2020. június 4., csütörtök

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Múlt pénteken vakációnyit(ogat)ó programot szervezett az Együtt Nyárádszentbenedekért Egyesület, és elsősorban a falubeli gyermekeket, a Nyárádszentbenedekhez kötődő vagy éppen itt tartózkodó apróságokat hívta kalandos játékra. A szervezők – bevallásuk szerint – keményen megdolgoztak a nap előkészítéséért, de a végén kiderült, megérte.

A reggel érkező gyerekeket ébresztgető, ismerkedő csoportjátékokba vonták be, majd külön-külön foglalkozásokat tartottak az óvodásoknak és előkészítősöknek, illetve az iskolás gyerekeknek. Előtte megbeszélték, hogy kinek mit jelent a kincs szó, és ki mit lát kincsnek. Ez nagyon érdekes pillanata volt a napnak, mert a kérdésre sokféle válasz érkezett: az élelem, pénz, az arany, a barátok, a szüleim, az egészségem, a kiskutyám, az autó, a biciklim. A kisebb gyerekek akadálypályákon, ugrálóiskolán mentek végig, bohócorrot gurítottak, búvárjátékot és „forró labdát” játszottak, s közben pontokat gyűjtöttek, míg a nagyobbak stafétajátékokban ügyeskedtek labdával, mászókán, gyűjtögetésben, a „nagyszájú” etetésében, falábon szereztek pontokat. Ezt követte a kacsatánc, majd a kisgyerekek az iskola területén, a nagyobbak a falu adott pontjain „harácsoltak”, azaz a laskasirítőtől a petrezselyemlevélig, a pöttyös nyakkendőtől a kamillavirágig sok érdekességet, tárgyakat, élőlényeket kerestek egy megadott lista alapján, adott időkeretben. 

Az újrahasznosításról sem feledkeztek meg a szervezők, a gyerekek használt tárgyakból készítettek pörgettyűket és vakációs képeket, majd különböző kártyák alapján kincsvadászat folyt, amíg a frissen levágott fű alatt meglelték a kincsesládát, amelyből előkerült mindenki számára egy nyári vakációs bakancslista, cukorka, varázsnapszemüveg és egy színes, el nem olvadó, állatfigurás jégkocka a forró napokra. A legnagyobb kincs azonban az együtt töltött nap, a közös játék, ének, az önbizalmat, ügyességet erősítő próbák sokasága volt, egyszóval az, hogy mindenki olyan jól érezte magát, mint amilyen szeretettel készült erre a napra a szervező csapat: az Együtt Nyárádszentbenedekért Egyesület részéről Nám M. Emese tanítónő, Nádori Csilla óvónő és Kilyén Krisztina egyetemi hallgató. A megtalált kincseket fagyi mellett osztották ki a szervezők a résztvevőknek. Nám Emese, a szervezet elnöke szerint sok gyerek nem a faluban tanul, ezért előfordul, hogy a helyi gyerekek nem is ismerik egymást. Így a reggeli ismerkedő játékok és a nap nagy eredményének tekintik, hogy a gyerekek elmondhatták egymásnak: „te a barátom vagy”. 

 Számos érdekes játék és kincs várta a gyerekeket 

Fotó: Együtt Nyárádszentbenedekért Egyesület