2022. augusztus 17., szerda

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

A sors úgy hozta, hogy a csíkszeredai Székelyföldi Labdarúgó Akadémiától anyagilag is függő két alközpont között dől el az idén, hogy melyik jut a 3. ligába. Ami azt is jelenti, hogy bármelyik is lenne a feljutó, fejlődési lehetőségei korlátozottak, nem versenghet az akadémia zászlósklubjának számító FK Csíkszeredával.

Marosvásárhely szégyene, hogy önmaga jogán képtelen egy csapatot kiállítani, de hát pillanatnyilag a legjobb helyi labdarúgók az ACS-ben szerepelnek, és ez meg is látszott a mérkőzésen, mert a házigazda könnyedén nyerte az osztályozó 1. menetét. A 4-1-es végeredmény nem mutatja a két csapat közötti különbséget, a négy gól mellett az ACS számtalan hatalmas lehetőséget kihagyott, míg az ellenfélnek a gólon kívül még két helyzete volt a 90 perc alatt.

Az ACS Marosvásárhely már a 4. percben vezetéshez jutott, Gliga ugrott ki a lazán védekező gyergyói játékosok közül, és laposan elgurította a labdát Paltán mellett. Miután legalább három ordító lehetőséget kihagyott, a 44. percben Bujor növelte a különbséget, aki formaságot teljesített a kapu torkából a bal oldalt a védők mögé kerülő Caliani passzából.

A második félidőben Moldován Tamás növelte a hazai gólok számát, lefutotta a bal oldalon a védőjét, és laposan a hosszú sarokba gurított. A negyedik találat Ghirca nevéhez fűződik, ő a mélyről érkezve a 11-es pont tájékáról vágta a bal felsőbe a labdát. A gyergyószentmiklósiak a 88. percben szépítettek egy ártatlannak tűnő ellentámadásból. Negruţa blokkolta elsőre Tankó Leventét, de a labda a csatárról visszapattanva a hálóban kötött ki.

A visszavágót szombaton fél hattól Gyergyószentmiklóson rendezik.

Jegyzőkönyv

Labdarúgó-osztályozó a 3. ligába jutásért, első menet: ACS Marosvásárhely–Gyergyószentmiklósi VSK 4-1 (2-0)

Víkendtelepi labdarúgópálya, 2000 néző. Vezették: Adrian Ţiţii (Kiscsűr) – Emeric Tocai (Nagyszeben), Costel Prodan (Nagydisznód). Ellenőrök: Bogdan Dragoş (Fogaras), Melian Nădăşan (Cege).

ACS Marosvásárhely: Negruţa – Mihály (87. Bakó), Oprea, Ungur, Szilágyi, Csala, Moldován Tamás, A. Moldovan (64. Ghirca), Gliga, Caliani (64. Csegöldi), Bujor (64. Dudás).

Gyergyószentmiklós: Paltán – Sándor, Maximiuc, Tankó E., Ungureanu, Ţepeş, Covrig (68. Nagy Zs.), Méhes, Czimbalmos (60. Berecz), Tankó L., Vékás.

Gól: Gliga (4.), Bujor (42.), Moldován T. (57.), Ghirca (68.), illetve Tankó L. (88.).

Sárga lap: Csala (7.), Szilágyi (70.), Oprea (76.), illetve Covrig (24.), Tankó L. (85.).

Eredményjelző:

A 3. ligába jutásért kiírt selejtezők első meneteinek eredményei:

Viitorul Dărăbani (Botoşani)–Flacăra Erbiceni (Iaşi) 5-0, Juniorul Suceava (Suceava)–Speranţa Răuceşti (Neamţ) 0-0, Sportul Oneşti (Bákó)–Rapid Brodoc (Vaslui) 3-3, Zsibói Rapid (Szilágy)–Máramarosszigeti CSM (Máramaros) 0-3, Borsi Viitorul (Bihar)–Majori Silvicultorul (Beszterce-Naszód) 0-3 (Bors visszalépett), Supporter 2.0 (Kolozs)–Nagykárolyi Victoria (Szatmár) 1-1, ACS Marosvásárhely (Maros)–Gyergyószentmiklósi VSK (Hargita) 4-1, Zernyesti Olimpic (Brassó)–Nagyszebeni Inter Stars (Szeben) 1-1, Gyulafehérvári CSU (Fehér)–Baróti VSK (Kovászna) 11-2, Buziási Phoenix (Temes)–CSO Turceni (Gorj) 2-0, Borosjenői ACB (Arad)–Recolta Dănceu (Mehedinţi) 5-0, Hátszegi Retezatul (Hunyad)–Karánsebesi Magica Balta (Krassó-Szörény) 4-1, Oltul Curtişoara (Olt)–Cozia Călimăneşti (Vâlcea) 3-1, Dunărea Turris Turnu-Măgurele (Teleorman)–Roberto Ziduri (Dâmboviţa) 1-0, Dunărea Calafat (Dolj)–CS Rucăr (Argeş) 1-1, CS Glina (Ilfov)–CS Amara (Ialomiţa) 3-2, CS Păuleşti (Prahova)–Victoria Adunaţii Copăceni (Giurgiu) 0-1, Venus Independenţa (Călăraşi)–CS Dinamo Bukarest 2-3, Voinţa Limpeziş (Buzău)–Victoria Gugeşti (Vrancea) 5-2, Victoria Traian (Brăila)–Unirea Braniştea (Galac) 2-1, Viitorul Murighiol (Tulcea)–Gloria Băneasa (Konstanca) 0-3 (Murighiol nem teljesíti a részvételi követelményeket).