2022. augusztus 12., péntek

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Covid-tesztelés az iskolákban

Mint ismeretes, a napokban juttatják el a romániai oktatási intézményekhez azokat a teszteket, amelyekkel az iskolákban ellenőrizhetik a diákokat a koronavírus-járvány megelőzéséért. Az egészségügyi és az oktatási minisztériumok által kidolgozott módszer azonban vitát váltott ki több iskolában. Nemrég Kerelőszentpálon jártunk, ahol Kedei Előd iskolaigazgatót kérdeztük, miként szervezik meg a kötelező vizsgálatot. 

Az igazgató elmondta, számukra elég ködösek a rendelkezések. A diáklétszámnak megfelelően kértek teszteket. A községben összesen 616 gyerek jár az oktatási intézményekbe, közülük 177 óvodás, 270 elemi iskolás, a többi az általános iskola felső tagozatára jár. 74 alkalmazottjuk van, ebből 63 tanár, a többi az adminisztratív személyzet. A legnagyobb gond, hogy nincs iskolaorvos és asszisztens. Ha lenne iskolaorvos, akkor is lehetetlen 616 gyereket négy helyiségben tesztelni egy óra alatt. A tanárokat nem kötelezhetik erre, mert a tesztelés nem szerepel a munkaköri leírásban, így jogilag nem lehet követelni, hogy elvégezzék ezt a feladatot. Vannak olyan tanárok, akik egyszerűen kijelentették, hogy nekik nincs „gusztusuk” elvégezni a nyáltesztet, már a látványtól rosszul vannak. Ugyanakkor mások a fertőzésveszély miatt is óvakodnak ettől. Amennyiben mégis bevállalnák a tanárok, akkor a tesztelési idő az oktatás rovására történne, gyakorlatilag értékes perceket venne el az órákból, ezért a tananyag leadásának időszaka is eltolódik. Egy másik gond, ami felmerült, hogy az eljárás szerint a diákok a tesztelés előtt egy órával nem szabad egyenek és igyanak, mert ez is befolyásolhatja a mintavételt. Ki biztosítja azt, hogy ezt a követelményt betartják a gyerekek, főleg a kisebbek. 

Így, amennyiben evés előtt kell tesztelni, logikusabb lenne, ha ezzel otthon a szülők foglalkoznának. Kérdés az, hogy ebben a felgyorsuló időben, amikor a szülők nagy része reggel elrohan a munkába, lesz-e erre idő, türelem és kedv, hogy elvégezzék? Ha igen, akkor a következő lépés az, hogy a szülőnek hivatalosan is jelentenie kell az eredményt. Ilyen bonyolult körülmények között nem biztos, hogy egyáltalán elvégzik a tesztet. Mi több, az emberek hajlamosak ferdíteni, hiszen könnyű jelenteni azt, hogy elvégezték a tesztet, és ennek eredménye negatív. Talán még akkor is, ha nem így van. És akkor nagy a veszélye annak, hogy fertőzött gyereket engednek el az iskolába. Ebben az esetben ki a felelős? 

Ha az iskolában történik a tesztelés, akkor az eredményeket összesíteni kell, számítógépbe írni, majd elküldeni a közegészségügyi igazgatósághoz. Az sem világos, hogy kinek a hatásköre a nyilvántartást végezni, továbbítani. Az adminisztrációs munka, amennyiben ezzel is a tanárok, osztályfőnökök kell foglalkozzanak, újabb időveszteség az oktatás kárára – mondta az igazgató, majd hozzátette: a kerelőszentpáli iskola diákjainak 60 százaléka szociálisan hátrányos helyzetű (roma) környezetből származik, ami újabb kérdéseket vet fel az otthoni teszteléssel kapcsolatosan. 

Kedei Előd szerint logisztikai szempontból az lenne a megfelelő, ha szúrópróbaszerűen tesztelnék időnként az osztályokat, az iskola döntése alapján, hiszen lehet követni azt, hogy adott esetben melyik osztályba járnak „influenza” miatt kevesebben. Talán az első kézzelfogható lépés lenne a zöldigazolvány alkalmazása a diákok körében is, illetve az oktatásban dolgozók 100%-os oltottsága. 

Sajnos a hatóságokra nem lehet számítani – tette hozzá az igazgató, majd elmondta: azt ígérték az oktatási minisztériumban, hogy ingyenes védőmaszkokat juttatnak el az iskolákba, de ezek a lassan két éve tartó járvány ideje alatt még nem érkeztek meg a kerelőszentpáli iskolába. Ez mindent elmond a hatósági intézkedések és gyakorlati kivitelezés közötti kapcsolatról. Úgy tűnik, hogy most is „átdobták a döglött macskát a kerítésen…” – mondta az igazgató, majd hozzátette: mindenképpen megtesznek mindent azért, hogy fizikai jelenléttel tartsák meg az órákat, mert az online oktatás vidéki iskolában majdhogynem az oktatás csődje.