2022. december 2., péntek

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

A Ferencváros hazai pályán 5-1-re legyőzte a kazah Tobolt a labdarúgó Bajnokok Ligája-selejtező első fordulójának szerdai visszavágóján, így 5-1-es összesítéssel továbbjutott.

A múlt heti gól nélküli első felvonás után a Ferencváros azonnal egyértelművé tette, hogy mielőbb el akarja dönteni a párharcot. Az első percben ugyan a keresztléc még megmentette a Tobolt, de nem sokkal később Traoré fejjel már nem hibázott. A folytatásban is nyomasztó fölényben futballozott a magyar bajnok, amely bő húsz perc alatt háromgólos előnyt dolgozott ki, igaz, a harmadik találatra azonnal érkezett válasz a kazahoktól. Ez sem szegte kedvét a nagy lendülettel és elszántsággal játszó FTC-nek, amely akár öt-hat góllal is vezethetett volna a szünetben, ha kicsit élesebbek és koncentráltabbak a csatárai.

A folytatásra valamelyest visszavett a tempóból a hazai csapat, ez pedig lehetőséget teremtett a vendégakciókra. A Tobol szimpatikusan küzdött és próbálkozott rendületlenül, volt is néhány helyzete a kissé bizonytalan ferencvárosi védelemnek köszönhetően, de csak lesgólt szerzett, így a magyar továbbjutás egy pillanatra sem forgott veszélyben. Az FTC-nek is megvoltak a maga lehetőségei a második félidőben, ezek közül kettőt értékesített, amivel rendkívül magabiztosan lépett a következő körbe, ahol a szlovák Slovan Pozsony vár rá.

A főtáblára kerüléshez még három párharcot kell megnyerni.

A ferencvárosi Adama Traoré (j4) egyik gólja

Fotó: MTI/Kovács Tamás


Mestermérleg

* Sztanyiszlav Csercseszov (FTC): „Határozottan és agresszíven futballoztunk az elejétől kezdve, ahogy azt terveztük. Jó egyéni teljesítmények is kellettek ehhez a magabiztos sikerhez. Ilyen meccs után nincs okom az elégedetlenségre. Következő ellenfelünk a Slovan, amelynek elemeznünk kell a játékát. Hallottam a két csapat közös múltjáról (1992-ben, a Ferencváros szlovákiai vendégjátéka alkalmával magyar szurkolókat vertek a szlovák biztonságiak – a szerk.). Reménykedem, hogy a múltban történtek nem befolyásolják negatívan a mostani párharcot.”

* Alekszandr Moszkalenko (Tobol): „A jobb csapat jutott tovább, valószínűleg az első kör legjobbja. Megpecsételte a sorsunkat az első húsz perc, amelyet elrontottunk.”


Jegyzőkönyv

Labdarúgó Bajnokok Ligája, selejtező, 1. forduló, visszavágó: Ferencvárosi TC – Tobol Kosztanaj (kazah) 5-1 (3-1). Továbbjutott: a Ferencvárosi TC 5-1-es összesítéssel.

Budapest, Groupama Aréna, 17.347 néző, vezette: Jakubik (lengyel).

Gólszerzők: Traoré (4., 17.), Laidouni (21.), Bassey (74., 90+1.), illetve Szergejev (23.).

Kiállítva: Muzsikov (81.).

Sárga lap: Kovacevic (56.), illetve Muzsikov (78., 81.).

Ferencvárosi TC: Dibusz – Wingo, S. Mmaee, Kovacevic (83. Knoester), Civic – Laidouni, Zachariassen (83. Mercier), Esiti (76. Loncar) – Tokmac (69. Auzqui), Boli (69. Bassey), Traoré.

Tobol Kosztanaj: Mokin – Kajrov, Malij, Tomasevic, Amanovic – Tagibergen, Jovancic, Zsarinbetov (68. Muzsikov) – Tosic (78. Zsakszilikov), Szergejev (75. Deble), Brigido (75. Vukadinovic).