2019. május 26., vasárnap

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Ha a kezdeményező nem vonja vissza a tervezetet,

és halasztást sem kérnek; illetve hagynak jóvá, akkor a marosvásárhelyi tanács plénuma elé kerül ma a tömegközlekedés ingyenességéről szóló határozattervezet. Nos, ebben az esetben bizonyára heves szóváltások lesznek arról, hogy mit jelent egy ilyen mértékű kedvezmény megadása a város költségvetése, a közszállítási vállalat fejleszthetősége szempontjából. 

Szembeszökő, hogy míg más esetekben hosszasan indokolnak egy-egy szabályzást, a buszozási kedvezményről szóló tervezet előterjesztése csupán számokra korlátozódik: a kedvezmény értékére, a bírságokra és a Helyi Közszállítási Vállalathoz átutalt összegre. Arról, hogy miért indokolt, időszerű, szükséges, sőt elengedhetetlen egy ilyen intézkedés, milyen hatásai lesznek az utasforgalomra, a gépkocsiforgalomra, mennyire terhelik meg az idei, még el nem fogadott (!) költségvetést, hogyan gazdálkodhat, fejleszthet alapvetően ebből a „bevételből” a közszállítási vállalat, hogy az elmúlt évekre visszabontva hogyan oszlik meg a kedvezményezett, illetve a fizető utasok száma stb., nem írnak egy sort sem. Pedig erről lehetne, kellene érdemi vitát folytatni a tanácsban. Mint ahogy arról is, hogy hogyan sikerült az elmúlt két évtizedben alaposan lezülleszteni a tömegközlekedést. Furcsa szerzetként működik az ún. közszállítás Marosvásárhelyen: az önkormányzati vállalat és egy magáncég társulásaként. A társulás egyik ága, a közszállítási vállalat ahelyett, hogy az elmúlt két évtizedben „megerősödött” volna, hogy adott esetben, ha szerződésbontásra kerül sor, megálljon a lábán, jelenleg ott tart, hogy sem autóbusza nincs elegendő, a menetrend szerinti időpontokat nem tudják betartani, a járműpark ócska, elavult, a buszok állapotáról már ne is beszéljünk. Oda jutottunk, hogy az emberek nagy többsége (mintegy háromnegyede) valamilyen kedvezménnyel utazik (diák, nyugdíjas, fogyatékkal élő személy), a fizető utasok csupán negyedét teszik ki az utaslétszámnak. Mindezekért kik a felelősök? Erről is kellene beszélni a tanácsban. 

A határozattervezetben elég furcsa módon közszállítási járművek szerepelnek (buszok? maxitaxik? mindkettő?), illetve az, hogy a polgármesteri hivatal a közszállítási vállalatnak (!) utalná át a kedvezmények összegét. A társulási szerződés alapján viszont a bevétel oszlik. Ha ingyenessé teszik a közszállítást, nem látni tisztán, kinek a járműveivel lehet ingyenesen utazni, a társuláson belül hogyan oszlik el az önkormányzati pénz. Vagy sokévi halogatás után netán felbontják a társulási szerződést? Ha igen, mikor? Az sem mellékes, hogy milyen forgalmi változtatásokat léptetnek életbe ahhoz, hogy az, amit ingyenessé tennének, jól is működjön. 

Szó ami szó, a helyi költségvetésből sok millió lej kifizetését jelentő intézkedést nem kellene elkapkodni, bevezetését részletes szakmai indoklás mellett mindenképpen alapos vitának kellene megelőznie. 
Kapcsolódó cikkek: