2020. július 4., szombat

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

A dicsőszentmártoni Kökényes néptáncegyüttes, az Alsó-Kis-Küküllő menti Magyar Ifjúság Szövetsége (ALKISZ) és a Traian Állami Főgimnázium 2011. november 5-6. között immár ötödik alkalommal szervezi meg Dicsőszentmártonban a Kiöntött a Kis-Küküllő... nemzetközi néptánctalálkozót.

A dicsőszentmártoni Kökényes néptáncegyüttes, az Alsó-Kis-Küküllő menti Magyar Ifjúság Szövetsége (ALKISZ) és a Traian Állami Főgimnázium 2011. november 5-6. között immár ötödik alkalommal szervezi meg Dicsőszentmártonban a Kiöntött a Kis-Küküllő... nemzetközi néptánctalálkozót.

– Rendezvényünk célja egy olyan évenkénti szakmai fórum megteremtése, ahol a Maros megyei, illetve Kárpát-medencei amatőr ifjúsági néptáncegyüttesek találkoznak, tanulnak egymástól, megismerik más erdélyi illetve Kárpát-medencei tájak szokásait és táncait, lehetőségük nyílik a tapasztalatcserére, kapcsolatrendszerük bővítésére – mondja a főszervező, Gagyi Zoltán tanár.

– A rendezvényen 13 néptánc-együttes 467 táncosa vesz rész, a vasárnapi gálaműsoron pedig négy táncegyüttes 137 táncosa és öt Küküllő menti település 15 adatközlője lép fel. Szombaton, november 5-én délben gyülekeznek a csoportok a Traian Állami Főgimnáziumban, az együttesvezetők, koreográfusok megbeszélést tartanak a Kökényes Táncházban, majd 13 órakor felvonulás Dicsőszentmárton főterén. A Mihai Eminescu Művelődési Házban 14 órakor lesz a megnyitó, közreműködik a sepsiszentgyörgyi Heveder zenekar. Lelkészi áldást követően sorjáznak a meghívott együttesek a színpadon: a Napsugár néptáncegyüttes Marosvásárhelyről, a Csobolyó néptáncegyüttes Győrújbarátról (Magyarország), a Pendelyes néptáncegyüttes Sopronból, a Hora néptáncegyüttes Nyárádtőről, a Iernuţeana néptáncegyüttes Radnótról, az Aranyeső néptánccsoport Désről, a Borsika Néptáncegyüttes Csíkszeredából, a Bíborka Marosfelfaluból, Holtmarosról a hagyományőrző néptáncegyüttes, a Kikerics Segesvárról, a Fürge Lábak Szabédról, a Német Demokrata Fórum táncegyüttese Szászrégenből, végül a házigazda Kökényes korcsoportjai. Este közös vacsora a vámosgálfalvi kultúrházban, táncházi muzsikával szolgálnak Bartis Zoltán (Kicsi) és zenekara Marosvásárhelyről, Fajkusz Attila és zenekara Sopronból és a Heveder zenekar Sepsiszentgyörgyről.

November 6-án, vasárnap 15 órától gálaműsor. Közreműködnek a soproni Pendelyes, a győrújbaráti Csobolyó és a dicsőszentmártoni Kökényes néptáncegyüttesek, a Heveder zenekar, illetve a szászcsávási, haranglábi, küküllődombói, kisszentlászlói és szásznagyvesszősi hagyományőrzők, adatközlők. 17 órától táncház, 19 órától pedig a Maros Művészegyüttes bemutatja a János vitéz című mesejátékot.

A rendezvény fő támogatója a Bethlen Alap, további támogatók: Dicsőszentmárton helyi tanácsa, a Maros Megyei Tanács, a Communitas Alapítvány.