2022. október 5., szerda

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Gyengén játszott az aradi UTA elleni hazai mérkőzésen a sepsiszentgyörgyi Sepsi OSK a szuperliga 4. fordulójában, és csak egy vérszegény gól nélküli döntetlent ért el. Erre nem lehet mentség, hogy az első félidő végén a videóbíró mélyen hallgatott arról, hogy Tudoriét Batha az ötösön visszarántotta. Túloldalt viszont Niczuly legalább három nagy védést mutatott be, Golofca pedig a gólvonalról mentett. Úgy tűnik, kísért a múlt, az előző idényt a csapat szintén véget nem érőnek tűnő döntetlenek sorozatával kezdte.

Az európai kupasorozat miatt a fél kezdőcsapatot megváltoztatta Bergodi, és az, hogy a védelem tengelyéből hiányzott Mitrea és Bălaşa is, szinte megbosszulta magát. Igaz, utóbbit a melegítés után kellett cserélni. A védelem többször bizonytalankodott a mérkőzés során, mindjárt az első percben került nagyon könnyen lövőhelyzetbe Postolachi, akinek a hosszú sarokra tartó labdáját Niczuly szögletre tolta. Ezt követően a Sepsi OSK telepedett rá a labdára, ám a középpályáról hiányzott az az ember, aki minőségi indításokra lett volna képes, így legfeljebb Dumitrescu lövését említhetjük helyzetként a 12. percben, akinek a labdája egy védőn irányt változtatva szögletre pattant. Az OSK egyébként megszámlálhatatlan szögletet végezhetett el a meccsen, de egyetlen veszélyes szituációt sem hozott össze belőle. A félidő hosszabbításában mégis büntetőt érdemelt volna. Batha a karjánál fogva visszarántotta az ötösön a labdára rajtoló Tudoriét. Lehet, hogy ez élőben nehezen volt látható, de most sem értjük, hogy miért nem nézték vissza az esetet, hisz erre találták ki a videóbírót. Számunkra egyértelműnek tűnt a szabálytalanság az ismétlésen, a videószobából azonban nagyon gyorsan továbbengedték a meccset.

A második félidő egy újabb nagy UTA-helyzettel indult, Postolachi fejesét azonban Niczuly megfogta, míg túloldalt a 61. percben Damaşcan lódult meg a bal oldalon, belőtt labdájáról azonban Tudorie lemaradt a hosszú saroknál. A 64-65. percekben mindkét csapat hármat-hármat cserélt, azonban ez az UTA-nak hozott inkább vérfrissítést, és a 72. percben hajmeresztő védelmi bakisorozatot és egy Niczuly-reflexet követően szerencsével menekült meg a szentgyörgyi kapu, egy perccel később pedig Hoxhallari labdáját Golofca mentette a gólvonalról. A játékszer Casciniről visszpattanva ismét a kapu sarka felé tartott, ahonnan Golofca másodjára is kivágta.

A Sepsi OSK számára kedvező helyzetet teremtett, hogy a 79. percben Dobrescu begyűjtötte a második sárgáját, ám a 85. percben Golofca lövésébe belepiszkáló Hoxhallari milliméterekkel küldte saját kapuja mellé, a 87. percben Bărbuţ pedig két csel után 16 méterről fölé küldte.

A szuperligadöntő óta meccsről meccsre mintha egyre hanyatló formában játszana a szentgyörgyi csapat, mintha nem tudott volna dönteni arról, hogy mi a fontosabb: csütörtökön megpróbálni megkísérelni a lehetetlent, és továbbjutni Stockholmban a Djurgården ellen, vagy teljes egészében a bajnokságra összpontosítani. Utóbbiban ismét lehetetlen időpontban, vasárnap fél kettőtől programálta a liga a szentgyörgyi csapatot, az FC Voluntari otthonában.


Jegyzőkönyv

Labdarúgó szuperliga, 4. forduló: Sepsi OSK–Aradi UTA 0-0

Sepsi OSK stadion. Vezették: Rareş Vidican (Szatmárnémeti) – Alexandru Cerei (Kolozsvár), Adrian Vornicu (Jászvásár). Tartalék: Cristina Trandafir (Bukarest). Ellenőr: Eduard Dumitrescu (Piteşti). Videóbíró: Horaţiu Feşnic (Kolozsvár). Segéd videóbíró: Alexandru Vodă (Gyulafehérvár).

OSK: Niczuly – Dimitrov, Ciobotariu, Ňinaj, Dumitrescu (84. Ispas), Rodriguez (55. Aganović), Păun, Matei, Ion Gheorghe (65. Golofca), Tudorie (65. Rondón), Damaşcan (65. Bărbuţ). 

UTA: Iacob – Vukčević, Benga (57. Hoxhallari), Chindriş, Dobrescu, Cascini, Batha, Şteau (64. Isac), Fl. Matei (64. Stahl), Otele (56. Jobello), Postolachi (64. Keserü).

Sárga lap: Ňinaj (68.), Bărbuţ (89.), illetve Batha (25.), Dobrescu (58.), Cascini (83.).

Piros lap: Dobrescu (79.)


A labdarúgó szuperliga, 4. fordulójának eredményei: Kolozsvári U – Petrolul Ploieşti 0-1, CS Mioveni – FCSB 1-1, Bukaresti Rapid – FC Argeş Piteşti 2-1, Sepsi OSK – Aradi UTA 0-0, Chindia Târgovişte – Kolozsvári CFR 0-2, FCU Craiova 1948 – CSU Craiova 1-2. FC Botoşani – Konstancai Farul és Nagyszebeni Hermannstadt – FC Voluntari lapzárta után.