2020. június 1., hétfő

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Újabb vakáció eleji nyári foglalkozás

Múlt héten ötven gyerek számára szerveztek nyári tábort Nyárádszeredában, de nemcsak helyiek vettek részt, hanem Nyárádremete községből is érkeztek apróságok és pedagógusok.

Kincseink címmel készítettek pályázatot a pedagógusok annak reményében, hogy egy egyhetes nyári tábort szervezzenek előkészítős és első osztályos kisdiákoknak. Sikerült támogatást szerezniük, így a múlt héten ugyancsak Kincseink címszóval zajlott le a tervezett tábor Nyárádszeredában, ahol a hagyományaink továbbéltetésére fektették a hangsúlyt: népdalokat, népi gyermekjátékokat tanultak, lovakról, fákról, környezetről meséltek, kézműveskedtek és kirándultak naponta nyolc órán át. Csütörtökön Kőrispatakra utaztak, ahol meglátogatták a szalmakalap-múzeumot és kézműves-foglalkozásokon vettek részt. Pénteken délutánra a szülőket, rokonokat is meghívták, hogy a gyerekek bemutathassák a héten tanultakat. A „fakanálcsata” után az apróságok egyénileg vagy párokban, kis csoportokban adták elő a kedvenc dal-, mese- vagy versrészletüket, amiért csokis tallér volt a jutalomuk, majd a két csoport néhány tagja közös, önálló táncprodukciót mutatott be az összegyűlteknek. A műsor végén a szülők megtekinthették csemetéik heti kézműves-tevékenységeinek eredményét is. „Néhány nap alatt nem lehet sokat tanulni, de kezdésnek jó volt, és reményeink szerint a közeljövőben és jövőben is folytatni fogjuk” – mondta el Kátai Judit szervező szeredai tanítónő.

Rengeteget tanultak, szórakoztak, játszottak a gyerekek a hét alatt

Fotó: Gligor Róbert László


Lelkesen és fáradtan

Fodor Flóra remetei szervező tanítónőtől megtudtuk: több éve együttműködik szakmai téren a szeredai tanítónővel, közös az érdeklődési körük, mindketten szerveznek iskolán kívüli tevékenységeket, jártasak a hagyományok éltetésében, innen jött az ötlet, hogy szervezznek közös nyári tevékenységeket. A mostani tábort sikeresnek értékelte: az elején a gyerekek meg voltak lepődve, de felszabadultak, mindenki aktívan, jókedvvel vette ki részét minden tevékenységben és játékban, élvezték ezeket, és a kirándulás is nagy élmény volt számukra. „Érdemes foglalkozni velük, sokat gazdagodnak egy ilyen tábor alatt” – mondta a tanítónő, hozzátéve, hogy próbáltak figyelni a tehetséges, külön figyelmet igénylő gyerekekre is, hogy megfelelő pályára irányíthassák őket a jövőben. A két szervező pedagóguson kívül Kiss Katalin és Erdélyi Tünde remetei, valamint Kádár Ilona szeredai pedagógusok vettek részt önkéntesen a tábor lebonyolításában, Kacsó Vilmos szeredai tanító pedig elhúzta mindenkinek a nótáját.

Míg a gyerekek nevetgélve, még egy utolsót játszva elbúcsúztak egymástól, szüleik a hét tapasztalatait, eredményeit osztották meg egymással. Lokodi Kinga Mária szerint többrétű foglalkozások voltak, új ismereteket szereztek a gyerekek, miközben szórakoztak, jól érezték magukat és a vakációban is találkoztak társaikkal. Az ő gyereke fáradtan, de jókedvűen tért haza, észrevétlenül, énekelve, táncolva sajátította el az ismereteket. Különösen gazdag volt a csütörtök, amikor a gyerekek Kőrispatakon a szalmafonással, kenyérkészítéssel, biocsipsszel és csodakúttal ismerkedhettek meg – részletezte lapunknak a vármezei szülő. Szeredai Zsuzsánna is főként a kőrispataki tapasztalatokon volt fellelkesülve, és szülőként nagy élmény számára látni azt, hogy mennyire foglalkoznak a gyerekekkel, ápolják a hagyományokat. Az első nap fárasztó volt a kicsik számára, de minden nap élményekkel tele zárult, és a szülők nevében köszönetét fejezte ki a pedagógusoknak, hogy szebbé, tartalmasabbá tették a gyerekek hétköznapjait – mondta el a szeredai szülő.


Amikor az együttlét is élmény

Az apróságok még a tábor végén sem fogták fel, hogy leteltek a játékkal, tanulással és szórakozással tele napok, de hazautazás előtt megosztották élményeiket. A vármezei Péter Edina Renáta egy versenyen való szereplés jutalmaként vehetett részt a táborban. Minden tetszett neki, de legfőképp az, hogy kedvére énekelhetett. Ha átjut a válogatón, ott láthatjuk majd a Fölszállott a páva tehetségkutató versenyben is – toldotta meg. A szeredai Csizmadia Benedeknek édesanyja ajánlotta a tábort, amire a gyerek be is nevezett, gondolta, jó hét lesz. Nem is csalódott, mindent kipróbált a kőrispataki kiránduláson, jól érezte magát, és máskor is eljönne szívesen – osztotta meg élményeit, míg Nagy Andrea Csilla első alkalommal volt nyári gyerektáborban, és az tetszett neki a legjobban, hogy együtt lehetett más korabeli gyerekekkel.

A rendezvényzárón jelen volt a Nyárádszeredáért Egyesület elnöke, Szűcs Péter is, akitől megtudtuk: szervezete segített a pedagógusoknak, hogy megpályázhassák a Bethlen Gábor Alap idei erdélyi regionális pályázati kiírását és megszervezhessenek egy ilyen tábort. A megnyert 300 ezer forint nem nagy összeg, de egy ilyen rendezvényhez elég – értékelte.