2022. szeptember 24., szombat

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

A székelyföldi és erdélyi klubok képviselőinek és jelöltjeinek kizárásával tartotta tisztújítását múlt héten, csütörtökön a Román Jégkorongszövetség (FRHG). A küldöttgyűlésen azért nem kaptak szavazati jogot az említett sportszervezetek, mert a szövetség vezetői úgy találták, hogy e kluboknak adósságuk van a szövetség felé.

A küldöttgyűlés szavazati jogot kapott résztvevői újabb elnöki mandátumot szavaztak Alexandru Halaucának. Az erdélyi klubok közös elnökjelöltjének, a Székelyföldi Jégkorong Akadémiát vezető Nagy Attilának a jelöltségét formai okokra hivatkozva már korábban elutasította a szövetség elnöksége.

Nagy Attila az MTI-nek elmondta: a román első osztályú bajnokságban szereplő nyolc klub közül csupán a két bukaresti és a galaci klub képviselői kaptak szavazati jogot a küldöttgyűlésen. A bajnokság erejét képviselő négy székelyföldi és egy brassói klub képviselői vélt adósság miatt nem szavazhattak. Néhány hónappal ezelőtt ugyanis a szövetség nagy összegű bírságot rótt ki az erdélyi klubokra, többnyire azért, mert nem küldték be időben a koronavírus-járvány miatt megkövetelt testhőmérséklet-mérések statisztikáit. A székelyföldi klubok előbb fellebbeztek, majd a bírságok bírósági érvénytelenítését mérlegelték, de miután látták, hogy a szövetség vezetése ettől teszi függővé a küldöttgyűlésen való részvételüket, ki is fizették a tartozást. Nagy Attila sérelmezte, hogy annak ellenére sem szavazhattak, hogy a küldöttgyűlés előtti napon már minden tartozást megtérítettek a székelyföldi klubok.

Felháborítónak találta ugyanakkor, hogy Erste ligás kluboktól, nagy múltú, utánpótlás-nevelést folytató egyesületektől vették el a szavazati jogot, és csak papíron létező szervezetek képviselői döntöttek a szövetség vezetőtestületeiről, egyben a sportág jövőjéről. Hozzátette: ezt nem hagyhatják annyiban. Azzal érzékeltette a székelyföldi sportolók erejét a román jégkorongsportban, hogy megjegyezte: a román válogatottakban a honosított játékosokat leszámítva a játékosok kilencven százalékát a székelyföldi klubok nevelték.

Nagy Attila az MTI-nek adott nyilatkozatában kifogásolta a küldöttgyűlés döntéseit. Kijelentette: a bíróságon kérik majd ezek érvénytelenítését. 


Miért utasították el Nagy Attila jelöltségét?

Nagy Attila szeptember elején tudatta, hogy a székelyföldi klubok felkérésére és jó néhány Székelyföldön kívüli egyesület támogatásával megpályázza a Román Jégkorongszövetség elnöki tisztségét. Bejelentette, hogy céljának tekinti a székelyföldi utánpótlás-nevelési, valamint sportszervezési modell kiterjesztését az egész országra.

Az FRHG szeptember 6-án a honlapján már azt közölte, hogy a szövetségi iroda elutasított 18 jelölést (közöttük a Nagy Attiláét) a szövetség különböző vezetői tisztségeire, ezeket ugyanis a határidő lejárta után iktatták a szövetségnél. Ezek a székelyföldi klubok jelölései voltak a szövetség különböző vezető tisztségeire. Nagy Attila szerint a szabályzat azt írja elő, hogy 15 nappal a küldöttgyűlés előtt kell benyújtani a jelöléseket, ők pedig – jogászokkal tanácskozva – augusztus 31-én iktatták a jelölti dossziékat a mostani, szeptember 15-i választásra. Így betartották a határidőt.

Szeptember 7-én az FRHG újabb okot is közölt a székelyföldi jelöltek kizárására. Mint felsorolta: az elmúlt idényben 25 klub csapatai játszottak a különböző szintű romániai bajnokságokban. Ezek közül azonban csak 13-nak nincsen adóssága a szövetség felé, így ezek rendelkezhetnek jelölési és szavazati joggal a küldöttgyűlésen. A 13 klub mellett (melyek közül hiányoztak a román bajnokságot egy évtizede uraló csíkszeredai, brassói, gyergyószentmiklósi csapatok) öt megye jégkorong-egyesületének is szavazati jogot biztosítottak.


A székelyföldi klubok részt vehetnek az Erste Ligában

A választás után megalakult elnökség megadta az Erste ligás részvételi jogot az SC Csíkszeredának, a Gyergyói HK-nak és a Corona Brassónak. Az elnökség jóváhagyta továbbá a Székelyföldi Jégkorong Akadémia utánpótlás-csapatainak a részvételét a magyar és a nemzetközi korosztályos bajnokságokban, és a Gyergyószentmiklósi Fox Hockey női csapatának a részvételét a magyar bajnokságban.