2022. augusztus 17., szerda

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

A Kubala95 emlékév alkalmából bemutatták Budapesten Varró Krisztián Kubala című könyvét, amely Kubala Lászlóról, az 1950-es évek világklasszis csatáráról, a Barcelona labdarúgócsapatának legendás játékosáról szól.

Kovács Barnabás barcelonai főkonzul, a Kubala95 emlékév kezdeményezője elmondta, hogy az emlékév folytatása annak a többéves eseménysorozatnak, amely az FC Barcelonában megfordult magyar labdarúgóknak – Kubalának, Kocsis Sándornak és Czibor Zoltánnak – állított emléket. Kubala László idén ünnepelné 95. születésnapját, amely ugyan nem kerek évforduló, de a koronavírus-járvány és az orosz-ukrán háború arra sarkallta őket, hogy ne várják meg a 100. évfordulót – tette hozzá.

Varró Krisztán ügyész, a könyv szerzője elmondta, hogy gyermekkora óra minden érdekli, ami a futballal kapcsolatos, Kubala László azonban egyetemistaként kezdte őt foglalkoztatni. Kubala Lászlónak futballistaként és emberként is példátlan életútja volt rengeteg érdekes fordulattal, ez inspirálta a könyv megírására – emelte ki a szerző.

A rendezvényen részleteket mutattak be Kocsis Tibor Magyarok a Barcáért című filmjéből.


Molinó Kubala László fotójával a labdarúgó születésének 95. évfordulója alkalmából rendezett kiállításon a Fáy utcai Vasas-edzőcsarnok aulájában 2022. június 11-én. A legendás labdarúgó emlékére rendezett tárlat egy hónapon át látogatható. Fotó: MTI/Illyés TiborÉletútja

Kubala László 1927-ben Budapesten született. Az élvonalban 1945-ben a Ferencvárosban mutatkozott be. 1946-ban a katonai szolgálat elől Csehszlovákiába ment, ahol szlovák felmenőire való tekintettel megkapta az állampolgárságot, és a Slovan Pozsony játékosa lett. 1948-ban visszatért Magyarországra, és a Vasasba igazolt. A kiépülő diktatúra elől 1949-ben Olaszországba disszidált, ahol szerepelt a Hungária néven kinti magyarokból összeverbuválódott csapatban. Ekkor figyelt fel rá az FC Barcelona, amely 1951-ben szerződtette. A Barcával kétszer nyert Vásárvárosok Kupáját (VVK) – az UEFA-kupa jogelődjét –, négyszer spanyol bajnokságot, hatszor pedig Spanyol Kupát. Játéka kedvéért több száz kilométerről is érkeztek nézők a Barcelona mérkőzéseire, az érdeklődés olyan hatalmassá vált, hogy emiatt megépítették a csapat jelenlegi stadionját, a Camp Nou-t. 1961-ben már edzőként vezette a VVK döntőjébe a katalán gárdát, majd 1969-től 1980-ig szövetségi kapitányként irányította a spanyol válogatottat. A világon ő az egyetlen, aki három válogatottban is szerepelt: a csehszlovákban hatszor, a magyarban háromszor, a spanyolban 19-szer.

Kubala László 74 évesen hunyt el egy barcelonai kórházban. Az FC Barcelona szurkolói 1999-ben őt választották a klub történetének legjobb labdarúgójává. Életnagyságú szobra áll a Camp Nou előtt.