futni, megállni. A juhászkutyák szófogadóbbak, a terrierek viszont pörgősebbek, velük nehezebb dolgom van – mesélte Bálint, majd udvariasan elköszönt, mert indulnia kellett a kifutóhoz. 


Ördög a kifutóban

A marosvásárhelyi Székely Mihály sokadik versenyére hozta el a Devilként törzskönyvezett, ezért Ördög névre hallgató, szelíd drótszőrű tacskót. Az ötéves kutyusról megtudtuk, hogy romániai bajnok, és a mostani szemlének mind a hat versenyére beíratták.

 – Nem igényel sajátos ellátást, és jól elfér egy tömbházlakásban. Csak szeretni kell – jegyezte meg mosolyogva a kutyatartó, akinek Ördögön kívül nincs más négylábú kedvence.

Szocializálódó óriáskölykök

A kolozsvári Pojar Sorin közép-ázsiai juhászkutyáival több szemlén részt vett már, most azonban nem versenyezni jött Marosvásárhelyre, hanem azért, hogy ebtartó barátaival találkozzon. Tizennégy egyedes tenyészetéből két 2 és fél éves kant hozott „szocializálódni” a Ligetbe, mindketten korábbi versenyeken kitűnő minősítéseket kaptak.

 – Anyagilag nem jelent extrém kiadást ennek a fajtának a tartása, a legnagyobb befektetés nem a pénz, hanem a rájuk szánt idő. Főleg a növekedési időszakban igényelnek rengeteg mozgást, és őrző-védő fajtáról lévén szó, a biztonsági intézkedésekre is oda kell figyelni – tudtuk meg a tenyésztőtől.


A franciák jól érezték magukat

Mint előzetes tudósításunkban is említettük, az idei szemlén 33 ország képviseltetett. Egy Franciaországból érkezett pár első alkalommal hozta el a Ligetbe korábbi versenyeken bajnoki címet szerzett kan rottweilerét. Az angol nyelvet törve, de annál nagyobb lelkesedéssel nyilatkoztak a marosvásárhelyi szemléről, azt mondták, elégedettek az itteni körülményekkel, majd többször is elismételték, mennyire rokonszenvesek a marosvásárhelyi emberek.

A szombati versenyek után – a korábbi évek forgatókönyve szerint – a fajtagyőztesek díjazására a vár előtti téren került sor. Itt zajlott a marosvásárhelyi kutyakiállítás védjegyéhez, a Dracula Dog Show-hoz kapcsolódó látványos műsor is. Vasárnap délelőtt a Ligetben folytatódott a verseny, majd a délutáni órákban szedelőzködtek, és négylábú szépségeikkel hazaindultak a 49. marosvásárhelyi kutyakiállítás résztvevői.